Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι καταθέσεις στο στόχαστρο των επιτελείων της ευρωζώνης

Σε πολύ λίγο καιρό για να διαθέτεις καταθετικό λογαριασμό θα υποχρεούσε να πληρώνεις στην τράπεζα φύλακτρα. Δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που θα πηγαίνει κανείς στην τράπεζα για να σηκώσει το μισθό του, ή την σύνταξή του και θα διαπιστώνει ότι του παρακράτησαν ένα ποσοστό. Ακόμη και μόνο για μια τραπεζική συναλλαγή ημέρας. Ενώ οι λίγοι που διαθέτουν ακόμη καταθέσεις, θα βλέπουν μήνα το μήνα να μειώνεται το ποσό λόγω αρνητικού επιτοκίου. Δηλαδή αντί να αποδίδει επιτόκιο η τράπεζα, θα αποδίδει ο καταθέτης σ' αυτήν.


Αν νομίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, τότε προφανώς δεν προσέξατε τη νύξη του Μάριο Ντράγκι στις αρχές Μαίου φέτος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και την πιθανότητα αποπληθωρισμού. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μια ένωση όπου κυριαρχούν τα νομισματικά μέσα άσκησης οικονομικής πολιτικής, την πιθανότητα αποπληθωρισμού; Μόνο μ' έναν τρόπο: το μηδενισμό των διατραπεζικών επιτοκιών της ΕΚΤ που βρίσκονται ήδη στο 0,25%, αλλά και την εισαγωγή αρνητικών καταθετικών επιτοκίων. Με άλλα λόγια οι τράπεζες θα αντλούν τσάμπα χρήμα από την ΕΚΤ και θα επιβαρύνουν τους καταθέτες με φύλακτρα.

Στις 27 Μαίου ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε μια διημερίδα στην Σίντρα της Πορτογαλίας είπε: "Υπάρχει κίνδυνος να καταληφθεί η οικονομία από αντιπληθωριστικές προσδοκίες" και να προκαλέσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να καθυστερήσουν αγορές και επενδύσεις "σ' έναν κλασσικό κύκλο αποπληθωρισμού". Ο Ντράγκι και τα επιτελεία του ανησυχούν ιδιαίτερα μην και κυλίσει σε "κύκλο αποπληθωρισμού" η ευρωζώνη και διοχετεύει στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα μειώσει επιτόκια και θα πάρει επιπλέον μέτρα τόνωσης όταν θα συνέλθει στις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τελικά η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τιμάριθμο σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Ο λόγος είναι απλός. Θέλει να εξασφαλίσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα κατρακυλήσει σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Να τι λέει η ίδια η ΕΚΤ για τους λόγους της στόχευσης κάτω, αλλά πλησίον του 2%: "Οι ρυθμοί πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2 % είναι αρκετά χαμηλά για την οικονομία να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της σταθερότητας των τιμών. Υπογραμμίζει, επίσης, τη δέσμευση της ΕΚΤ να παρέχει ένα επαρκές περιθώριο για την αποφυγή των κινδύνων του αποπληθωρισμού. Έχοντας ένα τέτοιο περιθώριο ασφαλείας έναντι του αποπληθωρισμού είναι σημαντικό, επειδή τα ονομαστικά επιτόκια δεν μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν. Σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού η νομισματική πολιτική δεν μπορεί ως εκ τούτου να είναι σε θέση να τονώσει επαρκώς τη συνολική ζήτηση, χρησιμοποιώντας τα επιτόκια της. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη νομισματική πολιτική την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, παρά την καταπολέμηση του πληθωρισμού."

Προσέξατε τι λέει; Ότι σε μια νομισματική ένωση σαν την ευρωζώνη, όπου κυρίαρχο μέσο είναι η νομισματική πολιτική, ο αποπληθωρισμός είναι χειρότερος από τον πληθωρισμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αρνητικό επιτόκιο. Σε συνθήκες αποπληθωρισμού το χρήμα ακριβαίνει ακόμη και για τις τράπεζες ακόμη και με μηδενικό διατραπεζικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνει η έλλειψη χρήματος από την αγορά και δημιουργείται ένα σπιράλ συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Αυτό το σπιράλ λέγεται δίνη αποπληθωρισμού.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει ήδη τεθεί σε τροχιά αποπληθωρισμού. Όσο η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα επιμένει στις διασώσεις των τραπεζών, τόσο θα συμπιέζεται το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τόσο θα επιδεινώνεται το επενδυτικό πρόβλημα και θα εκτινάσεται το χρέος, ιδιωτικό και δημόσιο.

Καθώς η απειλή του αποπληθωρισμού όλο και περισσότερο στοιχειώνει ολόκληρη την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει το ταμπού και θα προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια. Πώς όμως θα αποφύγει την φυγή καταθέσεων; Εδώ έρχεται ο γνωστός οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ρόγκοφ, ο οποίος σε άρθρο του στην Financial Times, 28/5, προτείνει την κατάργηση της κυκλοφορίας χαρτονομίσματος. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ένας προσχηματικός, ότι δήθεν θα χτυπηθεί η εγκληματικότητα και ένας αληθινός, γιατί έτσι θα επιτραπεί στις τράπεζες να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις.

Καλά η ευρωζώνη. Η Ελλάδα; Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εδώ και ενάμισυ χρόνο σε "κύκλο αποπληθωρισμού", αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς. Η τύχη της έχει προγραφεί. Η απόσυρση από την κυκλοφορία του φυσικού χρήματος και κυρίως των χαρτονομισμάτων έχει ήδη αρχίσει. Στα ΑΤΜ ήδη τα πλαφόν ανάληψης έχουν μειωθεί σημαντικά. H Ελλάδα είναι σε ιδανική κατάσταση για να επιβληθούν αρνητικά επιτόκια. Το πότε θα το μάθουμε το φθινόπωρο, όταν θα τεθεί επί τάπητος το νέο πακέτο χρηματοδότησης για το χρέος της χώρας. Κι ο σώζων εαυτόν, σωθήτω. Αν μπορεί κανείς να σωθεί μέσα σε τέτοια κατάστασης πολιτικής αφασίας.


42 σχόλια:

  1. ΩΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤOΥ ΣΙΜOΝ ΠΕΡΕΣ: Καμμία χώρα δεν μπορεί να γλιτώσει από το διεθνές Κεφάλαιο!
    19 Σεπτέμβριος 2012
    Άκρως αποκαλυπτικός, απόλυτα σαφής και ακριβολόγος, καθώς και προειδοποιητικός, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις 4 Αυγούστου 2012, δύο δηλαδή ημέρες πριν βρεθεί στην Αθήνα για επίσημες συνομιλίες με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    «Κανείς δεν έχει επιλογή. Καμμία χώρα δεν μπορεί να γλιτώσει, είτε θα περάσει στη σύγχρονη (Νέα) εποχή, ή θα μείνει πίσω φτωχή και ασήμαντη», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του:

    «Έχουμε παγκόσμια Oικονομία, χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση και εθνικές κυβερνήσεις· χωρίς έλεγχο των οικονομιών τους».

    Αλλά αξίζει να παραθέσουμε αυτούσιες τις σχετικές δηλώσεις του Ισραηλινού ηγέτη, όπως προκύπτουν από το σχετικό video του MEGA:

    Eρώτηση: O πολιτικός χάρτης αλλάζει μέρα με τη μέρα. Πρώτα η Τυνησία, μετά η Αίγυπτος, η Λιβύη και τώρα η Συρία. Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη Μέση Ανατολή; Είναι θετικές για τη χώρα σας;

    Aπάντηση: Ναι! Πρόκειται μεν για μια μεταβατική περίοδο..., που έχει δυσκολίες, αλλά, μακρυπρόθεσμα, ναι. Δεν αλλάζουν μόνο αυτές οι χώρες. Όλες οι χώρες αλλάζουν, διότι άλλαξε ο κόσμος. Κανείς δεν έχει επιλογή. Είτε θα περάσει στη σύγχρονη εποχή, ή θα μείνει πίσω, φτωχός και ασήμαντος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Kυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις οικονομίες τους. Ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει για το Ισραήλ, ισχύει για την Ιταλία, την Ισπανία και τους άλλους. Αντί για εθνική οικονομία, έχουμε παγκόσμια οικονομία. Καμμία χώρα δεν μπορεί να γλιτώσει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Και καμμία χώρα δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Έχουμε παγκόσμια οικονομία, χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση· και εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς έλεγχο της οικονομίας τους. Εάν θέλετε να συμμετέχετε, πρέπει να ακολουθήσετε τους νέους κανόνες, οι οποίοι είναι παγκοσμιοποιημένοι, βασίζονται στην επιστήμη, είναι δημιουργικοί και δεκτικοί στις προσδοκίεες της νέας γενιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΙΜOΝ ΠΕΡΕΣ είπε ".....βασίζονται στην επιστήμη, είναι δημιουργικοί και δεκτικοί στις προσδοκίεες της νέας γενιάς."

      ΝΑ Η ΛΥΣΗ στην ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για να μειωθεί θα πρέπει να εξαφανιστούν οι άνεργοι α)Πεθαίνουν απο καρδιαγγειακά ή β) Μεταναστεύουν

      Και οι ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ είναι σύμφωνες με την ιδεολογία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ κατά των εβραιο-σιωνιστών τραπεζιτών και των δικών τους γιουσουφάκιδων


      19 May 2014
      Συνεχίζεται αμείωτη η φυγή των Ελλήνων προς το εξωτερικό. Το ποσοστό κυρίως των νέων και καταρτισμένων επιστημόνων και τεχνιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα για μια καλύτερη τύχη αυξάνει κάθε χρόνο κατά 40%, ενώ οι χώρες προτίμησης είναι η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία (κυρίως για άτομα που είναι πολιτογραφημένοι Αυστραλοί).
      Στη Γερμανία πέρυσι (2013) μετανάστευσαν περίπου 34.000 Έλληνες,!!!!!!!!!!!! λίγοι περισσότεροι έφυγαν για τη Βρετανία, ενώ πολλοί επιλέγουν τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

      ΘΨΜΑΣ Γ.

      Διαγραφή
  2. είναι το Ισραήλ το πρώτο κράτος που θα καταργήσει τα μετρητά; Στις 9/21/2013

    Η είδηση από το Israel National News : Η ισραηλινή κυβέρνηση την Τρίτη άναψε το «πράσινο φως» για την σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει τους τρόπους για την εξάλειψη των μετρητών από την ισραηλινή οικονομία – μια λύση που θεωρείται ιδανική για να αποτρέψει τους πολίτες από το να φοροδιαφεύγουν. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Harel Locker, διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού .

    Τα μετρητά μεταφέρονται εύκολα από άτομο σε άτομο και οι συναλλαγές με μετρητά μπορεί να πραγματοποιηθούν χωρίς την επίβλεψη της εφορίας. Mε σύγχρονους υπολογιστές, οι τράπεζες μπορούν να τηρούν καρτέλες για το πόσα χρήματα καταθέτουν στους λογαριασμούς τους οι άνθρωποι και πόσα αποσύρουν, ενώ οι εταιρείες πιστωτικών καρτών έχουν και δεύτερο φάκελο για το πόσα ξοδεύουν οι άνθρωποι.

    Στα μέλη της επιτροπής θα είναι ανώτερα μέλη από το προσωπικό της Ισραηλινής Αστυνομίας, της Φορολογικής Αρχής, ο πρόεδρος της κυβερνητικής Αρχής για το Ξέπλυμα του Χρήματος και την Τρομοκρατία, ο διευθυντής πληρωμών της Τράπεζας του Ισραήλ και οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας και πολλοί άλλοι.

    Σύμφωνα με πολλούς από αυτούς τους αξιωματούχους, τα μετρητά είναι κάτι «κακό» - γιατί επιτρέπει στα άτομα να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σήμερα, ένας εφοριακός δεν μπορεί εύκολα να συγκρίνει τα έσοδα και την εκροή. Ενώ μπορεί να υποψιάζονται ότι κάποιος μπορεί να εξαπατά την εφορία σχετικά με τους φόρους του, δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν με βεβαιότητα, χωρίς να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Σε μια οικονομία χωρίς μετρητά, όλα τα αρχεία θα είναι ηλεκτρονικά και ο έλεγχο που θα γίνεται για το πόσα χρωστούν σε φόρους - και η συλλογή τους πριν φτάσει στο λογαριασμό τους - θα είναι πολύ πιο απλό θέμα, αναφέρει αυτή η θεωρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και τόσα χρόνια που γράφεις, το μόνο που βλέπω είναι αναφορές και αναλύσεις σχετικά με το τι κάνει το 1% και οι πολιτικοί λακέδες του για να βελτιώσουν τη θέση τους και να υπονομεύσουν τι δική μας. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την απάνθρωπη συμπεριφορά τους; Το ότι αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν τη ζωή μας όλο και πιο δύσκολη είναι δεδομένο, το ξέρουμε όλοι. Κείμενα σαν τα δικά σου δεν έχουν νόημα. Το μόνο που κάνουν είναι να περιγράφουν την άθλια κατάσταση στη χώρα μας και το τι κάνουν αυτοί για να τη χειροτερέψουν. Ο λαός δεν χρειάζεται καταθλιπτικά και ανούσια κείμενα σαν τα δικά σου, αλλά ιδέες για το τι μπορεί να κάνει για να τους τιμωρήσει, να τους σταματήσει και να αναστρέψει την κατάσταση. Ενδυνάμωση, έμπνευση, υποκίνηση, ταραχή. Εσύ απλά κλαψουρίζεις, γκρινιάζεις και διαμαρτύρεσαι.

    Οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να ελέγχουν και να τιμωρούν τους ηγέτες που παραβιάζουν την ελευθερία και την ευημερία τους. Δυστυχώς, είναι υπερβολικά παθητικοί και δεν κάνουν τίποτα για να ξεφύγουν από την υποδεέστερη θέση τους. Ο λαός χρειάζεται υποκινητές, ταραχοποιούς και όχι καταθλιπτικές ομιλίες και κείμενα από Καζάκηδες. Το ότι δεν σε ταρακούνησε η παταγώδης αποτυχία - πανωλεθρία θα έλεγα - στις εκλογές, επειδή προφανώς δεν πείσατε τον κόσμο, είναι απίστευτο. Συνεχίζεις ακάθεκτος να μιλάς για αυτούς και τις ενέργειές τους από εκεί που σταμάτησες. Απίθανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εδώ και τόσα χρόνια που γράφεις, το μόνο που βλέπω είναι αναφορές και αναλύσεις σχετικά με το τι κάνει το 1% και οι πολιτικοί λακέδες του.........."
      KAI ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ "ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗ?" για πες μας λιγο.....

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, έχεις δυστυχώς την ατυχία να παρακολουθείς ένα blog που ξυπνάει και σου διακόπτει τον ήρεμο ύπνο σου.

      Ρωτάς τι πρέπει να κάνουμε. Μια καλή αρχή θα ήταν να συνειδητοποιήσεις τον κοσμο γύρω σου. Αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να μάθεις να μασάς και να μη ζητάς μασημένη τροφή απλώς να την καταπιείς στον ύπνο του δικαίου που βρίσκεσαι. Το να μάθεις να διαβάζεις και να προβληματίζεσαι στην ηλικία σου, αν δεν έχεις ακόμα την τύχη να είσαι έφηβος, είναι μάλλον μάταιο να στο ζητήσει κανείς. Είσαι το πιο απ΄το παράδειγμα της σήψης στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Και ο Καζάκης και όλοι οι αγνωιστές έχουν ένα πρόβλημα: πώς να αφυπνίσουν ανθρώπους σαν εσένα; Μήπως είσαι ήδη ένα χαμένο κομμάτι του λαού μας; Υπάρχει ελπίδαγια εσένα και τους όμοιούς σου;

      Κείμενα σαν του Καζάκη λες δεν έχουν νόημα. Η αλήθεια είναι ότι ο λόγος της ΧΑ και του ΚΚΕ είναι πολύ πιο εύπεπτος και κατανοητός. Δεν απαιτεί καμία διεργασία. Απλώς καταπίνεται. Φταίει το κεφάλαιο. Φταίνε οι ξένοι. Διάλεξε ιδεολογία και ακολούθησε. Εδώ πάντως, μην κάθεσαι άλλο φίλε. Ούτε πρόκειται να καταλάβεις τίποτα, ούτε πρόκειται να πάρεις ποτέ αυτό που ζητάς.

      Με απέραντη λύπη για την κατάστασή σου και πολλών άλλων συμπολιτών μας.

      Γιώργος Μ.

      Διαγραφή
    3. Βρε ανώνυμε 31 Μαϊου 2014, όντως δεν έχεις ακούσει λύσεις από τον Καζάκη και το ΕΠΑΜ ? Προφανώς δεν έχεις διαβάσει κανένα επίσημο προγραμματικό κείμενο του ΕΠΑΜ, ούτε έχεις ακούσει ποιοι είναι οι στόχοι τους και πως θέλουν να τους επιτύχουν. Εγώ δεν είμαι ενεργό μέλος, αλλά τους ψήφισα επειδή με έχει πείσει η οργάνωση των ιδεών τους και ο τρόπος εφαρμογής που προτείνουν. Αυτοί έχουν προτείνει και έχουν στην ατζεντα τους πολλά θέμματα που αφορούν υποκίνηση και ταραχή, έλεγχο και τιμωρία των ηγετών τους, αλλά το θέμα του εθνικού νομίσματος και της εφαρμογής του, μοιάζει '' ανεφάρμοστο στον κόσμο '' λόγω της προπαγάνδας και καταστροφολογίας που δέχεται από παντού ( Ευρώπη και ΜΜΕ ). Ουτε ένα κόμμα στην Ευρωβουλή δεν θα μιλάει για εθνικό νόμισμα με τα αποτελέσματα των εκλογών ( εκτος ίσως απ'το ΚΚΕ με την δικιά του απαρχαιωμένη επιχειρηματολογία ).
      Αν θέλεις οι άνθρωποι να αρχίσουν να ελέγχουν τους ηγέτες τους, ή θα ψηφίσεις ανάλογα ή θα κάνεις ένοπλο αγώνα. Εσύ που θέλεις ταραχοποιούς, μάλλον αναφέρεσαι σε ένοπλο αγώνα ; Και ενάντια σε ποιόν ; Και για να έρθει ποιος να πάρει τα ηνία ;
      Εγώ συμφωνώ μαζί σου ότι στην περιγραφή της αθλιότητας που ζούμε όλοι οι κατακριτές εκφράζονται παρομοίως. Ο πολιτικός λόγος - μας κλέψανε, παράνομα δάνεια, απώλεια εθνικής κυριαρχίας, υποβάθμιση εργατικών δικαιωμάτων, μείωση δαπανών, ξεπούλημα χώρας κτλ κτλ- είναι ίδιος. Εγώ στο ΕΠΑΜ αναγνωρίζω ότι έχουν πολύ σαφές πρόγραμμα διακυβέρνησης και ότι είναι επαναστάτες, νομίζω τους αδικείς κατάφορα όταν λές ότι είναι παθητικοί. Αν θέλεις να ξυπνήσει ο κόσμος πάντως, πρέπει να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου

      Διαγραφή
    4. Το τι κάνει και το πως σκέφτεται το 1% είναι σημαντικό να το ξέρουμε γιατί αυτοί είναι που καθορίζουν και διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Άρα το να μην αναφέρεται κάποιος σε αυτούς είναι βλακεία. Η πρόταση του ΕΠΑΜ για εθνικό νόμισμα είναι εύστοχη για το λόγο που αναφέρεις και εσύ δηλ. ότι σε ανεξαρτητοποιεί από το διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο. Το ΕΠΑΜ έκανε μια προσπάθεια με τις μηδαμινές του δυνάμεις, από οικονομικής απόψεως, να οργανώσει και να ριζοσπαστικοποιήσει το λαό. Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα αλλά είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πάντως ο σπόρος φυτεύτηκε υπάρχει κάποιο ακροατήριο και κάποια μαγιά για να πατήσεις. Η γνώμη μου είναι ότι πλέον χρειάζονται πλατιές συμμαχίες για να αναπτύξει ο λαός ισχυρό μαζικό κίνημα στη βάση καμία θυσία για το ευρώ και να νιώσει επιτέλους ο Σύριζα πίεση από τα αριστερά του.

      Διαγραφή
    5. Θα ήθελα να σχολιάζω με τον τρόπο μου σ΄αυτό το το θέμα.
      Γιατί εστιάζεσαι συνέχεια στους άλλους; σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.
      Είτε αντιδράς σ' αυτούς είτε υποκύπτεις σ' αυτούς είναι το ίδιο.
      Εσύ είσαι ο πιό σημαντικός και ο πιό ισχυρός στην ζωή σου κανένας άλλος και τίποτα άλλο δεν είναι πιό σημαντικό ή πιό ισχυρό από σένα. Ακούγεται παράξενο κάτι τέτοιο, στον πλανήτη όπου για χιλιάδες χρόνια αποδίδεται συνήθως ισχύς και ευθύνη στους έξω από σένα.
      Ξεκόλλα, πάντοτε υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, γίνε πιό ροϊκός.
      Τι θές; θα σε βοηθήσει πολύ όταν ξέρεις τι θες, ποιά είναι τα κίνητρά σου και αυτό θα σε βοηθήσει. Παρατήρησε πρώτα το τι κάνεις στην ζωή σου για να ξέρεις πού βρίσκεσαι, ο κόσμος δεν αλλάζει με την πολιτική αλλά ο κόσμος και η πολιτική αλλάζει όταν αλλάζεις εσύ.

      Ηλίας Α. Λυμπέρης

      Διαγραφή
    6. Θα θελες πολύ να εξαφανιστεί ο Καζάκης, ε? ε?
      Αλλά δεν είναι μόνο αυτός είμαστε και άλλοι πολλοί στο ΕΠΑΜ και δεν σκοπεύουμε να το βουλώσουμε, να εξαφανιστούμε και να πάψουμε να το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις – όσο κι αν κάτι πρόβατα σαν εσένα (μπεεεεε!) το ελπίζουν.

      Συβαρίτισσα.

      Διαγραφή
    7. Φίλε 11:03 ανώνυμε, προφανώς πρέπει να είσαι μεγάλος αετός. Υποκλίνομαι. Πρέπει να είσαι τόσο ενημερωμένος και καλωδιομένος που οποιαδήποτε πληροφορία από κάθε τυχάρπαστο Καζάκη πρέπει να σου μοιάζει με κλανιά. Υποπτεύομαι ότι πρέπει να είσαι ο Τζακ Νόρις. Το ζήτημα είναι αν δεν υπήρχε ο Καζάκης να πληροφορεί μερικοί σαν και εσένα ακόμα θα πίστευαν ότι τα δάνεια πάνε σε μισθούς και συντάξεις. Και εφόσον δεν χρειάζονται καταθλιπτικές πληροφορίες αλλά ιδέες, έμπνευση, ενδυνάμωση, υποκίνηση, ταραχή (καλά, σίγουρα είσαι ο Τζακ Νόρις), γιατί δεν δίνεις ένα παράδειγμα ατόμου, κόμματος, οργανισμού, φιλανθρωπικού ιδρύματος, διαγαλαξιακού συμπλέγματος που να προωθεί αυτά που λες? Γιατί δεν βγαίνεις εσύ μπροστά να ακολουθήσουμε τις ιδέες σου? Εμείς μαζί θα είμαστε. Φίλε Τζάκ βγες μπροστά να μας υποκινήσεις και μη φοβάσαι τίποτα. Σε παρακαλώ δώσε πληροφορίες πως μπορούμε να σε γνωρίσουμε.

      Διαγραφή
    8. Εάν θεωρείς ότι ο Καζάκης κλαψουρίζει, γκρινιάζει και διαμαρτύρεται στο κείμενό του εσύ τι νομίζεις ότι κάνεις; Απίθανο!!!!

      Διαγραφή
    9. Και τι πρεπει να γινει ρε μεγαλε.Να μην σου ανοιξει τα ματακια να καταλαβεις τι γινετε?Και ιδεες εχει πει αλλα προφανως εχεις κερι στα αυτια και δεν ακους.

      Διαγραφή
    10. Πετρος Καλογεροπουλος31 Μαΐου 2014 στις 7:57 μ.μ.

      Φιλε ...Ανωνυμε,
      Τι ειδους υποκινηση εχεις κατα νου? Μηπως πρεπει να βαλει το δαχτυλο σου στη σκανδαλη?Ποσες φορες το ΕΠΑΜ εχει ηδη καλεσει και συνεχιζει να καλει σε Γενικη Πολιτικη Απεργια Διαρκειας?Ποσες φορες οι αναλυσεις του Καζακη και το "δια ταυτα" που ακολουθει δεν εχουν σαφες επαναστατικο-ανατρεπτικο περιεχομενο?Ποσες φορες δεν εχει δειξει ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ,το ενα μετα το αλλο,που ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ - οσο τουλαχιστον οι περιστασεις το επιτρεπουν - θα οδηγησουν τη χωρα και το λαο στη λυτρωση,αφ ενος,στην αναδημιουργια,αφ ετερου?Ή μηπως,πιστευεις οτι το σφαλμα του εγκειται στην αναβολη της γενικης εφοδου? - δεν ξερω,ισως καποιοι να περιμενουν τη στιγμη αυτη.Δειξε μου ΜΙΑ καταθλιπτικη(!) ομιλια του!

      Διαγραφή
    11. Φιλε μου μαλλον δεν ξερεις να διαβαζεις η να ακους.Ο Καζακης και το Ε.ΠΑ.Μ. γραφει και αναλυει αυτα που κανει η θα κανει το 1%,οπως λες,και παραλληλα προτεινει και περιγραφει τι μπορουμε να κανουμε για να σταματησουμε την απανθρωπη συμπεριφορα τους,οπως επισης λες.Μαλλον δεν διαβαζεις ουτε ακους πραγματικα.

      Διαγραφή
    12. Αν παρακολουθούσες τον Δημήτρη, θα είχες και τις απαντήσεις. Σε παραπέμπω σε διάφορες(αμέτρητες) ομιλίες, που κυκλοφορούν στο διαδύκτιο. Δεν μπορεί βέβαια ο άνθρωπος να επιβάλλει τις λύσεις, απλά παροτρύνει, και το ΕΠΑΜ οργανόνει. Αν όμως ο λαός δεν κουνήσει από τον καναπέ, και δεν γίνει πολιτικό ον, τι περιμένεις να κάνει ένας άνθρωπος, και ένα κίνημα που έχει φιμωθεί απο τα μίντια;

      Διαγραφή
    13. Ε οχι και καταθλιπτικός ο Καζάκης φίλε μου ,μπορείς να τον πείς λίγο 'αρκούδα όπως λένε στις αγορές αλλά δεν είναι άτοπος και παραμένει εν δυνάμει αισιόδοξος για αυτό κι αγωνίζεται .Όσο για τις εκλογές είναι τεράστια επιτυχία να μαζέψει 50000 ψήφους ένας άνθρωπος που αγωνίζεται σχεδόν μόνος του έχοντας όλους εσάς τους ΜαΛαΚΚΕΜαΛά...ες της αριστεράς να τον πολεμάνε λυσσασμένα! Όσο για συνταγές αντίστασης πολλές έχει δώσει αλλά το πρόβλημα πάντα με τις συνταγές είναι ποιος θα τις εκτελέσει !
      Όσο για σένα Δημητρη Καζάκη σου αφιερώνω ένα τραγούδι του Ακη Πάνου με τον Εθνικό μας τραγουδιστή (Καζα...ντζίδη)
      .<<....είναι τόσο σκληρός ο αγώνας μα τόσο γλυκός
      είναι τόσο μεγάλη η ζωή όταν ζεις διαρκώς
      κι έτσι φτάνεις στο τέρμα χωρίς να 'χεις νοιώσει μικρός
      και παλεύεις πεθαίνεις περνάς μα δεν είσαι νεκρός......
      ..στα όνειρα που χτίζονται το είναι μου κι αν δώσω
      αξίζει να 'ναι τόσο βαριά η πληρωμή>>
      Α.Τ.

      Διαγραφή
    14. Προς Ανώνυμο 31 Μαΐου 2014 - 11:03 π.μ.

      Ελα, αγορι μου, ξεκινα την υποκινηση και την ταραχη και εμεις μαζι σου.

      Διαγραφή
    15. Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος ότι ο Καζάκης "κλαψουρίζει, γκρινιάζει και διαμαρτύρεται"; Όταν είναι ο μόνος που τα τελευταία χρόνια εκφράζει ξεκάθαρο και μεστό λόγο, προτρέπει σε αντίσταση, εμπνέει τα ακροατήρια και παρουσιάζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από τον βάλτο που συνειδητά μας έχουν οδηγήσει; Πόσο τυφλός μπορεί να είναι κάποιος όταν ακυρώνει τις τομές που έχει χαράξει ο Καζάκης στη συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας; Και πόσο υπερφίαλος μπορεί να είναι κάποιος όταν, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την αλαζονεία του και την ξιπασιά του, διαγράφει μονοκονδυλιά το έργο, το συνεχές κάλεσμα για έμπρακτη αντίσταση και τη στιβαρή παρουσία του Καζάκη μέσα στην ελληνική κοινωνία;
      Συνήθως βέβαια πρόκειται για τύπους που αφενός νοιάζονταν μόνο την πάρτι τους τα περασμένα χρόνια αδιαφορώντας πλήρως για το σύνολο. Και αφετέρου, από τότε που άρχισε να τους χτυπά και τη δική τους πόρτα έντονα η κρίση, κάνουν "αντίσταση" από τον καναπέ της καφετέριας βγάζοντας "δεκάρικους" στην παρέα τους και κατηγορώντας όλους τους άλλους για… απαραξία.
      Είναι πράγματι εκπληκτική η έκταση της ανοησίας που δέρνει ορισμένους, που δεν χάνουν ευκαιρία να επιβεβαιώνουν κάθε τόσο τη ρήση του Αϊνστάιν για το άπειρο της ανθρώπινης βλακείας.

      Διαγραφή
    16. Εμεις τι.καναμε αφου ψηφισαμε τα ιδια.κορακια.Καλα να παθουμε. Αυτοι πονταρουνστους δημοσιους υπαλληλους και στους συνταξιουχιουχους (που δεν πρεπει να ψηφιζουν μετα τα 65) οι οποιοι τρεμουν μην τους κοπει ο μισθοςψκαι η συνταξη. Βλεπουν σαν θεους τον Σαμαρα και Βενιζελο.

      Διαγραφή
    17. Φίλτατε, φαίνεται πως όχι μόνο δεν παρακολουθείς τον Καζάκη «εδώ και χρόνια», όπως μας λες, αλλά και σίγουρα δεν έχεις ακούσει ποτέ ούτε μια ομιλία του ολόκληρη, και ούτε έχεις διαβάσει κάποιο κείμενό του, από τα οποία πολλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με μια μόνο λέξη: Φωτιά!... Κάτσε να μελετήσεις τι λέει το ΕΠΑΜ και μετά κάνε την κριτική σου. Σε διαβεβαιώνω, πως αν κάποτε το κάνεις αυτό, τότε θα δεις ότι οι άνθρωποι του ΕΠΑΜ έχουν προτείνει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης: Γενική Πολιτική Απεργία για ανατροπή του καθεστώτος. Εθνοσυνέλευση για τη δημιουργία νέου Συντάγματος που θα εξασφαλίζει τη Λαϊκή Κυριαρχία. Άρνηση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Κρατικοποίηση των τραπεζών και Σεισάχθεια για τους μικρομεσαίους. Παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων εκείνων που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση. Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική… Ένα σχέδιο δράσης που όταν το ενστερνιστεί και το πραγματοποιήσει ο λαός, θα προκαλέσει τέτοια ταραχή, που δεν θα συγκλονίσει μόνο την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο!... Ένας αληθινά δημοκρατικός λαός δεν χρειάζεται ούτε υποκινητές, ούτε και πατερούληδες, φίλε. Ναι, κάποιοι θα βγουν μπροστά, και με τις γνώσεις τους θα δημιουργήσουν το ευρύτερο σχέδιο. Αλλά δεν αρκούν μόνο αυτοί. Γιατί χρειάζεται ο καθένας από εμάς, τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτόν τον λαό, να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει κι έπειτα να αναλάβει τις ευθύνες του. Χρειάζεται ο καθένας μας, από το δικό του «χαράκωμα», να δώσει τη μάχη με ό,τι μέσα διαθέτει. Μια μάχη με φλόγα στην καρδιά αλλά, παράλληλα, μια μάχη οργανωμένη καλά, με καθαρό μυαλό, με σχέδιο. Και, ξέρεις κάτι; Κανένας Καζάκης, όση φλόγα κι αν έχει, δεν θα μπορέσει ποτέ να τη μεταδώσει σε εγκέφαλους που έχουν καταντήσει φραπέ και το μόνο που ξέρουν είναι το να κάνουν κριτική, μιλώντας για πράγματα για τα οποία δεν έχουν ιδέα, και –σαν να μην έφτανε αυτό– προτείνοντας πράγματα που οι ίδιοι τους δεν είχαν αλλά και ούτε έχουν τα κότσια για να τα κάνουν πράξη.

      Διαγραφή
    18. Καταρχήν οι περισσότεροι από εσάς υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας και υποτιμάτε το λαό. Γύρω στο 30% των Ελλήνων δεν ψήφισε ή έριξε λευκό/άκυρο. Μόλις το 23% ψήφισε τις κυβερνώσες δυνάμεις (ΝΔ + ΠΑΣΟΚ), ως επί το πλείστον άνω των 60 ετών. Δηλαδή το 77% του συνολικού πληθυσμού και η συντριπτική πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού (18-60 ετών) έχει ξυπνήσει προ πολλού, έχει επίγνωση της κατάστασης και ψάχνει τον τρόπο να προκαλέσει επανάσταση και ανατροπή. Για το ότι το ΕΠΑΜ και άλλα κόμματα δεν έπεισαν μην ρίχνετε την ευθύνη στον κόσμο. Αναλάβετέ την εσείς και πράξτε ανάλογα, αναθεωρήστε τις τακτικές σας.

      Η προσωπολατρεία δεν βοηθάει, να δέχεστε την ωμή εποικοδομητική με ανοιχτό μυαλό και ίσως μάθετε κάτι. Ο Δημήτρης ο ίδιος μιλά συνεχώς για ανατροπή και έχει ονομάσει και το βιβλίο του «Μονόδρομος η ανατροπή», αλλά δεν αναφέρεται στο πιο σημαντικό: ΠΩΣ θα τους ανατρέψουμε.

      Το πρόβλημα με την πολιτική ανυπακοή/γενική απεργία είναι διττό. Πρώτον, δεν πιέζεις άμεσα τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για λανθασμένες αποφάσεις. Οι περισσότεροι από το 1% δεν εκλέγονται (και είναι ισχυρότεροι από τους εκλεγμένους). Παραμένουν εκτός εμβέλειας. Δεύτερον, η ζημιά στο 99% πρέπει να ελαχιστοποιείται και η μη πληρωμή φόρων μπορεί να γίνει πολύ επιζήμια για τη ζωή των ακτιβιστών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το αντέχουν οικονομικά, επειδή η κυβέρνηση έχει πολλά μέσα για να κάνει τη ζωή των πολιτικά ανυπάκουων ανθρώπων δύσκολη.

      Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες είναι αμυντικές δράσεις διαμαρτυρίας, παρωχημένες και αναποτελεσματικές. Δοκιμάστηκαν κατά κόρον εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς επιτυχία. Χρειαζόμαστε επιθετικές δράσεις αντίστασης που εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή των ελίτ. Μόνο έτσι θα ακούσουν τη Φωνή του Λαού. Με διαδηλώσεις, απεργίες και εκλογές καρφάκι δεν τους καίγεται, συνεχίζουν την ασφαλή και πολυτελή ζωή τους ανενόχλητοι. Οι μόνοι που παρενοχλούνται είναι απλοί άνθρωποι σαν εμάς, όπως π.χ. στις απεργίες ΜΜΜ και λαϊκών αγορών.

      Οι πρόσφατες απεργίες παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές έβλαψαν μόνο το 99%. Οι οικογένειες των απεργών έχασαν το μεροκάματο και οι υπόλοιπες οικογένειες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν έλλειψη τροφίμων και αισχροκέρδεια. Το 1% δεν επηρεάστηκε καθόλου.

      Οι απεργίες στο παρελθόν δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις επαναστάσεις. Ακριβώς επειδή δεν υπονομεύουν τη δύναμη του 1%. Επίσης, οι γενικές απεργίες οργανώνονται από ηγέτες και οι ακτιβιστές χρησιμοποιούνται σαν μαριονέτες. To 99% πρέπει να γίνει ενεργητικό χωρίς ηγέτες που προστάζουν να κάνει ό,τι αυτοί νομίζουν ότι πρέπει να κάνει.

      Εμπνευσμένος από τον Joost van Steenis, 76 χρονών ακτιβιστή που έχει αφιερώσει τη ζωή του στους φτωχούς, άρρωστους και ανάπηρους. Παραμένει ενεργός με μπλόγκ, βιβλία, ομάδα στο Facebook.
      http://downwithelite.wordpress.com/
      http://members.chello.nl/jsteenis/
      https://www.facebook.com/groups/238569759557393

      Διαγραφή
  4. Εσύ 11.03 δεν ξέρω τι διαβάζεις κι ακούς τόσο καιρό!Προφανέστατα δεν παρακολουθείς τον Δημήτρη,που για όσους διψάνε για γνώση,όχι μόνο απάντησε σε ΟΛΑ και πρότεινε ό,τι πιο δίκαιο κοινωνικά και πολιτικά,που μοιάζει ουτοπικό για κάποιους,που δεν έχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται,γιατί απλά είναι λωβοτομημένοι ηθικά,συναισθηματικά και νοητικά!Λυπάμαι πολύ αυτούς που τα "ρίχνουν"στους άλλους...κι αυτοί μένουν αδρανείς!Η προσφορά του Δημήτρη είναι ανεπανάληπτη...Πέρα από τις γνώσεις,το ήθος του,καταθέτει κάθε μέρα ψυχή,γιατί απλούστατα έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι και πώς γίνεται -λόγω ειδίκευσης και γνώσεων-και φυσικά είναι ο μόνος που λέει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,γιατί απλά το μόνο που επιδιώκει είναι να σωθεί η χώρα!Δυστυχώς το να είσαι υβριστής σήμερα,να μη σέβεσαι ,να μην τιμάς την καθαρότητα και την αγνή πρόθεση,είναι ο πιο καλός τρόπος για να καλύψεις τη δική σου ανεπάρκεια και αδράνεια!Αν έχεις στ'αλήθεια καλή πρόθεση,δεν έχεις παρά να στρωθείς να ακούσεις,να μάθεις ή και να συζητήσεις τις όποιες διαφωνίες έχεις!Ντρέπομαι που ζω σε μια χώρα,που ενώ ύμνησε τον ελεύθερο άνθρωπο είναι γεμάτη δουλοπρεπής ,θρασύδειλους ,εγωπαθείς κολλημένους που δεν καταλαβαίνουν καν ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΧΩΡΑ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ,ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!ΟΛΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΗΔΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ είσαι απίθανος φίλε 11.03!Μόνο αν είχες διατρέξει την Ελλάδα τόσες φορές,αν έστω ως επαμίτης πάσχιζες να βοηθήσεις και να αφυπνίσεις κόσμο,μπορούσες να μιλάς τώρα!Ο Δημήτρης τόσο καιρό φωνάζει για οργάνωση και γενικό ξεσηκωμό -γενική πολιτική απεργία,λειτουργικές καταλήψεις ...και προσπαθεί να πει και να δείξει το δρόμο!Εσύ τι ακριβώς κάνεις για όλους μας;Αν μπορείς πιο καλά να τα πεις και να προτείνεις κάτι καλύτερο,πώς δεν έρχεσαι κοντά μας να βοηθήσεις;Να σωθούμε θέλουμε από την κόλαση και να καθαρίσει ο τόπος από τα καθάρματα...Πρότεινε εσύ άλλο τρόπο από τον ενωτικό αγώνα και την ανατροπή του καθεστώτος από τη βάση,με συντακτική εθνοσυνέλευση,νέο σύνταγμα κ.λ.π!Είναι σαν να σταυρώνεις ανθρώπους που θυσιάζινται για όλους μας και να μαστιγώνεις τους μόνους αληθινούς αγωνιστές σήμερα...Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρα εσύ που τα λες αυτά είσαι να υποθέσω ότι είσαι υποκινητής, ταραχοποιός και όχι καταθλιπτικός αναλυτής. Για πες μου τι έχεις κάνει μέσα στην κοινωνία αυτά τα χρόνια με πια αποτελέσματα ή τι προτείνεις θεωρητικά. Αν σε όλα αυτά δεν παραθέσεις γεγονότα ή επιχειρήματα θα σου πω προκαταβολικά για τον Τσίπολα ή για το ...άξιος ο μισθός σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το BitCoin ποιά είναι η γνώμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα θεωρώ ένα είδος τζόγου, όπου στόχος είναι να επωφεληθείς από τις ανατιμήσεις του εικονικού νομίσματος (bitcoin) από την ισοτιμία του με αληθινά όπως το δολλάριο.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα κε Καζακη,

      Συγχαρητήρια για την συμμετοχη σας στα κοινα των Ελληνων.
      Ειμαι καινουργιος στιν ιστοσελιδα σας.
      Διαβαζω τις αναλυσεις σας απο ολα τα αναρτιζοντα μπλογκς.
      Αλλα τα καταλαβαινω και αλλα οχι διοτι ειναι ειδικες εννοιες οικονομικες.
      Παντα μεταωαπο μια αναλυση σας μενω εγω, ισως και αλλοι , με την σκεψη , και τωρα!;
      Δεν ειναι λιγοι οταν τους διδω τα αρθρα σας που με ρωτανε και τι να κανουμε...να τα βγαλουμε τα λεφτα απο την τραπεζα;
      Να αγορασουμε ηλεκτρονικο χρημα μπιτ κο ι ν;
      Συμφωνει η διαφωνει με τον Μαξ Καιζερ απο το RT;
      Μπορουμε να φτιαξωμε δικο μας χρημα οπως στο Woergl της Αυστριας...η καποιο αλλο..συμμετεχετ ως ειδικος σε κατι τετοιο ανα Νομο;
      Μπορουμε μετα απο καθε αναλυση σας να εχουμε εν συνολο πιθανων προτασεων στις λωποδυτικες προκλησεις του χρηματοπιστωτικου υποκοσμου που μας τελειωνει λιγο λιγο για να μην το παρει ειδηση κανεις;
      Θεωρω οτι ειναι σαν να ακουω την διαλεξη σας και μετα περιμενω τις οποιες προτασεις σας και οι συνεπειες που θα εχουν.Σαν μαθητεια..ετσι και εμεις κανουμε ταχυρυθμα εντατικα και μπορουμε να σας διαβαζουμε.
      Αν ολα κινούνται μονο σε αναλυσεις, αναφορες ειδησεων χωρις προτασιακες αναπτυξεις αντιμετωπισεις της Λερναις Υδρας τοτε δεν μπορουμε να ελπιδοφορουμε και να το μεταδωσουμε.
      Σας παρακαλω καντε κατι και για εμας .Θα βγει μεγαλο καλο μεσα απο αυτη την καινοτομια.
      Θυμαστε τους πολιτικους που κρινανε και κατηγορουσαν χωρις να δινουν ποτε τις σοφες ενναλλακτικες τους λυσεις;ω μη γενοιτω σε εμας τετοια πραγματα.

      φιλικως

      Μαστινο Εσπανολ

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν παρακολουθείς το blog. Αν το είχες κάνει θα έβλεπες ότι υπάρχουν πολλά κείμενα με προτάσεις για όλα τα ζητήματα. Δεν μπορεί κάθε ανάλυση να συνοδεύεται με προτάσεις, που έχω αναλύσει και ξαναναλύσει δεκάδες φορές. Η ανάλυση έχει νόημα αρχικά να καταλάβει κανείς το πρόβλημα και ύστερα να αντιληφθεί την πρόταση.

      Διαγραφή
  8. Ο σπόρος έχει πέσει!Ο Καρατσαφύρερ το παίζει υπερπατριώτης κι έχει λεηλατήσει τα επιχειρήματα του ε.πα.μ,το ίδιο κι ο Αλαβάνος κι ο άλλος υποστηρικτής της επιστροφής στη δραχμή των ολιγαρχών...Ο προεκλογικός τους αγώνας "μύριζε"σε πολλά την άλλη "λογική"της νέας Ελλάδας...κλπ Κάποια στιγμή σαν χάρτινοι πύργοι θα καταρρεύσουν ΟΛΟΙ αυτοί μέσα στην ψυχασθένεια και την παράκρουση,που τους δέρνει!Το αποτέλεσμα δείχνει ρευστότητα,φοβικότητα,αδιέξοδο,αλλά το ε.πα.μ έκανε το "θαύμα "του δίνοντας ψήφους στα ξόανα της προσχηματικής κομματικής μας "δημοκρατίας"!Έτσι κι αλλιώς θα έρθει η ώρα που το τοπίο θα ξεκαθαρίσει,κι ο λαός τότε θα βρει τον τρόπο να κάνει ό,τι πρέπει!ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗ ΒΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ...ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘEMA: "Κάτι δεν πάει καλά…..... !"

    Ο ΔIIOPIΣMENOΣ από την ΠPAΞIKOΠHMATIKH "φιλοδυτική" (USA) KYBEPNHΣH του Κιέβου, NEONAZI KAI ... ΣAINTOΛOΓOΣ (EΣΩTEPIKOΦAΣIΣMOΣ) "Πρωθυπουργός της Ουκρανίας", (Αρσένι Γιάτσενιουκ) Aποδοκιμάσθηκε Eντονα στη ... ΓEPMANIA, όπου έφθασε για να παραστεί στην Tελετή Aπονομής του Bραβείου του από τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι. !!! ..... Η TEΛETH EΓINE ΣTO .... AAAAAXEN (Aachen) !!!!! ....... "Κάτι δεν πάει καλά…..... !" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ" ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν πέφτει και πολύ έξω από τις δυαδικες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ(Θέλουμε το Ευρω θα διαπραγματευτούμε με γνώμονα να είμαστε σύμφωνοι με τους εταίρους μας αλλά και δεν είναι το Ευρω φετιχ κτλ)
    Ακούστε λοιπόν τον ακροδεξιό τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ που τους ξέρει από τα καφενεία της ΒΟΥΛΗΣ....

    «Θα έχουμε πάλι νέα Συμφωνία της Βάρκιζας. Πάλι θα “παραδώσουν τα όπλα”», υποστηρίζει ο Π. Μπαλτάκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η γοητεία της “αγοράς” είναι ανώτερη από τις υποσυνείδητες δυνατότητές τους»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παρτα τους ολα κ ντραγκι,αφου στηριζουν σαμαρα βενιζελο,παρτε ολες τις καταθεσεις μπας και ξυπνησουν τα ζωακια στη χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2-3 παρατηρήσεις μόνο, γιατί το ΕΠΑΜ μου είναι συμπαθές αλλά δεν θα το ψήφιζα ως έχει:
    1. Η γραμμή του όλος-ο-λαός-μαζί όχι-αριστερά-και-δεξιά είναι δεξιά γραμμη και αν δεν είναι τελικά οδηγεί τον κόσμο σε δεξιά και ακροδεξια αγκαλιά (δείτε το σχόλιο 11:59 όπου αναφέρεται ο καθίκαρος Μπαλτακός ωσάν προφήτης και θα καταλάβετε γιατί ο χρυσαυγίτης ήρθε να ψωνισει κόσμο απο εδώ.
    2. Το ΕΠΑΜ ειναι αρχηγοκεντρικό. Χωρίς Καζάκη δεν υπάρχει ΕΠΑΜ. Αυτό μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλη αδυναμία είναι.
    3. Δεν αντέχετε την κριτική. Η αντίδραση στο σχολιο 11:34 το δείχνει καθαρά.
    4. Η λογική τύπου η Ελλαδάρα έδωσε τα φώτα ρε κλπ εχει πεθανει αλλά την εχετε πολύ από εσας. Τα βίντεο της συμπαθεστατης ηθοποιου ειναι η επιτομη αυτης της λογικής.

    Αυτα τα ολιγα. Καλα κουραγια σε ολους μας γιατι ερχονται ακομα πιο δυσκολες μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε.

      1. Το ότι βρίσκεις κακό, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, το ΕΠΑΜ να ζητάει από τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, να ενωθούν και να γίνουν μια γροθιά για ν’ αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο… Τι να σου πω;… Θεωρώ πως δεν έχεις αίσθηση ούτε του μεγέθους του κινδύνου, ή, ακόμη χειρότερα, πως δεν έχεις ίχνος πατριωτισμού επάνω σου… Διάβασε λίγο πώς ξεκίνησε το ΕΑΜ… Έπειτα, αν κάποιος χρυσαυγίτης «ήρθε εδώ μέσα να ψωνίσει κόσμο», όπως λες… Μάθε λοιπόν κι εσύ, αλλά κι ο χρυσαυγίτης, ότι «εδώ μέσα» δεν είμαστε «κόσμος» αλλά σκεπτόμενοι πολίτες που ο κοινός μας πόθος είναι μια Ανεξάρτητη και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Πατρίδα. Οπότε ο φασίστας ας πάει να κάνει τα «ψώνια» του αλλού: στους βόθρους όπου τα κάνει συνήθως…
      2. Χωρίς Καζάκη δεν υπάρχει ΕΠΑΜ; Λες, ε; Χμ… Γι’ αυτό ο Καζάκης, και οι συν αυτώ ευγενικές μορφές, θέλουν το ΕΠΑΜ, όχι απλά ένα ακόμη κόμμα, αλλά μια μεγάλη σχολή; Δηλαδή, λες να γίνει όπως στο τέλος της ταινίας V for Vendetta, που χιλιάδες πολίτες φοράνε τη μάσκα του V και επιτέλους ξεκινούν την επανάσταση;
      3. Η κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, όταν όμως είναι τεκμηριωμένη και αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, και όχι σε πράγματα που φαντάζεται εκείνος που υποτίθεται ότι πάει να ασκήσει κριτική. Ο άνθρωπος έλεγε ασυναρτησίες και κάποιοι του τα ψάλαμε.
      4. Η Ελλάδα έδωσε το φώτα (χωρίς «ρε»). Αυτή η «λογική», όπως την αποκαλείς, δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ όσο θα υπάρχουν αληθινά πολιτισμένοι άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Και για να εξαλείψεις αυτήν τη «λογική», φίλε, θα πρέπει να κάψεις πολλές χιλιάδες βιβλία –να ρίξεις, δηλαδή, στην πυρά τα έργα πολλών και μεγάλων ΞΕΝΩΝ επιστημόνων, καλλιτεχνών και φιλοσόφων, ανάμεσα σε αυτά και βιβλία κάποιου Γερμανού ονόματι Καρλ Μαρξ (αν τον έχεις ακουστά).

      Ναι, πραγματικά έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες, και αυτό γιατί: ενώ το καράβι μας άρπαξε φωτιά, εμείς, αντί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πιάσουμε τους κουβάδες και να τη σβήσουμε, έχουμε αράξει στο κατάστρωμα και συζητάμε για το αν θα στρίψουμε το φλεγόμενο καράβι προς τα δεξιά ή προς τ’ αριστερά.

      Καλό μας κολύμπι, σύντροφε!

      Διαγραφή
  13. Δημήτρη Καζάκη,

    Από πού ενηρώνεσαι για την επικαιρότητα; Έχω εκπλαγεί (κυρίως) από τη μνήμη σου αλλά και από τους τόνους γεγονότων για τους οποίους είσαι ενήμερος. Παρακολουθώ 2-3 RSS από ελληνικές εφημερίδες, 2-3 RSS από bloomberg, WSJ και Εconomist, όμως εσύ φέρνεις στην επιφάνεια θέματα που δεν έχω δει πουθενά γραμμένα, παρά μόνο εκ των υστέρων, αφού εσύ τα αναφέρεις.

    Φυσικά παρακολουθώ ανελειπώς το blog σου (όπως και άλλων αξιόλογων ανθρώπων), όμως δε μιλάω για "δευτερογενή" ενημέρωση, αλλά ενημέρωση στην πηγή... ή έστω δημοσιογραφική.

    Θα εκτιμούσα μια απάντησή σου, αν αυτό είναι δυνατό. Σε παρακαλώ μόνο, μη μου πεις ότι διαβάζεις ό,τι δημοσιεύεται :-)

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω κι εγώ να μην υπονοείται ότι έχω κάποιου είδους "εσωτερική" πληροφόρηση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά έχω ακούσει και τέτοιου είδους ανοησίες. Το θέμα δεν είναι πώς και από που ενημερώνεται κανείς, αλλά πώς ξέρει να διαβάζει τις πληροφορίες που λαμβάνει. Εκεί είναι το κουμπί. Δεν έχω διαφορετική πληροφόρηση από εσάς. Απλά ξέρω να διακρίνω αυτό που είναι σημαντικό, γιατί γνωρίζω τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και μάλιστα ως παγκόσμιο σύστημα. Γι' αυτό και οι εκτιμήσεις που κάνω κατά κανόνα επαληθεύονται. Προσωπικά έχω μια πολύ συγκροτημένα άποψη για το σύνολο της οικονομίας, που μου επιτρέπει να αντιλαμβάνομαι το δάσος μέσα από το δέντρο, αλλά και το δέντρο μέσα στο δάσος. Τι άλλο να πω;

      Διαγραφή
    2. (=) Θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο στην απάντηση του Δημήτρη: Όταν άκουσα τον Αναστάσιο Συριανό να μας λέει τι ακριβώς αλλοπρόσαλλα πράγματα προβλέπει το «σύνταγμα μας», ανέτρεξα στα σχετικά άρθρα του Συντάγματος και τα είδα με τα μάτια μου, και έφριξα (θα βρεις το σύνταγμα ολόκληρο στο site της Βουλής). Όταν ο Δημήτρης ανέφερε το Wolfson Prize, το «γκούγκλαρα» (https://www.capitaleconomics.com/highlights/capital-economics-wins-the-wolfson-prize.html). Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις πολιτικές της τρόικας το βρήκα στην σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2014-0240&language=EL&ring=A7-2014-0135). Την αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα της σχετικής υπηρεσίας του ΟΗΕ την βρήκα στο site του ΟΗΕ. Το ΦΕΚ με τον νόμο 4662 που ανοίγει τον δρόμο στις ΕΟΖ (οικονομικές επενδύσεις ειδικού ενδιαφέροντος…) το βρήκα στην «διαύγεια»( http://www.et.gr/idocs-nph/pdfimageSummaryviewer.html?args=sppFfdN7IQP5_cc--m0e1y6LMIuijLT1Cpl7rmCji9K8rzSZFxgk-VB8R6Mtn1LDkAYi3ORfmaomaAQ9B75m9n_MmMsAgsoW4kicnjz_3u4G8qOBlZzQoc77k1-A9Eyz7vqZ2xJ5_DaZSyg0axHXSJ8T7sBbEyGi0FAZDbhx44ceIakAMOfOew.. Include the last two dots when you copy paste into the browser). Τα του μηχανισμού στήριξης τα διαβάζεις και στο site του esm.europa.eu Τα ωραία μαργαριτάρια που λέει ο Σύριζα τα παρακολουθείς και από το MEGA άμα λάχει. Η συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών του Σύριζα σε σουαρέ του Χρηματοοικονομικού φόρουμ Θράκης πιστοποιείται και από τα δελτία τύπου και τα προγράμματα εκδηλώσεων του εν λόγω «φόρουμ». Και η τραγική πλευρά του πράγματος είναι ότι ακούω ψηφίσαντες Σύριζα να μου λένε «δεν γίνονται αυτά στο σημερινό διεθνές περιβάλλον», και παρόλο που τους δίνω τα σχετικά links από ΟΗΕ, ΕΕ και τα λοιπά αυτοί να συνεχίζουν το τροπάρι του εθελότυφλου «δεν γίνονται αυτά». Που θέλω να καταλήξω: ακόμη και χωρίς μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη από δίπλα, με λίγο ψάξιμο στο ιντερνέτ μπορείς να βρεις όλα όσα ακούς από το ΕΠΑΜ συνολικά και τον Δημήτρη προσωπικά. Για αυτό υποστηρίζω ότι όποιος ξέρει το ΕΠΑΜ και έχει ψάξει αυτά που ακούει από το ΕΠΑΜ τότε δεν μπορεί παρά να είναι και ο ίδιος ΕΠΑΜ, πλην βεβαίως των περιπτώσεων ξερόλα νεολληνάρα, απάτριδος αριστερούλη, ούκγανου καραφασίστα, ξεπουλημένου πολιτικάντιδος και απλής ηλιθιότητας.

      Διαγραφή
  14. Γεια σου Δημήτρη
    Τελικά εγώ επαληθεύτηκα !!!!
    Αν θυμάσαι σου ειπα να φύγεις από την Ελλάδα, δεν υπάρχει μέλλον, αλλά εσύ ???
    Σου ξανάπα να πάς στην Θεσνίκη και να κάνεις νέα κυβέρνηση και νέο κράτος, αλλά δεν το τόλμησες.
    Τελικά σε αυτόν τον Λαό δεν υπάρχουν Ηγέτες και Διοικητές. Ετσι υπάρχει συνέχεια στην μιζέρια.
    Θα αλλάξει η χώρα, αλλά χωρίς εμάς για εμάς.
    Φεύγει η νεολέα που είναι επιστημονικά καταρτισμένη, φεύγουν και οι έχοντες τεχνική κατάρτιση. Τι μένει ????
    1. Ατομα πάνω από τα 50
    2. Συνταξιούχοι πάνω από τα 65
    3. Μουσουλμάνοι στην Θράκη
    4. Μετανάστες
    Οι μετανάστες περισσότεροι από τις 3 συνολικά κατηγορίες.
    Το σχέδιο επέτυχε και ο ρόλος αρκετών πολιτικών τελείωσε.
    Η χώρα εγινε ΧΩΡΟΣ και οι κατοικούντες σε αυτόν τον χώρο, αφού τους πάρουν τα χρήματα και τα ακίνητα τότε το μόνο που τους μένει είναι ο θανατος.
    Δυστυχώς το συναίσθημα υπερτερεί στον Ελληνα της Λογικής.
    Τελικά για να μην γίνει και εδώ της Ουκρανίας μόνο μια βροχή μας σώζει και αυτή είναι ο επερχόμενος θερμός πόλεμος που έπεται του Οικονομικού Πολέμου.
    Βοηθειά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στη Γερμανία τουλάχιστον τα "φύλακτρα" σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι καθιερωμένα εδώ και καιρό. Π.χ. η Commerzbank χρεώνει κάθε μήνα 7 € περίπου τους λογαριασμούς οι οποίοι δεν έχουν μηνιαία καταθέσεις τουλάχιστον 1200 €. Το επιτόκιο φυσικά είναι 0%. Πριν 2 χρόνια επίσης έτυχε να πάω στην Postbank να βάλω λίγα χρήματα σε έναν λογαριασμό τρίτου και μου είπαν πως εφόσον δεν κάνω έμβασμα από δικό μου τραπεζικό λογαριασμό, έχει ταρίφα 5€ για κάθε τέτοια κατάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΝ ΜΗΝΑ ΕΚΤΙΜΑΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΝ ΜΗΝΑ ΕΚΤΙΜΑΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή