Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τι αντιπροσωπεύει στ’ αλήθεια το «όχι» της Κυπριακής Βουλής;


Είναι πολύ όμορφο και ρομαντικό να ονειρεύεται κανείς ότι στην εσχατιά του ελληνισμού, κάποιοι πατριώτες πολιτικοί είπαν «όχι» στον πρόσωπο του νέου κατακτητή. Ωραίο θα ήταν, μόνο αν ήταν αληθινό. Και δεν είναι. Το «όχι» της Κυπριακής Βουλής αφορά μόνο στο «κούρεμα» των καταθέσεων και όχι την υποταγή της Κύπρου στην αποικιοκρατική κηδεμονία της τρόικας και των Ευρωπαίων (βλέπε κυρίως Γερμανών). Πρόκειται για ένα «όχι» εντελώς προσχηματικό μιας και δεν πρόκειται να σώσει ούτε καν τις καταθέσεις. Κυρίως τις λαϊκές αποταμιεύσεις των νοικοκυρών της Κύπρου.


Καταρχάς για να το ξεκαθαρίσουμε, το όλο παιχνίδι που παίζεται είναι στημένο και από τις δυο πλευρές. Τόσο από την σκοπιά της Ευρωζώνης, όσο και από τη σκοπιά των Κυπρίων κυβερνητών. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε όχι λόγω μεγάλης κρίσης στην οικονομία της Κύπρου. Η οικονομία της Κύπρου δεν είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις, ούτε ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε από τις τράπεζές της. Πρωτίστως από την Τράπεζα της Κύπρου και την Λαϊκή, πρώην Μαρφίν. Πώς γίνεται να καταρρεύσουν δυο τραπεζικοί κολοσσοί όταν οι καταθέσεις, η καταθετική βάση που δηλώνουν είναι σχεδόν 2 φορές του ΑΕΠ της Κύπρου; Μόνο στην περίπτωση που οι τραπεζίτες κατασπατάλησαν τα χρήματα των καταθέσεων σε μαύρα δάνεια και χορηγήσεις, σε επενδύσεις κερδοσκοπίας και ευκαιρίας και σε λεηλασία γενικά. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις Κυπριακές τράπεζες. Οι τραπεζίτες, ή μεγαλοκαρχαρίες που το έπαιζαν εθνικοί επενδυτές και μεγαλοπαράγοντες της οικονομίας λεηλάτησαν κυριολεκτικά διαμέσου των τραπεζών τους το χρήμα που υπήρχε σ’ αυτές – κυρίως σε καταθέσεις – μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα οι καταθέσεις αυτών των τραπεζών υπάρχουν μόνο σε κομματικά ταμεία, λογαριασμούς παράκτιων εταιρειών ανά τον κόσμο, σε ομόλογα και παράγωγα του εξωτερικού και σε άλλες σκιώδεις τραπεζικές επενδύσεις κρυμμένες στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Ποιος θυμάται σήμερα τον κ. Βγενόπουλο και τον όμιλο Marfin Investment Group; Ποιος θυμάται τους εκάστοτε κυβερνητικούς να τον πλασάρουν ανοιχτά σαν εθνικό επενδυτή, ο οποίος εξαγόραζε τα πάντα με ξένα κεφάλαια διαμέσου ενός fund, όπως ήταν η MIG; Με την κρίση οι τράπεζες της Κύπρου άρχισαν να αντλούν αυξημένη ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι. Όμως και αυτή την αυξημένη ρευστότητα οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες την σπατάλησαν σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και άλλα ομόλογα ποντάροντας στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Έτσι όταν ήρθε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες εισέπραξαν τα πλούσια ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στις τράπεζες που θα έβαζαν τα ομόλογά τους στο «κούρεμα». Να θυμίσουμε εδώ ότι το τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο.

Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την μετανάστευση καταθέσεων και κεφαλαίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, που ανήλθαν τουλάχιστον σε άλλα 5 δις ευρώ, οι κυπριακές τράπεζες βγήκαν ωφελημένες από την χρεοκοπία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι εντελώς πρόστυχη η προσπάθεια να φορτώσουν την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι καθαρό ψέμα και μπορεί να το ισχυριστεί μόνο όποιος δεν ξέρει, ή είναι τόσο απατεώνας που ενώ ξέρει τι έχει συμβεί, το παπαγαλίζει από σκοπιμότητα.

Όταν το 2012 οι κυπριακές τράπεζες δεν άντεξαν άλλο και προσέφυγαν στον ELA (στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας) προκειμένου να μην καταρρεύσουν, οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έθεσαν θέμα ανταλλαγμάτων, δηλαδή αποικιακής κατοχής του νησιού διαμέσου της τρόικας. Η κυβέρνηση Χριστόφια, προκειμένου να καλύψει την ληστεία των κυπριακών τραπεζών από τους ολιγάρχες της οικονομίας και της πολιτικής, δέχτηκε με ιταμό τρόπο να πουληθεί το νησί σε τιμή ευκαιρίας. Κι έτσι υπέγραψε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις τη σύμβαση εκχώρησης του νησιού στην τρόικα. Η προδοσία του Χριστόφια είναι τέτοια που θέλησε ο ίδιος να υπογράψει την θανατική καταδίκη του νησιού, χωρίς καν να πάρει την πρωτοβουλία ενός δημοψηφίσματος προκειμένου έστω να έχει το άλλοθι της ετυμηγορίας ενός «ναι». Η οργανική διαπλοκή στην Κύπρο των μεγάλων κομμάτων και των επικεφαλής τους με τις τράπεζες και τους ολιγάρχες του χρήματος είναι τέτοια, που και μόνο η σκέψη ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα θα έφερνε στην επιφάνεια το αληθινό πρόβλημα, δηλαδή εκείνο της διαπλοκής πολιτικής και χρήματος, απέτρεψε τον Χριστόφια ακόμη κι από το να το σκεφτεί. Επιδόθηκε απλά σε κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στην τηλεόραση καθώς ανακοίνωνε την θανατική καταδίκη του νησιού. Οι δικαιολογίες είναι πολύ γνωστές και από την δική μας περίπτωση.

Οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί γνώριζαν πολύ καλά ότι ένα τραπεζικό σύστημα που εμφανίζει περί τα 68 δις ευρώ καταθετική βάση, εκ των οποίων πάνω από τα 26 δις ευρώ είναι των νοικοκυριών που κατοικούν στο νησί, είναι αδύνατον να καταρρεύσει, είναι αδύνατον να έχει ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση. Εκτός κι αν οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές, δηλαδή φούμαρα. Κι έτσι άρπαξαν την ευκαιρία. Ζήτησαν τα 5,8 δις ευρώ, δηλαδή περί το μεσοσταθμικό 8% της εικονικής καταθετικής βάσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό είχε τεθεί πολύ πριν τις εκλογές της Κύπρου. Για να προχωρήσει έπρεπε να ξεγελαστεί ο λαός και να έρθει ο οικονομικός δολοφόνος που θα το προωθούσε. Κι αυτός ήταν ο Αναστασιάδης.

Το ζήτημα ήταν όμως ευθύς εξαρχής ότι οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν και επομένως τα 5,8 δις ευρώ δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από τις κυπριακές τράπεζες. Το γεγονός αυτό το γνώριζαν όλοι. Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Κύπριοι. Κι έτσι στήθηκε το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος της Κύπρου το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Ας δούμε τα γεγονότα. Έχουμε μια απόφαση του Eurogroup της 15/3 που ανάμεσα στα άλλα θέλει «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου. Αν ήθελαν όντως οι Γερμανοί και οι άλλοι να το εφαρμόσουν, τι θα έκαναν; Δεν θα το ανακοίνωναν αμέσως. Ούτε θα επέτρεπαν στον Αναστασιάδη να το κάνει, αν πρώτα δεν εξασφαλίσει με εκβιασμούς, πιέσεις, εξαγορές – κατά τα γνωστά συνήθη – την πολιτική στήριξη στο νησί. Αν το πετύχαινε αυτό, τότε θα έβγαινε και θα έθετε όπως το έθεσε, ή «κούρεμα» καταθέσεων, ή άτακτη χρεοκοπία. Διαφορετικά θα υπήρχε περιθώριο να τροποποιηθεί το μέτρο και να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι.

Αντί γι’ αυτό έχουμε τα εξής κωμικοτραγικά, που ούτε ο πιο ανόητος δεν θα τολμούσε να κάνει. Το Eurogroup ανακοινώνει την επομένη το «κούρεμα». Βγαίνει και ο Αναστασιάδης το Σάββατο και θέτει ευθέως το δίλλημα: ή «κούρεμα», όπως διατάζουν οι Ευρωπαίοι, ή άτακτη χρεοκοπία. Βεβαίως, ο Ααναστασιάδης – όπως και τα επιτελεία της ευρωζώνης – ήξεραν πολύ καλά δυο πράγματα: Αφενός, ο Αναστασιάδης δεν είχε την πολιτική συγκατάθεση των άλλων κομμάτων και τα δικά του «κουκιά» δεν φτάνουν για να περάσει το μέτρο. Αφετέρου, η προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» θα έπληγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και θα συνέτριβε την οικονομία του νησιού, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζές του. Κι αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα πολιτικών εξελίξεων, ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχόταν η Κυπριακή Βουλή το «κούρεμα», ή θα ψήφιζε «όχι».

Τελικά ο Αναστασιάδης δεν πήρε ούτε τις ψήφους του κόμματός του υπέρ του «κουρέματος». Δεν μπορεί να μην το γνώριζε αυτό. Δεν μπορεί να μην το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί. Σας θυμίζω ότι η πρόταση του «κουρέματος» έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και μήνες και όλοι την γνώριζαν. Τότε γιατί έγινε όλο αυτό;

Από την μεριά των Γερμανών και των Ευρωπαίων η ενέργεια αυτή ήταν ανοιχτή «πολεμική ενέργεια της ΕΕ εναντίον ανεξάρτητου κράτους-μέλους της», όπως σωστά αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ. Ήξεραν πολύ καλά ότι ακόμη κι αν πέρναγε το «κούρεμα», τα 5,8 δις ευρώ που ζητούσαν από την Κύπρο δεν υπάρχουν στα ταμεία των τραπεζών. Οπότε επέλεξαν μια προβούν μια ενέργεια – την προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» – που γνώριζαν πολύ καλά ότι θα σακάτευε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το τσάκισμα το επέτειναν και με τις δηλώσεις τους οι Μέρκελ και Σόιμπλε στιγματίζοντας την βιομηχανία κεφαλαίων του νησιού και λέγοντας ανοιχτά ότι κανείς που αναζητά καταφύγιο στην Κύπρο δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Με λίγα λόγια επέτειναν την κατάσταση πανικού υπό συνθήκες κλειστών τραπεζών. Ότι χειρότερο.

Σ’ αυτό συνέργησε και ο «δικός μας» υπουργός οικονομικών κ. Σουρνάρας, ο οποίος στις 18/3 δήλωσε: «Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα.» Προσέξτε αυτό το «αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι το τραπεζικό κυπριακό σύστημα είναι τόσο χρεοκοπημένο και υπό κατάρρευση που δεν μπορεί ούτε καν να συντηρήσει τα υποκαταστήματά του και έτσι θα απορροφηθούν από την Ελλάδα. Το πώς και το τι θα επιφέρει θα το δούμε εν καιρώ. Κι εγώ ρωτώ; Υπάρχει καλύτερη ομολογία χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζικού συστήματος; Όχι βέβαια. Και πότε γίνεται αυτή η δήλωση; Πριν καν αποφανθεί η Κυπριακή Βουλή για το «κούρεμα».

Με άλλα λόγια το Eurogroup ήξερε πολύ καλά ότι η ενέργεια αυτή, την ανακοίνωση του «κουρέματος», ισοδυναμεί με de facto χρεοκοπία για τις τράπεζες της Κύπρου και γι’ αυτό κανόνισε να απορροφηθούν οι θυγατρικές από την Ελλάδα. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυπριακής Βουλής. Μάλιστα με κινήσεις και δηλώσεις τους φρόντισαν να επιτείνουν όσο μπορούν την σύγχυση και τον πανικό ώστε να εξασφαλίσουν την κατάρρευση της τραπεζικής οικονομίας του νησιού.

Ο λόγος που έγινε έτσι ήταν για να χτυπηθεί μοιραία η κυπριακή οικονομία, αφ' ενός για να εξυπηρετηθούν τα γερμανικά συμφέροντα και να πατήσουν στο νησί ώστε να διεκδικήσουν γεωστρατηγική επιρροή. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν με τον τρόπο αυτό να πατήσουν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Κάτι που δεν το κατόρθωσαν ούτε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όπως επίσης και να διεκδικήσουν μερίδιο από το σύνολο των ενεργειακών πηγών της Κύπρο, κάτι που έχει υπογράψει ήδη ο Χριστόφιας με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Βλέπετε γνωρίζουν πολύ καλά ότι εντός του ευρώ και με διαλυμένη την οικονομία του το νησί δεν μπορεί παρά να εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτήσεις του ευρωσυστήματος με όλα τα αποικιοκρατικά ανταλλάγματα που επιβάλει πρώτα και κύρια η Γερμανία.

Αφετέρου, εξυπηρετούνται και οι ολιγάρχες του νησιού για την λεηλασία των τραπεζών τους. Ποιος θα τους ζητήσει τον λόγο τώρα; Η κατάρρευση των τραπεζών – ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, δεν πρόκειται να ξανανοίξει – δεν φαίνεται να την χρεώνονται, μιας και οφείλεται στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του «κουρέματος». Ούτε πρόκειται να δώσουν λόγο για το που πήγαν τα λεφτά των καταθετών, μιας και δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τα 5,8 δις ευρώ από τα ταμεία τους και έτσι δεν θα αποκαλυφθεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Αυτό αντιπροσωπεύει το «όχι» των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Βουλής. Είπαν «όχι» σε κάτι που θα εξέθετε την λεηλασία των χρημάτων του κυπριακού λαού από μια συμπαιγνία ολιγαρχών της τραπεζικής οικονομίας και της πολιτικής. Και με την τήβεννο του δήθεν πατριώτη, με φανφάρες πατριδοκάπηλου στόμφου, αυτοί που έχουν υπογράψει προκαταβολικά το ξεπούλημα του νησιού, ετοιμάζονται να φορτώσουν τα 5,8 δις ευρώ στις πλάτες των νοικοκυριών και των εργαζομένων της Κύπρου. Άλλωστε, ακούσατε κανέναν από δαύτους να αξιώνει την μη πληρωμή των λύτρων που επέβαλε το Eurogroup; Όχι βέβαια. Όλοι τους εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το που θα βρεθούν τα 5,8 δις ευρώ για να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.

Ξεχνούν ότι η ανακοίνωση του Eurogourp απαιτεί κι άλλα εκτός από το «κούρεμα». Δείτε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πολύ νωρίς το πρωί της 16ης Μαρτίου: «Το Eurogroup χαιρετίζει τις κυπριακές αρχές σχετικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να υιοθετήσει φορολογικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό αφορά κυρίως την υιοθέτηση των μέτρων εξυγίανσης ύψους 4 ½% του ΑΕΠ. Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup χαιρετίζει περαιτέρω τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας εκ των προτέρων εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που ισχύει για κατοίκους και μη κατοίκους καταθέτες. Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων του κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και τη διάσωση των μικροομολογιούχων. Η Ευρωομάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή.»

Με άλλα λόγια το Eurogroup απαιτεί πάνω από 800 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους στους Κύπριους, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, κοκ), αλλά και «την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων» που μέρους τους είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων είναι και το να βάλουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όπου υπάρχει δημόσιο αποθεματικό. Και πάμε βλέποντας και κάνοντας κατά τα ειωθότα των αξιωματούχων της αρπαχτής που λέγεται ευρώ. Όσο για τους Ρώσους μην ανησυχείτε. Αυτοί θα τα βρουν και με Ευρωπαίους και με Αμερικανούς. Θα τα σώσουν τα κεφάλαιά τους που κυρίως αποτελούνται από πιστωτικούς τίτλους και είναι άμεσα μεταβιβάσιμοι. Το ίδιο θα γίνει και με όλους τους άλλους μεγαλοκεφαλαιούχους, που στην χειρότερη θα αποζημιωθούν με μεταβιβάσιμους τίτλους εγγυημένους από το ευρωσύστημα.

Αυτοί που πρέπει να κλαίνε είναι τα νοικοκυριά. Οι δικές τους καταθέσεις έχουν μπει στον ντορβά. Έτσι οι πολιτικοί της Κύπρου, συνεπικουρούμενοι από τους «δικούς μας» που ξαφνικά βγήκαν να γιορτάσουν την «εθνική επιτυχία» των Κυπρίων, το «μεγάλο όχι» του Ελληνισμού και του Κυπρικού λαού, πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό για να συγκαλύψουν την μεγάλη ληστεία των καταθέσεων και κυρίως των λαϊκών αποταμιεύσεων. Ο εκβιασμός είναι απλός: προκειμένου να είμαστε σε θέση να σου αποδώσουμε τις αποταμιεύσεις σου, θα πρέπει το ευρωσύστημα να μας χρηματοδοτεί. Και για να μας χρηματοδοτεί, θα πρέπει να χαιρετήσουν οι εργαζόμενοι τα εργατικά τους δικαιώματα, να χαιρετίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να πουν μπάι-μπάι στις αμοιβές τους και να αγκαλιστούν με την μιζέρια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Και μιας θα πρέπει οι Κύπριοι εργαζόμενοι, ο απλός λαός να τα δώσει όλα, ας πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή το ίδιο το νησί τους το οποίο θα μεταβληθεί σε προτεκτοράτο χειρότερο από την εποχή της Αγγλικής κατοχής.

Βεβαίως, αυτό έχει παρενέργειες στην Ευρωζώνη. Ήδη έχουμε φαινόμενα πανικού στις τράπεζες σε Ιταλία και Ισπανία. Είναι σίγουρο ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν πλέον τελειώσει. Με τον τρόπο αυτό οι τραπεζίτες αθωώνονται. Και αθωώνονται με τον ίδιο τρόπο και τα πολιτικά κόμματα που μαζί με τους τραπεζίτες λεηλάτησαν τα λεφτά. Την ίδια ώρα, η Κύπρος μετατρέπεται σε αποικία των Γερμανών και της ευρωζώνης, μάλιστα με δικαίωμα ζωής, ή θανάτου πάνω στο νησί. Το πλήγμα λοιπόν που δέχεται σήμερα η Κύπρος ουσιαστικά είναι πολύ χειρότερο από αυτό που δέχθηκε με την εισβολή του Αττίλα 1 και Αττίλα 2.

Τίθεται ξεκάθαρα σοβαρό θέμα για την ίδια την εθνική αυτοδιάθεση του νησιού. Η ίδια η ύπαρξη του νησιού τίθεται εν αμφιβόλο αυτή τη στιγμή. Ειδικά μετά την εξέλιξη της καταψήφισης. Ειδικά από την στιγμή που ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανακάμψει η Κύπρος, να βγει δηλαδή από αυτό το αδιέξοδο, είναι η Κυπριακή λίρα. Δηλαδή το Εθνικό νόμισμα, η κρατικοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να γίνει η εκκαθάρισή τους και να δουν όλοι που πήγαν καταθέσεις, αποταμιεύσεις και δάνεια, ώστε να λογοδοτήσουν πολιτικοί και τραπεζίτες που κατακλέψανε τον κόσμο διαμέσου των τραπεζών και φυσικά η ανοικοδόμηση της οικονομίας από μηδενικής βάσης, όπως τουλάχιστον προσπάθησαν να το κάνουν οι Κύπριοι από το 1975 και μετά. Αυτή είναι η μόνη λύση. Η μόνη αληθινά πατριωτική και συνάμα δημοκρατική, φιλολαϊκή λύση του προβλήματος. Οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει την Κύπρο σε ακόμη χειρότερες και μεγαλύτερες περιπέτειες.

33 σχόλια:

  1. Δημήτρη έχω δύο ερωτήσεις:

    1. Γιατί δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ φωνή είτε εδώ είτε στην Κύπρο που να βροντοφωνάξει τα παραπάνω που λες, γιατί διαβάζοντάς τα μου έπεσαν τα σαγόνια για το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στο νησί... Όσο και να τις καταπνίγει το καθεστώς, όλο και κάποια φωνή σαν τη δική σου μέσω του διαδικτύου ή άμεσα θα έπρεπε να τα λέει αυτά καιρό τώρα και όχι σήμερα...

    2. Πιστεύεις πως το αληθινό και με αντίκρυσμα ΟΧΙ των αδελφών Κυπρίων θα είναι η τάση που δείχνει πως 2 στους 3 θέλουν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα?

    Πραγματικά έχω καταστεναχωρηθεί γιατί μιλάμε για άμεση και πραγματική λεηλασία του λαού και της αυθυπαρξίας της χώρας... Ο ελληνισμός βάλλεται πανταχόθεν και πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα δούμε και στη χώρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, συμφωνώ απόλυτα με τη βάση του σκεπτικού σου και παρακολουθούμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον τον τρόπο αναδίπλωσης του πολιτικού προσωπικού όπως αναμένεται να αποκαλυφθεί τις προσεχείς ημέρες. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάτι που θεωρώ τεράστιας σημασίας, Γράφεις:
    "Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο."
    Αυτό το θέμα δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το ξεπεράσει με ελαφρότητα. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική κρίση. Γνωρίζω πως όχι μόνο "όλοι" στην Ελλάδα αλλά και το σύνολο των Κυπρίων θεωρούν ότι το πλήγμα για τις κυπριακές τράπεζες προήλθε ξεκάθαρα από την ελληνική "μόλυνση". Αυτός δε είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο κυπριακός δημόσιος λόγος και αίσθημα είναι από ψυχρός ως και ανοικτά εχθρικός απέναντι στην Ελλάδα, όπως επίσης και απέναντι στα σενάρια αθέτησης πληρωμών καθώς τείνουν να αυτοθεωρούνται ως εξαπατημένοι από μπαταχτσήδες (έλληνες).
    Είναι τεράστιας σημασίας λοιπόν η αλήθεια (ή όχι) του επιχειρήματος σου γιατί ξεσκεπάζει τα πράγματα και αναλογεί στην άλλη αλήθεια, εκείνη του άμεσου γερμανικού οφέλους από τα ελληνικά δάνεια έναντι της προπαγάνδας περί "χρηματοδότησης" του κράτους μας από το δήθεν υστέρημα των βορείων.
    Θα σε παρακαλούσα να επιμείνεις λοιπόν στην ανάδειξη αυτής της αλήθειας εμφανίζοντας ότι στοιχείο μπορεί να συνηγορεί και να καταδεικνύει το δίκαιο αυτής σου της ("αιρετικής" έτσι που έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα) άποψης.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα "όχι" από τα ΟΧΙ. Κριτική σκέψη, ελεύθερο πνεύμα, αυτοεκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δημήτρη. Όπως και η Ελλάδα έτσι και η Κύπρος θα σωθεί άμα πάει σε εθνικό νόμισμα και κάνει τις σωστές κινήσεις. Ενώ όμως η Ελλάδα έχει κάποια αυτάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η Κύπρος έχει την ίδια "πολυτέλεια"? Έχεις καμιά άποψη πως θα το κάνει με το μικρότερο δυνατό κόστος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια μικρή διόρθωση. Με βάση το excel της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου (στοιχεία Ιανουαρίου), τα νοικοκυριά έχουν 34.97 δις καταθέσεις (αντί 26).

    Υπάρχει όντως νούμερο 26 δις, αλλά αυτά είναι οι χορηγήσεις (26.76 δις χορηγήσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοινως τα λεφτα που "υπηρχαν" στη Λαικη χαθηκαν μια για παντα, αφου ουσιαστικα δεν υπηρχαν ποτε(?).

    Τα χρηματα που υπηρχαν σε αλλες μικρες εξωχωριες τραπεζες στο νησι, κινδυνεύουν κι αυτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχως κ.Καζάκη τα Μέσα Μαζικής Εκφύλισης του εγκεφάλου του ¨λαουτζίκου¨κάνουν άριστα τη δουλιά τους.Απο αυτά που αναφέρεις πιό πάνω ΤΙΠΟΤΑ δεν εχει ειπωθει η έχει ακουστεί απο τα ¨τηλεοπτικα μπορντέλα".Αφήνουν να εννοηθει ότι η Κυπρος έχει το ιδιο πρόβλημα με την Ελλαδα.δηλ.ειναι χρεωμένο το κράτος.Πουθενά δεν ακούς ότι οι "επιτήδιοι" φάγανε τα λεφτά των τραπεζών.Λυπάμαι που εμείς οι Ελληνες δεν προσπαθούμε να "μαθουμε".Παλαιότερα υπηρχε δικαιολογία οτι "δεν μπορώ και απο πού να μάθω;",τώρα όμως με την ηλεκτρονική διυκόλυνση κανείς μας δεν εχει δικαιολογία.Δυστυχώς και σε μας "η γνώση θα έλθει μετα το κακό".
    Κώστας Ξιφαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ πολύ που λέτε όλη την αλήθεια! Έχουμε αηδιάσει εδώ στην Κύπρο τα απανωτά ψέματα, σκάνδαλα και τις φτηνές δικαιολογίες των κυβερνήσεων. Ακόμα χειρότερο το ότι δεν υπάρχει ουτε καν σωστη ενημέρωση απο τα κανάλια και βρισκόμαστε όλοι μεσα σε μια ομίχλη άγνοιας και πανικού.
    Αυτό το αρθρο πρεπει να δημοσιευτεί παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ -> http://www.oparlapipas.com/2013/03/blog-post_5105.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχω διαβάσει δεκάδες άρθρα επί του θέματος... κανένα δεν ανάλυσε τα στοιχεία πιο σωστά από αυτό το άρθρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αν διάβασες αυτό... ξέρεις ότι χρειάζεται να ξέρεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εύκολο το ΟΧΙ οι αριθμοί μπροστά από τους ανθρώπους (πολιτική ευθύνη), αντί του

    ΟΙ άνθρωποι μπροστά από τους αριθμούς, γιατί αυτό θέλει δουλειά και έχει ευθύνες (Δικαιοδύνη).


    Αγαπητέ Δημήτρη,

    Βλέπουμε ότι το κούρεμα το καταθέσεων ξεκίνησε, άραγε που πήγαν τα λεφτά, και πόσα ???

    Αυτά δεν μπορούν να τα καταλάβει ο απλός κοσμάκης αλλά ούτε οι δικηγόροι και οι απλοί επονομαζόμενοι οικονομολόγοι. Χρειάζεται και η ΛΟΓΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

    Αλλά εκεί επικρατεί η σκληρή αλήθεια. Που θα πρέπει να 1. αποδεχθείς το πρόβλημα 2. να αποδεχθείς τα λογιστικά στοιχεία, 3. να τα αναλύσεις, 4. να τα αξιολογήσεις, 5. να βρεις τρόπους αντιμετώπισης, 6. να μετρήσεις τα θετικά και τα αρνητικά στους ανθρώπους, 7. να προτείνεις δύο (2) τρόπους λύσεις 8. να πάρεις μια απόφαση 9. να επιλέξεις επιτελείο να εφαρμόσεις την απόφασή σου και 10. ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . (Χρηματοοικονομική Ελεγκτική + Management ) (Περιγράφονται στο πρόγραμμα ελεγκτικής ο Αλικάκος).

    ΕΣΥ σαν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ τα καταλαβαίνεις και τα αναλύεις, εμείς σαν οικονομικοί ελεγκτές ομοίως, αλλά ο απλός λαός δεν καταλαβαίνει.

    Έτσι περάστηκε το εύκολο ΟΧΙ οι αριθμοί μπροστά από τους ανθρώπους (πολιτική ευθύνη), αντί οι άνθρωποι μπροστά από τους αριθμούς, γιατί το δεύτερο θέλει δουλειά και έχει ευθύνες (Δικαιοσύνη).

    Αλλά όταν η πολιτική ζωή γέμισε από άσχετους και ανειδίκευτους τι περιμένεις να γίνει ??

    Άνθρωποι που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για ανθρώπους είναι αμόρφωτοι και απαίδευτοι με το αντικείμενο, (υπουργοί βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι αγράμματοι, δήμαρχοι πρώην καθηγητές, αντιδήμαρχοι νοσηλευτές, βουλευτές άνεργοι, συνδικαλιστές αμόρφωτοι με το αντικείμενο) και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν δάνεια και χρεώνουν τους πολίτες τους.

    Όταν το 2011 λέγαμε καλό το οικόπεδο αλλά χωρίς του ανθρώπους, κάποιοι γελάγανε και κάποιοι δεν κοιτούσαν ούτε την σύνταξη που κουρεύονταν.

    Μέχρι σήμερα πάντως κανείς δεν μας έχει πει πόσο θα κοστίσει η εξόρυξη του πετρελαίου, (ούτε προϋπολογισμό δεν έχουν εκδώσει ακόμη), και από που θα βρεθούν τα λεφτά.

    Υποψιάζομαι ότι το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να βγάλει τα πετρέλαια και να τα καρπούται για πάρτυ του, και αφού δεν έχουν τα χρήματα η εύκολη λύση είναι η αρπαγή των χρημάτων από τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, με σκοπό την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων εξόρυξης πετρελαίου .

    Αυτό μπορεί να γίνει πανεύκολα 1. με μείωση συντάξεων και μισθών 2. υπερφορολόγηση 15-60% σε φυσικά πρόσωπα και 35% σε κέρδη επιχειρήσεων (δημιουργία προβλήματος cash flow) 3. Αύξηση του ΦΠΑ πάνω από 10% 4. Κούρεμα ομολόγων 5. Κούρεμα καταθέσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για γρήγορο αποτέλεσμα.

    Όσοι έχουν σπουδάσει Στρατηγική (Πολιτική και Επιχειρήσεων) τα γνωρίζουν, σήμερα και χθές διεξάγονταν γίνεται ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ αλλά όσοι είναι γνώστες βρίσκονται στο περιθώριο ανεκμετάλλευτοι.

    «Σήμερα, ή Στρατηγική περιλαμβάνει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, την εθνική οικονομία, την κοινωνική σύνθεση του λαού, την ψυχολογία των λαών...
    Το καθαρώς στρατιωτικό θέμα αποτελεί ένα στοιχείο μεταξύ πολλών.
    Ό σύγχρονος «στρατηγός» δεν είναι κατ' ανάγκη στρατιωτικός». ΜΠΛΟΥΜΕΝΤΡΙΤ


    Αναρωτιέμαι αν η Ελλάδα έχει Σύγχρονο Στρατηγό και ποιός είναι αυτός ??



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέστα χρυσόστομε, Χρήστο είπες:

      "ΕΣΥ σαν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ τα καταλαβαίνεις και τα αναλύεις, εμείς σαν οικονομικοί ελεγκτές ομοίως, αλλά ο απλός λαός δεν καταλαβαίνει.

      Έτσι περάστηκε το εύκολο ΟΧΙ οι αριθμοί μπροστά από τους ανθρώπους (πολιτική ευθύνη), αντί οι άνθρωποι μπροστά από τους αριθμούς, γιατί το δεύτερο θέλει δουλειά και έχει ευθύνες (Δικαιοσύνη).

      Αλλά όταν η πολιτική ζωή γέμισε από άσχετους και ανειδίκευτους τι περιμένεις να γίνει ??

      Άνθρωποι που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για ανθρώπους είναι αμόρφωτοι και απαίδευτοι με το αντικείμενο, (υπουργοί βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι αγράμματοι, δήμαρχοι πρώην καθηγητές, αντιδήμαρχοι νοσηλευτές, βουλευτές άνεργοι, συνδικαλιστές αμόρφωτοι με το αντικείμενο) και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν δάνεια και χρεώνουν τους πολίτες τους."

      Πέστα χρυσόστομε!

      Όπως αναγνωρίζεις και εσύ Χρήστο, φιλολαϊκή αξιοκρατία χρειαζόμαστε. Δεν πρέπει να μας παρασύρει η έννοια της δημοκρατίας που εμπεριέχει την έννοια "ο λαός στην εξουσία" και επικεντρώνεται κυρίως σε αυτήν ενώ, αφήνει σε δεύτερη μοίρα και τελικά ξεχνάει αν ο λαός πράγματι περνάει καλά, αν υπάρχει φιλολαϊκή δικαιοσύνη και αν υπάρχει και σεβασμός στο άτομο που σέβεται και αυτό τους συνανθρώπους του. Όπως και να το κάνουμε ο λαός ποτέ δεν αποφασίζει, πάντοτε τα άτομα αποφασίζουν, είναι απατηλό να νομίζουμε ότι ο λαός αποφασίζει όταν του δίνεται να επιλέξει για πράγματα που δεν κατανοεί ή μεταξύ προκατασκευασμένων επιλογών.

      Είθε να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο η φιλολαϊκή αξιοκρατία η οποία βασίζεται στο ότι είμαστε όλοι αλληλεξαρτώμενοι και ταυτοχρόνως ο καθένας είναι μοναδικός.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  12. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Γεωργαλάς 1969)

    «Σήμερα, ή Στρατηγική περιλαμβάνει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, την εθνική οικονομία, την κοινωνική σύνθεση του λαού, την ψυχολογία των λαών...
    Το καθαρώς στρατιωτικό θέμα αποτελεί ένα στοιχείο μεταξύ πολλών.
    Ό σύγχρονος «στρατηγός» δεν είναι κατ' ανάγκη στρατιωτικός». ΜΠΛΟΥΜΕΝΤΡΙΤ


    1. Αντί για Πρόλογο.
    Η γενιά μας έχει παράξενη μοίρα. Ή ανθρωπότητα δείχνει να έχει ειρήνευση κάτω από την σωφρονιστική σκιά της ατομικής βόμβας. Ό μεγάλος θερμός πόλεμος φαίνεται απίθανος. Και όμως. Περνούμε ολόκληρη την ζωή μας σ' ένα χαράκωμα. Αθέατο αλλά υπαρκτό.

    Ό αιώνας μας είναι ή εποχή του διαρκούς πολέμου. Αυτός ό πόλεμος είναι ή θλιβερή εφεύρεση του κόσμου μας. Πίσω από τις ακινητοποιημένες στρατιές, τους «παγωμένους» πυραύλους, τους λιμενισμένους στόλους, απλώνεται ένα απέραντο «δεύτερο μέτωπο».

    Εκεί, μαίνεται ό συνεχής πόλεμος. "Ένας πόλεμος αλλόκοτος. Τα μέτωπα του βρίσκονται πουθενά και παντού. Οι εχθροί δεν φορούν στολές, δεν έχουν σημαίες, δεν μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Συχνά, είναι ομόγλωσσοι, γείτονες, συνάδελφοι, συγγενείς. Πεδία μαχών τα εργοστάσια, οι δρόμοι, τα σχολεία, οι αίθουσες των κινηματογράφων, τα λεωφορεία, τα καφενεία. Στον παράδοξο αυτόν πόλεμο κύρια όπλα δεν είναι οι σφαίρες και οι οβίδες. Τις αντικαθιστούν οι ιδέες και τα συναισθήματα. Άμεσοι στόχοι δεν είναι πολιτείες και εδαφικά σημεία. Είναι ή ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου. Ό κόσμος μας δεν έχει πόλεμο. Και μολαταύτα ή γενιά μας δεν ζει εν ειρήνη ».

    Ή Ιστορία της έγραψε να γίνει το πεδίο της πιο εκτεταμένης εφαρμογής ενός νέου πολέμου: του «Πολιτικού Πολέμου».

    2. Τι είναι Πολιτικός Πόλεμος.
    Ό Κλαούζεβιτς έλεγε : «Πόλεμος είναι, ή συνέχιση της Πολιτικής, με αλλά μέσα».
    Ό Στάλιν το αντέστρεψε και είπε: «Ειρήνη είναι πόλεμος με άλλα μέσα».
    Και ό Μάο-Τσέ-Τούγκ διευκρινίζει. «Πόλεμος είναι αιματηρή Πολιτική. Πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος».

    Οί σύγχρονοι σοβιετικοί θεωρητικοί Α. Μπελιάκωφ και Β. Μπουρλάτσκι, στο έργο τους ή «λενινιστική θεωρία της σοσιαλιστικής επαναστάσεως και ή σύγχρονη εποχή» (1960) γράφουν:
    «Υπάρχουν άνθρωποι πού ισχυρίζονται ότι ή ειρηνική συνύπαρξη σημαίνει δήθεν ταξική ειρήνη. Σφάλλουν. Ή συνύπαρξη αφορά τις διακρατικές και όχι τις ταξικές σχέσεις. Δεν σημαίνει καθόλου αναστολή ούτε της πάλης των τάξεων ούτε της πάλης μεταξύ των δύο συστημάτων».

    Ό επίσης σύγχρονος σοβιετικός θεωρητικός, Τιμοφέγιεφ, στην μελέτη του «Αντιδραστικές ψευδαισθήσεις» (1959) γράφει:
    «Οι αστοί νομίζουν ότι ύφεση σημαίνει προσέγγιση και εξομοίωση των δύο συστημάτων, ενώ είναι απλώς ή συνέχιση και παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού κάτω από νέες συνθήκες και με νέες μορφές. "Ας μη έχουν ψευδαισθήσεις οι οπαδοί του καπιταλισμού».
    Οι κομμουνιστές πιστεύουν λοιπόν ότι διεξάγεται πόλεμος».

    Και πράγματι, διεξάγεται. Με την διαφορά ότι ό πόλεμος αυτός δεν έχει προσλάβει — και πιθανώς δεν θα προσλάβει ποτέ — την κλασσική μορφή μιας γενικής ενόπλου στρατιωτικής συρράξεως.
    Ό πόλεμος πού ζούμε είναι «Πολιτικός».

    Πολιτικός Πόλεμος είναι ή χρησιμοποίηση όλων των μέσων, πλην της γενικής ενόπλου (θερμοπυρηνικής) συρράξεως, προς επιβολή της βουλήσεως μας.
    Όταν λέμε «ή χρησιμοποίηση όλων των μέσων», το εννοούμε κυριολεκτικά.
    Πράγματι, στον «Πολιτικό Πόλεμο» χρησιμοποιούνται : ή προπαγάνδα, ή διπλωματία, ή διείσδυση, ή διάβρωση, ή υπονόμευση, το σαμποτάζ, ή πρόκληση εσωτερικών ταραχών, ή υποκίνηση εμφυλίων πολέμων, ή εξαπόλυση τοπικών πολέμων, ή κατασκοπεία, οι οικονομικές ανταλλαγές, ή τεχνική βοήθεια, οι εκβιασμοί, οι δολοφονίες, οι απειλές, ή ένοπλη επέμβαση. Χρησιμοποιούνται «όλα τα μέσα», πλην ενός και μόνου: της γενικής (παγκοσμίου) ενόπλου συγκρούσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρακάτω νομίζω ότι είναι σημαντικό:

      Η Ειρήνη μπορεί να βιωθεί μέσα στο άτομο, όχι στον εκδηλωμένο κόσμο. Ο εκδηλωμένος κόσμος είναι πόλεμος, η ίδια η αιτία της ύπαρξης του εκδηλωμένου κόσμου είναι ο πόλεμος, η ειρήνη στην πραγματικότητα είναι η προετοιμασία για τον επόμενο πόλεμο. Αυτό που μάλλον πρέπει να επιδιώκουμε στον εκδηλωμένο κόσμο είναι η αρμονία ή το ουδέν άγαν.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
  13. Απο πού προκύπτει ότι οι Κυπριακές τράπεζες "για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο"; Είναι γνωστό ότι πήραν απομειωμένα ομόλογα του EFSF.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζημιά φίλε μου Κώστα είναι λογιστική και όχι ταμειακή. Ναι πήραν απομειωμένα ομόλογα. Η ζημιά καταγράφεται στα "βιβλία" της τράπεζας λογιστικά, ως μειωμένη μελλοντική απαίτηση. Η ταμειακή ζημιά επέρχεται όταν είναι να γίνει η είσπραξη του ομολόγου και των τόκων του κατά τη λήξη του.

      Έχω λοιπόν στα ταμεία 100 δρχ -καλή ώρα- κάποια χαρτάκια που θα μου έδιναν άλλες 50 σε χ χρόνια, μετά την επαναγορά θα μου έδιναν 25. Στο ταμείο έχω ακόμα 100. Ο Νταλάρα -όχι ο Γιώργος- φρόντισε όμως εις το όνομα της ανακεφαλαιοποίησης να μου δώσει για αυτή την μελλοντική χασούρα, ζεστό χρήμα, μετρητό 35 δρχ. Άρα στα ταμεία μου έχω πλέον 135 δρχ...

      Αυτό λέει ο Δημήτρης και αν κάνω λάθος ας με διορθώσει... Ακόμα και όταν έρθει η ώρα της είσπραξης του απομειωμένου ομολόγου, υπάρχουν πολλοί τρόποι με αυτές τις +35 δρχ να κάνω παιχνίδι και να ισοσκελίσω τη μελλοντική χασούρα...

      Μύθος τρελός λοιπόν τα περί ζημιάς από τα ελληνική βρομόλογα στο σήμερα...

      Διαγραφή
  14. Παρακολουθηστε αυτο το βιδεο για την Κυπρο και τις Τραπεζες. Ο Καζακης τα λεει πο χρονια τωρα....

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wRRUw2OzatU&list=UUFf3FngarhHbFo10apLZ41Q#!


    και για να μαθαινουν ωρισμενενοι την αληθεια και ποιος ειναι πισω απο την Ελληνικη και παγκοσμοα γενοκτονια των λαων δειτε αυτο το βιντεο.

    http://www.youtube.com/watch?v=V7XvFb_P4Os&list=UUFf3FngarhHbFo10apLZ41Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για να μην ξεχναμε ωρισμενες αληθειες δειτε και αυτα τα βιντεο.

    Ο KAZAKHΣ ΞEBΡAKΩΝΕΙ TOYΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ενικο...

    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=tED3SzOXG_8

    Τον νεο Ελληνα που τους αποστομωσε...

    http://www.youtube.com/watch?v=ZwH4pU6uvAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Καζάκης λέει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι φαλιρησμένες από το φαγοπότι των τραπεζιτών κ πολιτικών.
    Οι Κύπριοι υποστηρίζουν οτι για το φαλίρισμά των τραπεζών τους μερίδιο ευθύνης έχει το κούρεμα που τους κάναμε εμεις(γύρω στα 4 δις από το δικό μας PSI).

    Που είναι η αλήθεια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτοι που λενε τα περι psi λενε παπατζες....ειναι γνωστο οτι χασανε απο το κουρεμα περι τα 5 δις και πηραν απο την ανακεφαλαιοποιηση περι τα 7

      Διαγραφή
  17. κυριε καζακη ακουσα μια αναφορα σας για κλεισιμο των ευρωπαικων τραπεζων απο 29 μαρτιου εως 1 απριλιου γιατι κατι ετοιμαζεται και να ετοιμαστουμε να κλαψουμε τις καταθεσεις μας στις τραπεζες
    μπορειτε να μας δωσετε μια περαιτερω αναλυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Monday, March 25, 2013
    Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποιεί, "Πάρτε όλα τα χρήματα από δυτικές τράπεζες τώρα!" ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

    http://heilgap.blogspot.de/2013/03/blog-post_25.html

    From HEIL GAP ( or mind the GAP)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια για την ανάλυση κύριε Καζάκη.
    Δύο "ενστάσεις": νομίζω είναι ανακριβή τα όσα αποδίδετε στον κο Χριστόφια και θεωρώ ότι είστε άδικος. Ναι έχει υπογράψει κάποια προσύμφωνα, ναι ήταν εγκληματική η καθυστέρηση του αλλά μνημόνιο δεν υπέγραψε.- Δεύτερον και πιο σημαντικό λέτε ότι οι τράπεζες πήραν ανταλλάγματα & αποζημίωση από το PSI, πως το εννοείτε αυτό?, έχετε κάποια στοιχεία?, γιατί το haircut μόνο ζημίες υπονοεί - εκτός και αν έχετε στο μυαλό σας τα CDS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ Δημήτρη,
    συμφωνώ απόλυτα με την θέση που διατύπωσες σήμερα το πρωϊ στον ΑΝΤ1.
    Σύμφωνα (και) με τη δική μου οπτική,η θεωρία/πρακτική που αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται στα πλαίσια της ΕΖ (και όχι μόνον) είναι οι (μεγάλες) καταθέσεις να θεωρούνται εφεξής επενδύσεις και επομένως να εσωτερικεύεται το ρίσκο που εμπεριέχουν στους καταθέτες (δηλαδή στους δανειστές των τραπεζών) όταν δημιουργούνται τρύπες απο την αλόγιστη διαχείριση και το σπεκουλάρισμα των χρημάτων αυτών απο τους managers των τραπεζών. Κατ' αναλογία λοιπόν, και στα πλαίσια μιας "χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης" θα πρέπει να εσωτερικεύεται (και)το ρίσκο του δανεισμού των χωρών και, επομένως, να "κουρεύεται" (διαγράφεται) μονομερώς το δημόσιο χρέος των τελευταίων όταν, ανεξάρτητα ή όχι απο το άν την διαχειριστική ευθύνη την είχαν οι δανειστές ή οι δανειζόμενοι, το χρέος αυτό-αποδεδειγμένα-δεν είναι βιώσιμο.
    Θεωρώ οτι η θέση αυτή, στην παρούσα συγκυρία, μπορεί να αναδειχθεί ώς κύριο πρόταγμα και πόλος συσπείρωσης μιας (υπο διαμόρφωση) συνολικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για το σύνολο των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου.

    Μηνάς Βλάσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. δημητρη αν η κυπρος ηταν εκτος εε και εκτος ευρω η ρωσσια θα την βοηθουσε η μηπως καταρριφθηκε ενας ακομα μυθος μετα την καταρρευση του μυθου οτι με επιστροφη στην δραχμη θα χανοταν οι καταθεσεις?πες και 2 λογια για το κλεισιμο της αγετ ηρακλης στη χαλκιδα
    YΓ:οταν ειναι να βγεις σε καποιο καναλι να μας το λες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μπραβο δημητρη για αλλη μια ολοκληρωμενη και μακρια απο λαϊκισμους τοποθετηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Να θυμίσουμε εδώ ότι το τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο."

    Κύριε Καζάκη που στηρίζετε ο ισχυρισμός σας ότι οι κυπριακές τράπεζες πήραν αποζημίωση για τη ζημία που υπεστησαν οι τραπεζες της απο την αγορα των ελληνικων ομολόγων? Σύμφωνα με δήλωση του k.Dallaras τον οποίο επικαλείσθε ως πηγη παραθέτω την πιο κατω δηλωση του ιδιου? Ήταν "πολύ σαφές ότι η επίδραση της ελληνικής συμφωνία για κυπριακές τράπεζες θα είναι σοβαρή», δήλωσε ο κ. Dallara, Έτσι, τίποτα δεν έγινε. Μειώνοντας το ποσό που κατέβαλε Ελλάδα για τα ομόλογα του ήταν αναγκαία προς το παρόν, ο ίδιος αναγνώρισε, επειδή συνέβαλε στη μείωση ένα βουνό του χρέους που θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα από το ευρώ. "Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση στις κυπριακές τράπεζες»

    Μπορείτε να τεκμνηριώσετε οτι όντως πηραν αυτή την αποζημίωση οι κυπριακες τραπεζες?

    Έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μερες μια συστηματική εκστρατεια εκ μέρους σας που επιδιώκει να αλλοιώσει την εικόνα της Κυπρου ως ελληνική στα ματιά των Ελλαδιτών followers σας σε διαφορες συνεντευξεις σας.

    Ενδεικτικα http://www.youtube.com/watch?v=WHumIoiy2pM

    Χαρακτηρίζετε υιοθέτηση της τουρκικης λίρας πως "δεν είναι και τίποτε φοβερο" (!). Αν είναι δυνατόν!!! Καθαρά ανθελληνική δήλωση, ντροπη σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν είναι απέραντα και για το δεύτερο δεν είμαστε σίγουροι. Έτσι έλεγε ο Αινστάιν. Αν και οφείλω να σας ομολογήσω ότι δεν σας είχε υπόψη του. Το PSI έγινε έτσι όπως ακριβώς το περιέγραψα. Αν κάνατε τον κόπο και ψάχνατε στην αναφορά του PSI στον ΟΔΔΗΧ θα βλέπατε τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το ίδιο και στην αναφορά του EFSF, όπως και της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού 2013, σ. 17 και αλλού. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε το ίδιο πράγμα και από τους ισολογισμούς των Κυπριακών τραπεζών. Αλήθεια, γιατί άραγε τόσο η κυβέρνησή σας από την εποχή Χριστόφια, όσο και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου αρνήθηκαν να γίνει έλεγχος των τραπεζών από ανεξάρτητο εκτιμητή, π.χ. την Blackrock και μάλιστα με όρους απόλυτης δημόσιας διαφάνειας; Γιατί άραγε δεν έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου φύλο φτερό τα ενεργητικά των τραπεζών σας για να δείτε που πήγαν οι πάνω από 26 δις ευρώ καταθέσεις των νοικοκυριών της Κύπρου, πριν σας οδηγήσουν σιδεροδέσμιους στην τρόικα; Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνετε και τράπεζες με 68 δις καταθετική βάση να γκρεμίζονται για δήθεν λογιστική ζημιά - ξανατονίζω λογιστική και όχι ταμιακή - αξίας 5 δις, όπως σας παραμυθιάζουν; Αντί λοιπόν να το παίζετε παπαγαλάκι των δωσιλόγων πολιτικών και τραπεζιτών σας, καλό θα ήταν να συνέλθετε και να φροντίσετε το σπίτι σας γιατί σε λίγο, σε πολύ λίγο, δεν θα το έχετε. Εκτός κι αν ανήκετε σε εκείνη την περίεργη ράτσα των ελληνόφωνων Κυπρίων, που οι συντοπίτες σας αποκαλούν "αγγλόφρωνες", όπως ο ελληνικός λαός αποκαλούσε τα παλιά χρόνια τους ελληνόφωνους δυνάστες του ως "τουρκοχριστιανούς". Και τέλος, που στο διάολο είδατε να υπερασπίζομαι το πέρασμα στην τουρκική λίρα; Αυτό που λέω είναι κάτι πολύ απλό και άλφα-βήτα για οιονδήποτε με οικονομικές γνώσεις: Πολύ γρήγορα η τρομακτικά περιορισμένη ρευστότητα στην οικονομία σας που ήδη ελέγχεται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και την Bundesbank, θα εξαναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες να περάσουν την πράσινη γραμμή και να καταφύγουν στην τουρκική λίρα. Εκτός βέβαια κι αν ο κυπριακός λαός έρθει πολύ γρήγορα στα συγκαλά του και σηκώσει ανάστημα, ξεπαστρεύοντας δωσίλογους πολιτικούς και λωποδύτες ολιγάρχες για να αποκτήσει την κυριαρχία του με την επιστροφή στην κυπριακή λίρα, την χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών με δημόσια εκκαθάριση ώστε να μάθουν οι κύπριοι ποιοι τους έφαγαν τα λεφτά και ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας από μηδενικής βάσης με βασικό μοχλό το κράτος. Διαφορετικά η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων είτε θα μετοικίσει, είτε θα υποστεί τα ίδια και χειρότερα με τους Έλληνες με τα κατεχόμενα να μετατρέπονται σε Μόντε Κάρλο της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου.

      Διαγραφή
  24. Αναφέρετε επίσης πως την καταρρευση και το χρέος των κυπριακών τραπεζων επωμίσθηκαν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Η αληθειά είναι πως (με το κατηγορώ στην ηγεσία της Ελλάδας και όχι στον λαο της το τονίζω) η Ελλάδα πρόδωσε μια φορα την Κυπρο το 1974 και ακομη μια το 2013. Τι έκανε η Αθήνα για να προστατεύσει την Κύπρο στο Eurogroup; Απολύτως τίποτα. Η Αθήνα άφησε τη Λευκωσία απροστάτευτη. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην εγκληματική απόφαση για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων. Οι δηλώσεις Σαμαρά, ο οποίος δεν άσκησε βέτο στο Eurogroup, αυτό δείχνουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του προς τους Κυπρίους, συμβουλεύοντάς τους ουσιαστικά να αποδεχθούν με παθητικό τρόπο τις αποφάσεις του Eurogroup, να δεχθούν απαθείς το μέλλον που τους επιβάλλει η ληστρική συμμορία της Ευρωζώνης. Και έπειτα είναι και οι δηλώσεις του κ. Στουρναρα για απορροφηση (εξαγορά!) των κυπριακών υποκαταστημάτων σε τιμές ξεπουλήματος, δήθεν για να προστατέψει τις καταθεσεις των Ελλαδιτών στα κυπριακά υποκαταστήματα. Όλα αυτα ενώ ήταν ήση γνωστό απο την απόφαση του Εθρογροθπ ότι απο το "κούρεμα" εξαιρούνταν οι εν Ελλαδι κυπριακές τραπεζες. και δεύτερον δίοτι όταν η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε απο την ελληνική επιστροφή 2δις από τα 5δις που είχε δανείσει στο ελληνικό κρατος για να μπορέσει να αποφύγει τα μετρα της Τροικας η ελληνική ηγεσία το αρνήθηκε.
    Ακόμη το πακέτο στήριξης για την Κύπρο απο την τρόικα θα περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όπου η μερίδα του λέοντος θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου και την Popular Bank, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τις διαγραφές των ελληνικών ομολόγων, όπως επίσης και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.
    Δηλαδή ακόμα και με το δάνειο της Κυπρου από την Τρόικα μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθούν και ΠΑΛΙ για στήριξη της Ελλαδας.

    Όλοι οι Κύπριοι εδω έβλεπαν και βλέπουν πάντα την Ελλάδα ως την μητέρα πατρίδα και σε περίοδο αναγκης της η Κύπρος ήταν πάλι που επενέβηκε με την αγόρα των ελληνικών ομολόγων. Η αναφορές σας λίγο πολύ πως οι Κυπριοι δεν είναι Ελληνες είναι το λιγότερο ανιστόρητη και ανθελληνικη, οπως και οι αναφορες σας σχετικα με την τουρκικη λίρα. Ντροπή σας κυριε Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να μην λέτε και να μην γράφετε ανοησίες. Πρώτο, η δωσίλογη ηγεσία της Ελλάδας έπαιξε τον ίδιο ρόλο έναντι της Κύπρου που έπαιξε η δωσίλογη και ξεπουλημένη ηγεσία του νησιού έναντι της Ελλάδας. Ξεχνάτε ότι από την αρχή της κρίσης η αποκαλούμενη κυπριακή ηγεσία υπό του "κομμουνιστή" Χριστόφια όχι μόνο δεν αντέδρασε εναντίον της επιβολής τρόικας και αποικιακής κηδεμονίας στην Ελλάδα, αλλά συνηγόρησε με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης δόθηκε εντολή στο ΡΙΚ και στα άλλα ΜΜΕ του νησιού να λασπολογήσουν εναντίον των Ελλήνων με τον χειρότερο τρόπο. Ούτε μια εκπομπή δεν έγινε στο νησί για να παρουσιαστεί η αλήθεια της τραγωδίας. Μια φορά που τηλεφωνικά με κάλεσαν να παρέμβω σε μια τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, έφριξα με την χυδαιότητα των επιχειρημάτων των κύπριων "αδελφών" προσκεκλημένων, που ξεπερνούσαν σε ιταμότητα και προκλητικότητα την Bild. Όταν τους είπα - αρχές του 2011 - ότι έρχεται η σειρά σας και τότε να δούμε τι θα πείτε, αυτοί χυδαιολόγησαν ακόμη περισσότερο μιλώντας για την Ελλάδα ως "ειδική περίπτωση" - όπως χαρακτηρίζει τώρα την Κύπρο ο Σόιμπλε - ότι πιο διεφθαρμένους από τους Έλληνες δεν θα βρούμε στην Ευρώπη και άλλα τέτοια πολύ αδερφικά συναισθήματα. Η χυδαιότητα της προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας στην Κύπρο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ούτε ο πιο υστερικός νεοναζί Ευρωπαίος δεν θα έλεγε αυτά που έλεγαν συστηματικά εναντίον των Ελλήνων τα κυπριακά ΜΜΕ. Γι' αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε κίνημα των "αδελφών" Κυπρίων υπέρ του ελληνικού λαού. Είναι η μοναδική γωνιά της γης όπου κατοικούν Έλληνες και δεν είδαμε να ξεσηκώνετε μαζικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Τυχαίο, δεν νομίζω. Αντί λοιπόν να λέτε ηλιθιότητες και να ταυτίζετε την Ελλάδα και τους Έλληνες με τους δωσίλογους που κυβερνάνε (προς το παρών) αυτόν τον τόπο, φροντίστε να ξεφορτωθείτε το ταχύτερο δυνατό το ξεπουλημένο πολιτικό σύστημα που διαθέτετε και ελάτε να ενωθείτε μαζί μας για ελεύθερη, δημοκρατική και ανεξάρτητη πατρίδα μακριά από την απολυταρχία της Ευρώπης. Και να σας πω κάτι: εσείς στην Κύπρο είσαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι εμείς στην Ελλάδα. Είσαστε ένα μικρό νησί υπό τριπλή κατοχή: Τούρκων, Βρετανών και Ευρωπαίων (Γερμανών). Για εμάς είναι πολύ πιο εύκολο να ξεμπερδέψουμε με τους νέους κατακτητές και να ανακάμψουμε σε χρόνο ρεκόρ υπό την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Εσείς, αν δεν κάνετε κάτι πολύ σύντομα, σε λίγο καιρό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διεκδικήσετε την λευτεριά σας, ή έστω να παραμείνετε στο νησί σας.

      Διαγραφή
  25. Πές τα Δημήτρη!!!
    Απλά πρόσεχε κιόλας επειδή σχολιάζουν troll, εγκάθετοι και ανόητοι και δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι με τον καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή