Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η αναβίωση του δουλεμπορίου




Αιχμάλωτοι ενός συστήματος το οποίο νομιμοποιεί την καταναγκαστική εργασία και την δουλεία των φυλακισμένων, δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στις φυλακές των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο.
Η πλειοψηφία των πολιτειών στις ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα χρήματα για την οικοδόμηση φυλακών, παρά σχολείων. Η Καλιφόρνια έχει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα φυλακών στον κόσμο και οι δημόσιες δαπάνες που καταβάλλονται για τη συντήρηση του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές της εκπαίδευσης. Οι ΗΠΑ έχουν το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ του μεγαλύτερου πληθυσμού φυλακισμένων, που ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια. Ο αριθμός εγκλείστων αυξάνει δραματικά με ρυθμό 50% κάθε 10 χρόνια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά της αντιστοιχεί το 25% των φυλακισμένων παγκόσμια. Αυτό θα πει «κράτος δικαίου» made in USA. Το υπουργείο δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι υπάρχουν 690 φυλακισμένοι για κάθε 100.000 κατοίκους της χώρας, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μικρότερος από 100.

Μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση

Η εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μετατρέψει τον εγκλεισμό στις φυλακές σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση. Συγκριτικές μελέτες φανερώνουν ότι οι ιδιωτικές φυλακές καταγράφουν 10-15% λιγότερα κόστη από τα αντίστοιχα δημόσια ιδρύματα, με αποτέλεσμα ακόμη χειρότερες συνθήκες ζωής για τους κρατούμενους και φυσικά ακόμη χαμηλότερες απολαβές για την καταναγκαστική εργασία που υποβάλλονται ώστε η ιδιωτική επιχείρηση να απολαμβάνει υψηλή κερδοφορία.
Με 7 δις δολ. νέων ιδιωτικών επενδύσεων κάθε χρόνο, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας των φυλακών ξεπερνά τα 35 δις δολ ετήσια και έχει στη διάθεσή της πάνω από μισό εκατομμύριο εργάτες.  Το ακαταμάχητο «συγκριτικό πλεονέκτημα» αυτής της βιομηχανίας είναι ότι διαθέτει σε άφθονους αριθμούς, την πιο φτηνή εργασία σ’ ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, δίχως εργατικά δικαιώματα και κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη, δίχως απεργίες και εργατικές διεκδικήσεις. Πρόκειται για μια ανθούσα βιομηχανία που εκτείνεται σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνει 120 «σωφρονιστικά ιδρύματα».
Η βιομηχανία αυτή έχει αναλάβει το πακετάρισμα των προϊόντων της Microsoft, της Starbucks και της Jansport, ενώ προσφέρει κάθε είδους υπεργολαβία σε πολλές άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Πίσω από την ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας των φυλακών βρίσκεται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Γουόλ Στρήτ, οι οποίοι προσφέρουν άφθονα κεφάλαια για την οικοδόμηση όλο και περισσοτέρων ιδιωτικών φυλακών.
Η βιομηχανία αυτή την τελευταία διετία ή τριετία αρχίζει πια και διεθνοποιείται με την «εξαγωγή» της ιδιωτικοποίησης των φυλακών και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης. Με την συνηγορία μάλιστα του ΟΗΕ, αλλά και του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θεωρούν ως «πετυχημένο το πείραμα». Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις φυλακών στις ΗΠΑ, η Corrections Corporation of America, λειτουργεί ήδη στην Βρετανία, ενώ άλλες επιχειρήσεις προωθούν επενδύσεις στο Μεξικό και αλλού. Όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα και κυβερνήσεις επιρρεπείς στην αστυνομοκρατία και την καταστολή, συνθέτουν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την διεθνοποιημένη βιομηχανία των φυλακών.
Ταυτόχρονα, για να διευκολυνθεί η αύξηση της «προσφοράς εργασίας» γίνονται προσπάθειες να «απλοποιηθεί» η όλη διαδικασία που απαιτείται για τον εγκλεισμό κάποιου στην φυλακή, όσον αφορά το δικαστικό σύστημα, αλλά και την ποινική νομοθεσία. Τέτοιες αλλαγές «απλοποίησης» προωθούνται σήμερα στη Βρετανία από την κυβέρνηση Μπλαίρ, έτσι ώστε όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση να «ευνοηθεί» η ανάπτυξη των ιδιωτικών φυλακών.   

Ταυτόχρονα οι φυλακές στις ΗΠΑ μεταμορφώνονται σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους αστέγους, τους ανέργους, τους εξαρτημένους, τους ψυχικά άρρωστους και κάθε είδους «προβληματική» μειονότητα. Περισσότεροι από 60% των κρατουμένων ανήκουν σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες. Οι Αφροαμερικάνοι συνιστούν το 12% του συνολικού πληθυσμού, αλλά απαρτίζουν το μισό των φυλακισμένων στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ένας σε κάθε τρεις νεαρούς μαύρους είναι ήδη στη φυλακή ή βρίσκεται σε αναστολή ποινής. Εκτιμήσεις για τον τρέχοντα ρυθμό φυλάκισης των Αφροαμερικανών υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία των ανδρών ανάμεσα 18 και 49 ετών θα βρεθεί στη φυλακή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ανάλογη είναι η μεταχείριση και των ιθαγενών Αμερικανών, όπως και των Ισπανοαμερικανών.
ΕΜΠΡΟΣ, ΤΧ.5Ο, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου