Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο πόλεμος για την παγκόσμια ηγεμονία

Ρωσικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά «δοκίμασαν» την αεράμυνα (NORAD) των ΗΠΑ 16 φορές τις τελευταίες 10 ημέρες. Τέτοια δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί, έχει να σημειωθεί από την εποχή της ΕΣΣΔ. Εικονικές αερομαχίες πάνω από την βαλτική ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά και βρετανικά. Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ προδικάζει στρατιωτική "επίθεση" της Ρωσίας σε Ουκρανία και Πολωνία και δηλώνει ότι η "συμμαχία" είναι "έτοιμη" να αντιδράσει.


Η εμπλοκή με την Ρωσία

Ο Πούτιν με τη σειρά του τρέχει στο Σότσι, όπου έχει καλέσει τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ώστε να προλάβει μια κλιμάκωση της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για δάκτυλο των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν εναγωνίως να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο για την Ρωσία. Που αλλού; Στο μαλακό της υπογάστριο.

Εν τω μεταξύ το ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία με τον "εκλεγέντα" πρόεδρο Ποροσένκο να απειλεί ότι θα διαλύσει την "ράντα", δηλαδή το κοινοβούλιο, γιατί δεν αποδέχτηκε να χαρακτηρίσει ως "τρομοκράτες" τις δυνάμεις που μάχονται για αυτοτέλεια στην ανατολική Ουκρανία. Η μαζική άρνηση στράτευσης που έχει αγκαλιάσει σχεδόν το σύνολο της Ουκρανίας, έχει φέρει σε αδιέξοδο το καθεστώς το οποίο απαντά με απαγωγές, δολοφονίες, τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίεβο εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία με μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμού. Την αποσύνθεση του στρατού της Ουκρανίας με την αυτομόληση ολόκληρων μονάδων στους αντάρτες και τους Ρώσους, αλλά και τις μεγάλες απώλειες που υφίσταται στις μάχες, το καθεστώς του Κιέβου αντισταθμίζει με πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής.

Ο πανικός του είναι τέτοιος που άρχισε πλέον να εκβιάζει ανοιχτά τη Δύση, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμο να διακόψει την διεύλευση αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν άμεση με αποστολή μεγάλης ποσότητας οπλισμού και μισθοφόρων.

Κυρώσεις και αντίμετρα

Μόλις προχθές ο Ομπάμα με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου κυρώσεων προς την Ρωσία. Η Ρωσία με τη σειρά της απαγόρευσε ως αντίμετρα τις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις 28 χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία για ένα χρόνο.

Το εμπόριο της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές τροφίμων. Πέρυσι, η Ρωσία αγόρασε τρόφιμα αξίας 16 δις δολαρίων από το μπλοκ, ή περίπου 10% του συνόλου των εξαγωγών, σύμφωνα με την Eurostat. Μπορεί να φανταστεί κανείς ζημιά που θα υποστεί η ΕΕ, με δεδομένη την καθοδική τάση της οικονομίας της. Περισσότερο θα πληγούν χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία.

Τα επιτελεία της ΕΕ έχουν πανικοβληθεί από τις συνέπειες τις Ρωσικές απαγορεύσεις και σκέφτεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στον ίδιο ΠΟΕ που στις αρχές του μήνα η Ινδία τίναξε στον αέρα τις συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο, διότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αρνιόταν να τεθεί στο τραπέζι η ασφάλεια τροφίμων.

Η απειλή της Κίνας

Κι ενώ οι κυρώσεις δίνουν την ευκαιρία στην Ρωσία να δυναμώσει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το "κενό", η Μόσχα προχωρά σε περισσότερες συμφωνίες νομισματικών swap με το Πεκίνο με σκοπό να αποφύγουν τις συναλλαγές σε δολλάρια. Την ίδια ώρα η Κίνα δυναμώνει την οικονομική της εξόρμηση δημιουργώντας ένα δίκτυο διεθνών συναλλαγών με περισσότερες χώρες από τις ΗΠΑ.

Ως το 2006, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 127 χώρες, έναντι μόλις 73 για την Κίνα. Από το 2012 και μετά αντιστράφηκαν οι όροι για τις δυο χώρες. Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για 124 χώρες, έναντι 76 για τις ΗΠΑ.

Σήμερα η Κίνα έχει βαθύνει περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με τους εταίρους της, πέρα από το απλό εμπόριο. Για παράδειγμα πρότεινε στην Νικαράγουα να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει την δημιουργία νέας διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό, ανταγωνιστική της διώρυγας του Παναμά. Στην Αίγυπτο πρότεινε αντίστοιχα μια δεύτερη διώρυγα σαν αυτή του Σουέζ.

Κι όλα αυτά χωρίς στρατιωτική παρουσία, ή ανταλλάγματα υποτέλειας όπως συνηθίζουν να απαιτούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και τις πρόσφατες συμφωνίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για δημιουργία δικών τους τραπεζών ανάπτυξης και δανεισμού, ώστε να μην είναι αναγκασμένες οι χώρες που εισέρχονται σε ύφεση να καταφεύγουν στο ΔΝΤ, ή στην Παγκόσμια Τράπεζα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δημιουργείται αργά, αλλά σταθερά μια εναλλακτική διεθνής αρχιτεκτονική σχέσεων, έξω από τους καταναγκασμούς και τις εξαρτήσεις του διεθνούς συστήματος όπου ηγούνται οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Όταν κρίνεται η παγκόσμια ηγεμονία...

Οι ΗΠΑ αρχίζει να ασφυκτιά. Το ίδιο και η ΕΕ. Είναι τα κέντρα όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος τοκογλυφικού και εικονικού κεφαλαίου, αλλά η οικονομική τους εμβέλεια όλο και περιορίζεται. Όχι μόνο λόγω των εναλλακτικών οικονομικών σχέσεων που προσφέρουν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, κοκ. Αλλά πρωτίστως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που δεν τους επιτρέπει ούτε καν να ανακάμψουν.

Ο τρόμος που διακατέχει τα επιτελεία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να μην περιπέσουν σε κατάσταση glut, δηλαδή κορεσμού. Με άλλα λόγια να μην αντιμετωπίσουν μια κατάσταση κορεσμού κεφαλαίων, τα οποία δεν θα μπορούν να τα τοποθετήσουν κερδοφόρα ούτε στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό ήδη αρχίζει να φαίνεται στην ΕΕ καθώς τα επιτόκια μηδενίζονται και το φαντασμα του αποπληθωρισμού αρχίζει να στοιχειώνει το σύνολο της ευρωζώνης.

Οι ΗΠΑ δεν πηγαίνουν πίσω. Με αποτυχημένες όλες τις συνταγές νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, τι τους μένει; Ο παραδοσιακός τρόπος. Πόλεμος και στρατιωτικές επεμβάσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος οργάνωσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών εξ Αφρικής με σκοπό να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ήπειρο, ώστε εκτός όλων των άλλων να εξισοροπήσουν την οικονομική διείσδυση κυρίως της Κίνας, αλλά και της Ινδίας.

Παρά τις φανφάρες και τις υπερφύαλες δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων και του ίδιου του Ομπάμα, η συνάντηση ήταν μια αποτυχία. Κανείς από τους Αφρικανούς ηγέτες δεν έκανε "ενθουσιώδεις" δηλώσεις, ούτε καν για τα μάτια της δημοσιότητας. Κι έτσι οι ΗΠΑ εξαρτούν πλέον την παρουσία τους στην ήπειρο πρωτίστως από την στρατιωτική τους εμπλοκή. Οι ΗΠΑ έχουν ενεργή στρατιωτική παρουσία σε 20 χώρες της Αφρικής.

...ο πόλεμος είναι η ύστατη διέξοδος

Όταν ο οικονομικός επεκτατισμός μπλοκάρεται, ή έστω εξασθενεί, τότε ο πόλεμος είναι η μόνη λύση για την διασφάλιση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Και ο πόλεμος ιδιαίτερα απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, που απειλούν την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία, ξεκινά πάντα με εμπορικούς και οικονομικούς πολέμους. Έτσι έγινε κατά κόρο λίγο  πριν ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πριν εκατό χρόνια. Έτσι έγινε και στον μεσοπόλεμο προετοιμάζοντας το ξέσπασμα του δευτέρου. Έτσι γίνεται και σήμερα.

Μόνο που σήμερα οι πόλεμοι δεν είναι αναγκαίο να πάρουν την μορφή παγκόσμιας σύρραξης, όπως έγινε με τους δυο παγκοσμίους πολέμους. Αρκεί να πάρουν την μορφή παγκόσμιας σφαγής μέσα από περιφερειακές συρράξεις, ανοιχτές επεμβάσεις και εμφυλίους ανάμεσα σε φυλάρχους, όπου ολόκληρα κράτη και λαοί παραδίδονται στην πυρά. Όπως γίνεται στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στην Γάζα, στο Ιράκ και έπεται συνέχεια.


Όσο βαθαίνει η παγκόσμια κρίση και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, κοκ, θα αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους εμπορίου και οικονομικών σχέσεων, παρά και ενάντια στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα φαίρνουν τον πόλεμο σε κάθε γειτονιά του πλανήτη. Μεχρι οι λαοί να κάνουν το ιστορικό τους καθήκον.  

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δημήτρη,

    Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο σου για ακόμα μια φορά. Μία ερώτηση αν ήθελες να σχολιάσεις. Γιατί οι Αμερικάνοι βομβαρζίζουν στο Ιράκ τώρα? Είχες αναφέρει κάποια στιγμή οτι πίσω από το χαλιφάτο πιθανότατα βρίσκονται οι Αμερικανοί (χρηματοδότηση, οργάνωση). Αν ισχύει κάτι τετοιο, γιατί λοιπον χτυπούν? Σε ευχαριστώ, Κων/να

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία βίαιης αναδόμησης για μια ακόμη φορά. Το ζητούμενο για τις ΗΠΑ σήμερα δεν είναι ο έλεγχος, αλλά η ρευστοποίηση των κρατών και των χωρών με σκοπό την αναπροσαρμογή στις συγκυρίες και τις ανάγκες της διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ διαλύουν τις χώρες και τις περιοχές που θέτουν υπό τον έλεγχό τους. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο η παγκόσμια ηγεμονία της χρειάζεται να τροφοδοτείται από πολέμους και αναταραχές.

      Διαγραφή
  2. TO .... ΛYΣAPI ή AΛΛOIΩΣ "Οι Eπαναστάτες EINAI XAPOYMENOI KAI Eυτυχισμένοι Aνθρωποι"

    EPΩTHΣH ΠPΩTH: PE ΣEIΣ !! ME TA ΣKATA ΠOY MΠΛEΞAME ΩΣ EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ, ΠΩΣ ΞEMΠΛEKOYMAI ;;;
    AΠANTHΣH ΠPΩTH: ΔIABAZOYMAI TON AΘΛO TOY HPAKΛH ΠEPI TOYΣ ΣTAYΛOYΣ TOY .... (EΛA NTE TOYΣ ΞEPETAI PE MOYPΓOI ;;), OXI MONO TON ΔIABAZOYMAI, AΛΛA KAI TON ... KATANOOYMAI !!!

    Y.Γ.1 AΣTAI TIΣ ΣTPATHΓIKEΣ, KAI KANTAIE ... ΠOΛITIKH !!! AΛΛA ME .... ΠOΛITIKOYΣ !! EXETAI AΠO AYTOYΣ ;;; ΠOΛITIKOYΣ ME KEΦAΛAIO "Π", OΠΩΣ ... ΠEOΩΣ !!! OXI, AΠΛA ΔEN EXETAI, ΔEN YΠAPXOYN !!!
    Y.Γ. 2. ΛYΣTAI THN ΠPΩTH EPΩTHΣH, ΓIA NA ΠEPAΣOYMAI KAI ΣTHN ΔEYTEPH !!!! ANTE NTE !!! MOYPΓOI EEEE MOYPΓOI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρα από την παγκόσμια ηγεμονία, είναι καθαρά θέμα κέρδους. Κέρδος από τις καταστάσεις όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και φυσικά ακόμα περισσότερα κέρδη από έναν "κανονικό" πόλεμο.
    ΠΟΛΕΜΟΣ=ΚΕΡΔΗ (για τους διεθνούς επιπέδου τραπεζίτες και όχι μόνο).
    Οι τακτικές των Η.Π.Α. στη σημερινή κατάσταση με τη Ρωσία, είναι ίδιες με αυτές που ακολούθησαν με την Ιαπωνία. Προκάλεσαν την Ιαπωνία να τους επιτεθεί, ήξεραν για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τελικά μπήκαν στον μεγάλο πόλεμο, όπως το σχεδίαζαν.
    Και μην ξεχνάμε ότι οι τραπεζίτες δανείζουν και στις δύο (τουλάχιστον) αντιμαχόμενες παρατάξεις. Μεγάλο παράδειγμα ο Prescott Bush έκανε κέρδη στις δουλειές με τραπεζίτες της Ναζιστικής Γερμανίας.

    "War is a Racket" Major General Smedley Butler, USMC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ξεχνάμε και μια άλλη πλευρά του πολέμου που μπορεί να έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις: ο ιός embola βρήκε να ξεσπάσει την ίδια ώρα που πέφτουν αεροπλάνα, βομβαρδίζεται η Γάζα, τίθενται κυρώσεις εκατέρωθεν. Τυχαίο;

    Βλάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καζάκη,
    έτσι όπως τίθεται το ζήτημα , (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ΕΝΆΝΤΙΑ σε ΗΠΑ και ΕΕ ) εμείς με ποιον πρέπει να είμαστε; Διέκρινα ένα θετικό σχόλιο για την υπερδύναμη Κίνα :"Κι όλα αυτά χωρίς στρατιωτική παρουσία, ή ανταλλάγματα υποτέλειας, όπως συνηθίζουν να απαιτούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι". Κ. Καζάκη, πείτε το προκατάληψη, πείτε το όπως αλλιώς θέλετε , εμένα η Κίνα μου τελείωσε το 1989-κι ο κομμουνισμός μαζί- όταν μετά τα γεγονότα της Τιεν αν μεν. εκτελέστηκαν νεαρά παιδιά, φοιτητές (η παιδεία μου δεν μου επιτρέπει τη θανατική ποινή σε καμιά περίπτωση – πόσο μάλλον σε παιδιά, που στη φύση τους πρέπει να είναι η επανάσταση). Αυτό όμως που δε χώρεσε στο μυαλό μου από τότε , το είχα ακούσει στις ειδήσεις, είναι ότι ζητήθηκε από τις οικογένειες των νεκρών να πληρώσουν την αξία των σφαιρών που χρησιμοποίησε το κράτος για την εκτέλεση των(μονάκριβων στην κυριολεξία) παιδιών τους. Αυτή η "λεπτομέρεια", που κανείς δεν τη θυμάται, μου γύρισε τον κόσμο ανάποδα.
    Οι Κινέζοι που έρχονται να αγοράσουν δεν είναι Ολιγάρχες; Εγώ είμαι εναντίον του καπιταλισμού. Υπάρχει καλός καπιταλιστής ; Οι κινέζοι πολίτες μπορεί να ζουν καλύτερα από πριν , αλλά χωρίς εκμετάλλευση μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλος πλούτος; Τόσο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, πώς αλλιώς εξηγείται; Πειράζει που δε θέλω να πουληθεί σε κανέναν η χώρα μου; Θα πούμε πάλι "το μη χείρον βέλτιστον¨"; Θα περιμένουμε τους Κινέζους, Ρώσους ή Ινδούς απελευθερωτές; Στη διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες . Το ξέρουμε αυτό από την Ιστορία Υπάρχουν συμφέροντα που από τη μια μέρα στην άλλη παρακάμπτουν και φιλίες και συμφωνίες. Πρέπει η δεν πρέπει να ανησυχούμε;. Αν αυτοί οι Κύριοι θέλουν να ξαναμοιράσουν την παγκόσμια πίτα, πώς θα σώσουμε τη γη μας, που είναι οικόπεδο φιλέτο; Εδώ δεν έχουμε εσωτερική πολιτική -μ' αυτούς που μπλέξαμε- θα κάνουμε σοβαρή εξωτερική πολιτική; Μήπως πάλι, η Κίνα είναι κομμουνιστική και δεν το κατάλαβα; Ντρέπομαι που μερικά ερωτήματα μπορεί να θεωρηθούν απλοϊκά αλλά , αν μπορείτε, απαντήστε μου .

    (βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διεθνής συνεργασία δεν σημαίνει ταύτιση. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει υιοθέτηση του τρόπου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί μια χώρα. Το γεγονός ότι χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Αργεντινή και άλλες κλείνουν συμφωνίες με την Κίνα και τη Ρωσία, που δεν τις φορτώνουν με χρέη και υποτέλειες, σημαίνει ότι ταυτιζονται με το καθεστώς που υπάρχει σε Κίνα και Ρωσία;
      Και τι σημαίνει "εγώ είμαι εναντίον του καπιταλισμού"; Κι εγώ είμαι ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτό τι σημαίνει; Να πέσω σε χειμερία νάρκη μέχρι - άγνωστο που, άγνωστο πώς, άγνωστο με ποιο τρόπο - θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα; Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμιά επανάσταση τους τελευταίους δυο αιώνες, γιατί όλες έγιναν σε περιβάλλον και στο έδαφος του καπιταλισμού. Ούτε βέβαια η Ρώσικη θα έπρεπε να είχε γίνει, γιατί ακόμη κι όταν νίκησαν οι μπολσεβίκοι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε "καπιταλιστική περικύκλωση".
      Τέλος, η έννοια καπιταλισμός - από επιστημονική οπτική - δεν σημαίνει μόνο ή αποκλειστικά την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο. Όποιος το ισχύριζεται αυτό δεν έχει αντιληφθεί ούτε την αλφα-βήτα. Η ίδια η έννοια του καπιταλισμού εμπεριέχει και την άνοδο του προλεταριάτου ως δύναμη ανατροπής, όχι λόγω συνεπειών της εκμετάλλευσής του, αλλά γιατί το ίδιο το σύστημα του παρέχει με τους υλικούς όρους και τα απαραίτητα μέσα της λύτρωσής του.
      Επομένως "είμαι ενάντια στον καπιταλισμό", δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος είναι ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, αλλά είναι ενάντια και στα κινήματα που γεννά αντικειμενικά το ίδιο το σύστημα πάνω στο δικό του έδαφος που παλαίβουν να αξιοποιήσουν τα μέσα που το ίδιο παράγει προκειμένου να τον υπερβούν. Γι' αυτό και ο Μαρξ από την εποχή του Μανιφέστου θεωρούσε όλους αυτούς τους "αντικαπιταλιστές" νοσταλγούς του μεσαίωνα, της "φούρκας του αριστοκράτη", όπως λέει χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει σήμερα με τη λεγόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά. Ιδεολογικά και πολιτικά ανήκει στην εποχή πριν αναδειχθούν τα πρώτα προλεταριακά κινήματα στον καπιταλισμό. Κι επομένως οι απόψεις της είναι βαθιά αντιδραστικές. Ούτε καν ουτοπικές.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καζάκη, στα απλοικά μου ερωτήματα δεν απάντησες και καλά έκανες . Εγώ στα οικονομικά δηλώνω τούβλο, στα φιλοσοφικά τα πάω λίγο καλύτερα, για τα πολιτικά όμως θέλω να ξέρω , γιατί δεν ανέχομαι το δούλεμα των εξυπνάκηδων και των ανοιχτομάτηδων . Σε ευχαριστώ πολύ που απαντάςκαι να ξέρεις ότι τα σχόλιά μου είναι καλοπροαίρετα.
      1. Στο ζήτημα των συμμαχιών, αν κατάλαβα καλά, υιοθετείς το "δόγμα" του Λένιν ", Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" ,που δικαιολογούσε τη συμμαχία του με την Τουρκία το 1920. Αν το είχα σκεφτεί , θα απέφευγα και την ερώτηση και το "κράξιμο".
      2.Σε γενικές γραμμές απ ότι κατάλαβα , εφ΄όσον ζούμε στον καπιταλισμό που προλεταριοποιεί ανθρώπους, η προλεταριοποίηση θα φέρει την ανατροπή. Λες κάτι ανάλογο με αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι φίλοι μου από το ΚΚΕ.—«Πως θα ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, αφού δεν υπάρχει συνειδητοποιημένο προλεταριάτο»; Και το λενε βέβαια αυτό μετρώντας τα ποσοστά τους . Προλετάριοι υπάρχουν περισσότεροι , συνειδητοποιημένοι όμως είναι , κατά τη γνώμη τους ,μόνο αυτοί που ψηφίζουν ΚΚΕ. Έτσι πιστεύουν .
      3.Στη συνέχεια λες : «Το σύστημα παρέχει με τους υλικούς όρους και τα απαραίτητα μέσα της λύτρωσής του» . Πολύ μου άρεσε αυτό. Ιδίως η λέξη λύτρωση . Όμως θέλω να ρωτήσω : Εννοείς λύτρωση ατομική ή συλλογική; Ο καπιταλισμός σου δίνει την ευκαιρία ,αν θέλεις, να τζογάρεις , να κερδίσεις , να επενδύσεις τα κέρδη σου παραγωγικά και να γίνεις από εκμεταλλευόμενος εκμεταλλευτής. . Στην αρχή είσαι το καλό αφεντικό , όπως στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», μετά όταν αρχίζει ο ανταγωνισμός και απομακρύνεσαι από την εκμετάλλευση που έζησες , ενώνεις τα συμφέροντά σου με τους άλλους εκμεταλλευτές, γίνεσαι ο τέλειος εκμεταλλευτής . Σοφή η παροιμία που έλεγε η γιαγιά μου, «Να φοβάσαι πιο πολύ τον γιο της πλύστρας» .Ξέρεις πόσους παλιούς μου φίλους οικονομημένους συναντώ που με ειρωνεύονται , γιατί τρέχω ακόμα στις διαδηλώσεις; Η συλλογική λύτρωση , που φαντάζομαι αυτήν εννοείς, είναι δύσκολη , γιατί το ίδιο το σύστημα μας δίνει τους υλικούς όρους αλλά παράλληλα ροκανίζει τους πνευματικούς , κοινωνικούς, πολιτιστικούς, συνεπώς και τους πολιτικούς όρους .Αλλοτριώνει σε τέτοιο βαθμό , δηλ. δημιουργεί προλετάριους , δούλους δεμένους με χρυσές αλυσίδες, που δεν τις σπάνε για να μη καταστρέψουν το κόσμημα. . Αν πάλι λέγοντας υλικούς όρους εννοείς την κοινωνική δικτύωση , μια χαρά ξεθυμαίνουμε όλοι γράφοντας .Αυτοί που ελέγχουν το σύστημα μας θεωρούν μωρά που παίζουμε τις κουδουνίστρες μας . Εγώ ξέρω ότι όταν έρχεται η μέρα της γιορτής μου δέχομαι 100 τηλεφωνικές ευχές αλλά το κουδούνι του σπιτιού μου δεν χτυπάει όπως παλιά που δεν είχα τηλέφωνο. Άρα δεν ελπίζω σε μια επανάσταση Αιγυπτιακού τύπου από το ελεγχόμενο διαδίκτυο,.
      (συνεχίζεται)








      Διαγραφή
    3. 4.Αυτό το άλλο που γράφεις «Επομένως "είμαι ενάντια στον καπιταλισμό", δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος είναι ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, αλλά είναι ενάντια και στα κινήματα που γεννά αντικειμενικά το ίδιο το σύστημα πάνω στο δικό του έδαφος που παλαίβουν να αξιοποιήσουν τα μέσα που το ίδιο παράγει προκειμένου να τον υπερβούν» είναι , κατά τη γνώμη μου ,ανακόλουθο και εμπεριέχει μια δόση μαζοχισμού. Το ότι είμαι ενάντια στον καπιταλισμό δε σημαίνει καθόλου ότι είμαι ενάντια στα κινήματα……Αντίθετα, σημαίνει ότι αγωνίζομαι και ως άτομο (αποφεύγοντας να είμαι πελάτης του καπιταλιστή (π.χ δεν παίρνω δάνειο για να τους κάνω πλουσιότερους , δεν διαθέτω κινητό τηλέφωνο, δεν καταναλώνω τα σκουπίδια που μου παρέχει ως πολιτισμό κ.α. )και συμμετέχω ενεργά στα κινήματα που παλεύουν εναντίον του , γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες και έχοντας την επίγνωση ότι πρόκειται για αναμέτρηση άνιση και ως προς τα υλικά και ως προς τα πνευματικά εφόδια. Εσύ λες περίπου, -Καλώς υπάρχει ο καπιταλισμός , γιατί μας κάνει αγωνιστές-. Δηλ, . καλώς ήρθαν στις Σκουριές οι καπιτάλες να πάμε να αγωνιστούμε , να κάνουμε και καμιά εικοσαριά πορείες, να φάμε και το χημικό μας, να βγούμε και φωτογραφίες με τα πανό μας, να μπλέξουμε και κάποιοι με δικαστήρια, να γίνουμε και ήρωες, και μετά να πάμε στο σπίτι μας για να δούμε, αν μας έδειξε η τηλεόραση. Τέτοιο κίνημα, αχρείαστο να είναι. Εγώ λέω 10000 ΕΠΑΜίτες,( χωρίς ταμπέλες), αντί να πάμε για μπάνια, αντί να τρωγόμαστε αναμεταξύ μας, να πάμε στις Σκουριές , να δεθούμε ο καθένας πάνω σε ένα δέντρο καταδικασμένο και να μη φύγουμε από κει , αν δεν φύγουν αυτοί οι φονιάδες.

      5. Προσωπικά, ο όρος αντι- σαν πρώτο συνθετικό αναίρεσης μιας έννοιας- καθόλου δε μου αρέσει, και δεν ταυτίζομαι με τον χώρο που χαρακτήρισες αρνητικά , ούτε τον ξέρω. Αν, βέβαια, εννοείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, νομίζω ότι την αδικείς.
      .
      (βαρβάρα)

      Διαγραφή
  6. Αν κάνω λάθος να μου το πείτε , το ιστορικό καθήκον τους για να το κάνουν οι λαοί πρεπει να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση και γνώση που δεν αποκτιέται από τα σχολικά εγχειρίδια της παπαγαλίας και της προπαγάνδας , αλλά από τη μελέτη της παγκόσμιας ιστορίας των δυο τελευταίων τουλάχιστον αιώνων της. Υπήρχε κάποτε ένα τέτοιο ωραίο βιβλίο ιστορίας στο Λύκειο . "Η Ιστορία του Ανθρωπίνου Γένους", του Λ. Σταυριανού.Το δίδαξα για τρία τέσσερα χρόνια, αλλά το απέσυραν γιατί μιλούσε μεταξύ άλλων και για το ΔΝΤ που καταστρέφει χώρες, με συγκεκριμένα παραδείγματα ..... (βαρβάρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καζάκη,
    Δεν έχω ξαναδιαβάσει τόσο ολοκληρωμένο άρθρο που να συνδέει τις εξελίξεις
    στην Ουκρανία με τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.
    Ιδιαίτερη εντυπώση μου προκαλεί το γεγονός ότι η κυριαρχία των ΗΠΑ και ΕΕ απειλείται
    από την Κίνα και Ινδία.
    Εάν θέλετε, πείτε μας με δύο λόγια πως πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας στην παρούσα
    συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψιν και το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά προιόντα.
    (Με συγχωρείτε εάν έχετε αναφερθεί σε αυτό το θέμα σε κάποιο άλλο άρθρο σας, λόγω περιορισμένου χρόνου δεν σας διαβάζω τακτικά)

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανήκει σε κανένα συνασπισμό, ή συμμαχία. Πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες εναλλακτικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί - και η χώρα μας θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε κάτι τέτοιο - ένα νέο διεθνές κίνημα αδεσμεύτων, που να διευκολύνει την διεθνή παρέμβαση των χωρών που δεν επιζητούν παγκόσμια ηγεμονία εναντίον εκείνων που δεν διστάζουν να τυλίξουν στις φλόγες στον πλανήτη προκειμένου να τον λυμαίνονται.

      Διαγραφή
  8. Εγώ το μόνο που έχω να πώ πλέον με αφορμή την απάντηση που μου δώσαται στην ερώτησή μου για τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα: Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει τρία χρόνια ζητάει απ΄τους άλλους να συνεργαστούν μαζί του για να ξεκινήσουν το κοσκίνισμα...Εάν εννοείτε αυτά που λέτε περί στάσης πληρωμών προς το κράτος και περι της ανάγκης ενάρξεως επανάστασης και άλλα τέτοια βαρύγδουπα τότε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα,παρ'τε την πρωτοβουλία να προσφίγεται ώς Ε.ΠΑ.Μ κατά της νομιμότητας και της συνταγματικότητας του νόμου ΕΝΦΙΑ και καλέστε τους πολίτες να πράξουν το ίδιο δίνοντας τους τις νομικές φόρμες που χρησιμοποιήσατε και μάλιστα κάτω απο την δική σας σκέπη που μπορείτε να προσφέρεται πλέον ώς κόμμα και δώστε το σύνθημα ώς μπροστάριδες που θέλεται να είστε με δημόσια δήλωση σας(και απ'όποιον τηλεοπτικό σταθμό μάλιστα προτιμάτε απ'ολους όσους σας αποκλείουν δηλαδή απ'τον Ant1 μέχρι τον Contra)για λαϊκή στάση πληρωμών προς το κράτος ξεκικώντας απ΄τον ΕΝΦΙΑ και λέγοντας πως αρνούνται όλα τα μέλη του κινήματός σας να τον πληρώσουν και καλούν τους πολίτες να εννωθούν μαζί τους και θα δείτε τότε το πόσοι πολίτες(και όχι μάζες)θα συνταχθούν μαζί σας και μαλιστα χωρίς να περιμένουν το τί στάση θα τηρήσει κανένα κόμμα εντός ή εκτός κοινοβουλίου,όλα τ'αλλα εγώ προσωπικά τα ακούω βερεσέ.
    Υ.Γ Και μια τελευταία ερώτηση για να μην ξεχνιώμαστε,εσείς δεν ήσασταν που κατηγορίσατε τις κυρίες Γεριτσίδου σε σχόλιό σας στο άρθρο "Ποια είναι η αποστολή της αντιπολίτευσης εκτός από το να εγγυάται την κυριαρχία των κυβερνώντων;" για δικομανία και έλλειψη σοβαρότητας επειδή ζήτησαν απ'την εντος κι εκτός του κοινοβουλίου αντιπολίτευση να προσφύγει εναντίον του νόμου για την ΜΙΚΡΗ Δ.Ε.Η μιας και τέτοιες ενέργειες,όπως είχατε πει,δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα επειδή έχει καταλυθεί κάθε έννοια κράτους δικαίου,τώρα ζητάτε οι πολίτες να προσφύγουν κατά της νομιμότητας του ΕΝΦΙΑ;;;Για να μην νομίζεται πως έχεται να κάνεται με "κοσμάκη"...
    Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται και απαιτείται να κάνουμε. Όπως το κάνουμε πάντα. Μακάρι να σας δούμε, σε κάποια από αυτές τι δράσεις. Το να αφήσετε το πληκτρολόγιο και να συμμετάσχετε σε τέτοιες δράσεις, ίσως σας βοηθήσει να αντιληφθείτε καλύτερα τα πράγματα.
      Όσο για τη Γεριτσίδου, να διαβάσετε καλύτερα τι λέω: τις χαρακτηρίζω δικομανείς, όχι γιατί ζητά από την αντιπολίτευση να προσφύγει κατά του νόμου, αλλά γιατί έχουν αναγάγει τα πάντα σε έκδοση εξωδίκων, αγωγών και μηνύσεων επί παντός επισθητού. Ερήμην μάλιστα του κόσμου. Αυτό θεωρώ δικομανία.

      Διαγραφή
  9. Το σχόλιο είναι μια σύνδεση: http://aeginalight.gr/article.php?id=57853#.U-h7H8scTIU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρη, ερωτήματα που έχουν σχέση με την γεωπολιτική:

    1) Πρόσφατα νομισματικά SWAPS μεταξύ Αργεντινής, Κίνας, Ρωσίας, Ελβετίας είναι μέρος σχεδίου αποδολλαριοποίησης

    2) Νομίζεις η λύση είναι κανόνας χρυσού που θα κάνει τους οικονομικούς κύκλους λιγότερο βίαιους. Γιατί Γερμανία και Κίνα αγοράζουν χρυσό (πραγματικό και όχι παράγωγα)

    3) Τι ρόλο παίζει η Bank for International Settlements με πρόσφατες δηλώσεις για φούσκα στην αγορά ακινήτων και πιθανή κατάρρευση χρηματαγορών

    4) Η Ουκρανική κρίση είναι όχημα των Αμερικανών να εγκλωβίσουν την Γερμανία και να σπάσουν τον Γερμανορωσικό άξονα;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου. Στην απεξάρτηση από το δολάριο και το ευρώ, οδηγεί τις χώρες αυτές η συνεχιζόμενη κρίση. Ψάχνουν για εναλλακτικούς τρόπους οικονομικών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο, γιατί από εμπειρία γνωρίζουν ότι η αποκλειστική εξάρτηση από τα ισχυρά νομίσματα των ΗΠΑ-ΕΕ, τον ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ, ισοδυναμεί με καταστροφή. Κι αυτό θέλουν να αποφύγουν. Ιδίως σε μια εποχή εντεινόμενης επιθετικότητας των ΗΠΑ και των κολαούζων τους.
      2. Δεν πιστεύω στον κανόνα χρυσού, αλλά στη νομισματική ανεξαρτησία. Τον χρυσό τον μαζεύουν για να υποστηρίξουν τυχόν ανατροπές στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων.
      3. Η BIS είναι μια παλιά - από την εποχή του μεσοπολέμου - βρόμικη ιστορία. Οι δηλώσεις της είναι απλά εκτιμήσεις του προφανούς και κρύβει την ανησυχία των διεθνών επιτελείων γι' αυτό που έρχεται.
      4. Νομίζω ότι τον υπό διαμόρφωση Γερμανορωσικό άξονα οι ΗΠΑ τον τσάκισαν ήδη από την εποχή της Συρίας.

      Διαγραφή
  11. Γειά σου Δημήτρη
    1. Στην Αρχή δημιουργούμε τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ και μαζί με την ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ως αποτέλεσμα την ΚΡΙΣΗ σε όλους τους θεσμούς
    2. Ακολουθεί ο ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με διάρκεια περίπου 5-10 ετη.
    3. Ακολουθεί ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με διάρκεια 1-5 ετη.
    4. Τελικά στο ΤΕΛΟΣ έχουμε τον ΘΕΡΜΟ ΠΟΛΕΜΟ.
    Όλα αυτά που διεξάγονται είναι οι ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    Εμείς είμαστε έτοιμοι για τον ΘΕΡΜΟ ΠΟΛΕΜΟ ???? Σίγουρα όχι και η χώρα θα πάει με όποιον προσφέρει τα προς το ζην.

    Εχουμε πλέον την εκτέλεση της Συμφωνίας της Μάλτας με μικρές παραλλαγές. Και η παραλλαγή θα είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδίας των Βαλκανικών Χωρών εξω από την ΕΕ.

    Θα περιμένουμε ή θα προετοιμαστούμε

    Αυτοεξόριστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πιστεύω - και μακάρι να πέφτω έξω - πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν τα Βαλκάνια όχι με συγκροτημένα κράτη, έστω και με τη μορφή της Ομοσπονδίας, ή Συνομοσπονδίας, αλλά ως ένα είδος "αφρικανικής" ενδοχώρας. Όπως είναι σήμερα για π.χ. η υποσαχάρια Αφρική.

      Διαγραφή
  12. Η Ρωσία βρισκεται σε άμυνα απεναντι στη "Δύση" που έχει βαλθεί να ανατρέψει τον Πούτιν και να εγκαταστήσει μια κυβερνηση ανδρεικέλων οπως άλλωστε εκανε και στην Ουκρανία. Το γεγονός οτι επι Πούτιν γίνεται συστηματική προσπάθεια ανακτήσης της ρωσικής εθνικής κυριαρχίας και ακολουθούνται καποιες πολιτικές κρατικού παρεμβατισμού (οπως εθνικοποιησεις στην ενεργεια κλπ) αλλα και δημιουργίας ενος εναλλακτικού πόλου (Ευρασιατική Ένωση κλπ) αποτελουν κοκκινο πανί για τις ΗΠΑ (και τις παγκοσμιοποιητικες ελιτ σε ΕΕ κλπ). Η "Δύση" προετοίμασε μεθοδικα το τι συνεβη στην Ουκρανία. Η Ρωσια ειναι μονη ισχυρη χωρα που δεν εχει ενταχθει πληρως στο οικονομικο-πολιτικο συστημα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Μακαρι η Ρωσία να μην υποταχθει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κυρία έχει τόση σχέση με την αλήθεια, όσο ο ψευτοθόδωρος στην ομώνυμη ελληνική ταινία. Το πρόβλημά της είναι ότι οι πυρήνες του ΕΠΑΜ της περιοχής της Μεσογαίας δεν την αποδέχτηκαν σαν υποψήφια στις εκλογές του 2012, αλλά ούτε καν σαν "επιφανές" μέλος. Όταν μάλιστα μίλησα σε μια επιβλητική - από άποψης συμμετοχής - εκδήλωση στη Νέα Μάρκη, η εν λόγω κυρία ήρθε να μου αυτοσυστηθεί ως παράγων της περιοχής, την οποία οφείλω να προωθήσω. Εγώ την παρέμπεψα στους πυρήνες και στα μέλη του ΕΠΑΜ της περιοχής και από τότε έχει ανοίξει τον οχετό της εναντίον του ΕΠΑΜ. Αυτά για την εν λόγω κυρία.
    Όσο για την Goldman Sachs, όχι δεν υπήρξα ποτέ υπάλληλος, στέλεχος, ή συνεργάτης της. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εγώ ο ίδιος θα το είχα στο βιογραφικό μου, διότι εκτιμώ ιδιαίτερα αυτούς που υπηρέτησαν αυτό το σύστημα και το πολεμούν. Αυτοί που το επινόησαν - και πρώτοι, οφείλω να τους το αναγνωρίσω, ήταν οι λακέδες του Γεωργιάδη - ήταν για να πουν ότι είμαι πράκτορας της GS. To διέδοσαν στο διαδίκτιο, το οποίο προσφέρεται για κάθε είδους γκεμπελισμό. Οι πράκτορες της GS δεν κάνουν αγώνα για μη αναγνώριση και ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, ούτε για χρεοκοπία των τραπεζών μαζί και της GS. Αντίθετα βρίσκονται σε κυβερνήσεις, σε επιτελεία κομμάτων εξουσίας και σε σκιώδεις επιχειρηματικούς κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή