Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ένα τόσο απεχθές και παράνομο χρέος;

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης ξεκινούν από την παραδοχή ότι το υφιστάμενο χρέος της χώρας είναι απολύτως νόμιμο κι επομένως το όλο ζήτημα είναι πώς θα πρέπει να το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Καταρχάς, από που κι ως πού το υφιστάμενο χρέος είναι νόμιμο; Μήπως πήγε στην άνοδο των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής του ελληνικού λαού; Μήπως τροφοδότησε κάποια ανάπτυξη που έφερε δουλειές και ευημερία στη χώρα;

Αυτό που μας λένε κυβερνητικοί, μνημονιακοί και παπαγαλάκια είναι ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Χάρις στο καθεστώς που μας επέβαλαν μπορεί ένας στους τέσσερις Έλληνες να έχει χάσει μόνιμα τη δουλειά του και αντίστοιχα τα προς το ζην. Μπορεί να έχει δεκαπλασιαστεί το ποσοστό των ασθενών που τερματίζουν γιατί έχει ουσιαστικά διαλυθεί το σύστημα υγείας. Όπως, τουλάχιστον καταγγέλουν οι ιατρικοί φορείς της χώρας.


Μπορεί ένας στους τρεις Έλληνες επίσημα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Μπορεί ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα να μην μπορεί να βγάλει το δεκαπενθήμερο. Μπορεί η νέα γενιά να παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς για ένα μεροκάματο, αλλά όλα κι όλα ο μηχανισμό στήριξης μας έσωσε!

Για να δούμε την αλήθεια. Το διάστημα 2010-2013 ο νέος δανεισμός του ελληνικού κράτους ξεπέρασε συνολικά τα 373 δις ευρώ. Από αυτά τα 209 δις ευρώ ήταν του μηχανισμού στήριξης. Δηλαδή η τρόικα διέθεσε σε δάνεια μόλις το 56% του συνολικού δανεισμού του ελληνικού κράτους την περίοδο των μνημονίων.

Που πήγαν άραγε όλα αυτά τα δάνεια; Τα 134 δις ευρώ πήγαν σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και τόκους, ενώ τα 148 δις ευρώ σε εξοφλήσεις βραχυχρόνιου χρέους το ίδιο διάστημα. Σύνολο 282 δις ευρώ εξυπηρέτηση χρέους. Δηλαδή το 75,6% του νέου δανεισμού πήγε σε εξόφληση παλιότερου χρέους.
Μήπως τα υπόλοιπα δάνεια πήγαν σε μισθούς και συντάξεις; Αμ δε. Το αθροιστικό πρωτογενές έλλειμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2010-2013 έφτασε σχεδόν τα 40 δις ευρώ. Που πήγαν τα υπόλοιπα 51 δις ευρώ που απομένουν από το συνολικό δανεισμό; Ποιος τα καρπώθηκε; Προφανώς οι τραπεζίτες. Ποιος θα λογοδοτήσει για όλα αυτά;

Και παρά το γεγονός ότι στις 31/12/2009 το δημόσιο χρέος ήταν κοντά στα 300 δις ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ, το 2014 έφτασε τα 323 δις ευρώ, ή το 180% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο χρωστούσαμε ως κράτος κοντά στα 300 δις ευρώ. Φορτωθήκαμε άλλα 373 δις ευρώ νέο δανεισμό για να εξυπηρετήσουμε το παλιό χρέος (282 δις), να καλύψουμε τα ελλείμματα (40 δις ευρώ) και να επιδοτήσουμε τους εγχώριους τραπεζίτες (51 δις ευρώ).

Και τελικά που καταλήξαμε; Να χρωστάμε σήμερα άλλα 323 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ τα πάντα στην Ελλάδα έχουν υποθηκευθεί και έχει αρχίσει το γενικό ξεπούλημα. Κάθε έννοια ανθρώπινου, κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος έχει καταλυθεί, μαζί με την εθνική κυριαρχία της χώρας πρωτίστως λόγω της δανειακής σύμβασης. Ενώ η οικονομία έχει υποστεί συρρίκνωση πάνω από 25% τα χρόνια του μνημονίου.


Με ποιό δικαίωμα λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέτει ξεκάθαρα τη διαγραφή του χρέους ως πράξη εθνική και λαικής κυριαρχίας της Ελλάδας; Όπως ακριβώς προβλέπει το διεθνές δίκαιο και η διεθνής πρακτική; Γιατί έχει αποκλείσει εκ προοιμίου μια τέτοια πράξη και διαπραγματεύεται απλά και μόνο τους όρους εξυπηρέτησης ενός τέτοιου χρέους;

12 σχόλια:

  1. Eιδατε ενα απο τα τελευταια τουιτ του Μπαρουφα; Συμφωνει με τον Μανο και θα το προτεινει στη κυβερνηση, να σταματησει 100% η χρηματοδοτηση των δημων απο το κρατος. Χαρουλες που θα κανει ο Φουχτελος. Επιτελους η ελληνογερμανικη συμφωνια θα αποδωσει καρπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν πριν 3 χρόνια ανέβασα αυτό εδώ το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=hGEUWWGyLWg&feature=share

    υπήρξαν κάμποσοι (όχι όλοι πληρημένα τρολς ασφαλώς) που μου'σουραν τα εξ αμάξης... (και στο ίδιο το βίντεο αλλά και σε προσωπικά μηνύματα). Τότε η παραμονή μας στο ευρώ ήταν δόγμα απαράβατο, που έκανε τα θρησκευτικά δόγματα, παραμυθάκια για το νηπιαγωγείο. Μήπως σήμερα, γίνεται παραπάνω από σαφές αυτό που υποστήριζε ο Παλαστ , ότι δηλαδή το ευρώ σχεδιάστηκε με συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία μεταξύ άλλων στόχευε στο να βρεθούν οι πάντες χρεωμένοι, και πιο χρεωμένη βέβαια η Ελλάδα, η οποία παρ'όλο που έχει σχεδόν το 1/4 του χρέους της Ιρλανδίας για παράδειγμα, χτυπιέται ανελέητα, ενώ στην Ιρλανδία επετράπη ακόμα
    και η τύπωση ευρωχρήματος (κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται στις χώρες μέλη) ...
    Κι αν το καταλαβαίνει πλέον ο κάθε πικραμένος αυτό, γιατί επιμένει το πολιτικό σύστημα
    και μάλιστα με απόλυτους όρους, ότι θα ήταν η ελληνική συντέλεια αν βγαίναμε απ'το ευρώ?
    Γιατί συνεχίζουν ΟΛΟΙ οι συστεμικοί (πλην του ΚΚΕ το οποίο όμως δεν διεκδικεί δυναμικά
    το αντίθετο της γνώμης του) σα να το'χουν απολύτως δεδομένο ότι οι Ελληνες (ή η συντριπτική τους
    πλειονότητα) θέλει να μείνει στην ευρωζώνη? Tο μόνο σίγουρο είναι πως αυτό ειδικά
    ΔΕΝ είναι δεδομένο! Παρήγορο αυτό, όχι γιατί έχουν την πλήρη επίγνωση τι συνεπάγεται
    η ένταξή μας στην ευρωζώνη (αυτή δε θα μπορούσαν να την έχουν όντας ανενημέρωτοι)
    αλλά γιατί ακόμα και τα συστεμικά ΜΜΕ πλέον δείχνουν επανειλημμένα και ξεκάθαρα,
    τους πολίτες να λένε "δε μ'ενδιαφέρει αν θα παραμείνουμε στο ευρώ, μ'ενδιαφέρει να ζήσω
    σαν άνθρωπος" ... Δείχνουν δηλαδή την αποτυχία των ίδιων και των
    πολιτικών οργάνων που εξυπηρετούν στο να πείσουν τον πληθυσμό πως το ευρώ είναι must.
    ή "να βγούμε απ'το ευρώ, να πάνε στο διάολο όλοι τους".
    Το ότι μετά από τέτοια πολυετή, ασταμάτητη και ανηλεή προπαγάνδα,
    μια προπαγάνδα που σφυροκοπάει συνέχεια στα μυαλά την απόλυτη ανάγκη να είμαστε στην ευρωζώνη, και το ότι η έξοδός μας από αυτή θα ισοδυναμούσε με θάνατο, ο κόσμος απλά ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΑΙ, είναι πολύ σημαντικό.
    Περισσότερο ίσως απ'όσο διαφαίνεται τώρα, μέσα στα σκοτάδια που διανύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διεθνής νομική, δικαστική εκστρατεία ενάντια στο τραπεζικό σύστημα. Αν δεν καταγηθεί το διεθνές παράνομο τραπεζικό κύκλωμα δεν θα επικρατήσει ο πολιτισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε σήμερα (16 Φεβρουαρίου 2015) στην εκπομπή της Έλλης Στάη “The TOC” στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup. Πολύ κατώτερος των προσδοκιών οποιουδήποτε περιμένει να ακούσει κάτι συγκεκριμένο και μεστό καθώς οι απαντήσεις που δίνει είναι σκέτο ευχολόγημα: λέει πχ ότι το χρήματα για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις γνωστές «Λίστες» (ζήσε Μάη μου). Στο Eurogroup θα επιχειρηθούν συμμαχίες με Ιταλία και Γαλλία εναντίον της Γερμανίας και έτσι θα καμφθεί η αμετακίνητη στάση των Γερμανών(!). Αυτά και πολλά άλλα «ενδιαφέροντα» στο παρακάτω ηχητικό (αν μπορείς Δημήτρη σχολίασέ το):

    https://www.youtube.com/watch?v=kqLt2q2eVXY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Αν κατάλαβα καλά, 40 δις ευρώ από τα δάνεια, πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και λοιπά έξοδα του κράτους; Δε λέγαμε πως ούτε ευρώ από τα δάνεια, δεν πήγε σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πήγαιναν όλα τα δάνεια σε αποπληρωμή παλαιότερων χρεών; Δεν ήταν όρος από το πρώτο μνημόνιο αυτό το πράγμα; Εκτός και αν με κάποιο τρόπο, κατέληξαν και αυτά τα 40 δις στις τράπεζες.
    2. Αν από τα 373 δις του δανεισμού, τα 209 δις προήλθαν από το μηχανισμό, τα υπόλοιπα 164 δις, από που προήλθαν; Από έντοκα γραμμάτια; Από τις αγορές; Δεν είμαστε αποκλεισμένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 40 δις ευρώ πήγαν σε αδιευκρίνιστα ελλείμματα του κρατικού προϋπλογισμού λόγω επιδοτήσεων σε μεγαλοεργολάβους και άλλες μεταβιβάσεις κάλυψης σκανδαλωδών συμβάσεων, που ενισχύθηκε λόγω της πτώσης αποδοσης των εσόδων του κράτους. Τα 40 δις ευρώ χρηματοδοτήθηκαν όχι από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά από τον βραχυχρόνιο δανεισμό με έντοκα γραμμάτια και το 2014 με eurocommercial paper (79 δις ευρώ).

      Διαγραφή
  6. Πρέπει να πληρώνουμε γιατί ο Γιάννης Μπέζος δεν διπλαρώνεται από θεατές. Ούτε φωτογραφίες βγάζει. Και ο Ζουγανέλης εν μέσω κρίσης δεν χάνει την ευκαιρία να πίνει αφροδισιακές λεμονάδες και να παρουσιάζει εκπομπή στον ΣΚΑΪ του πολιτισμού για να φαίνεται η μούρη του συνεχώς και να σκιάζει τα όνειρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο ερώτημα που θέτετε τελειώνοντας το άρθρο σας, η απάντηση είναι απλή: Γιατί αν θέσει θέμα απεχθούς χρέους, πολύ απλά θα πρέπει να συνοδεύσει την επαναστατική της αυτή κίνηση με έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που εσείς ο ίδιος το έχετε επεξεργαστεί και έχετε θέση επ'αυτού. Όμως ο ελληνικός λαός δεν ΄ψηφισε την κυβέρνηση για να κάνει μια τέτοια ενέργεια. Δεν αναφέρθηκε σε καμια προγραμματική δήλωση τέτοια πρόθεση. Αν και είμαι ένας από τους ψηφοφόρους σας (οπότε και θα ήμουν έτοιμος να δοκιμάσω έναν άλλο δρόμο), δεν εθελοτυφλώ: βλέπω από την καθημερινότητά μου και τους γύρω μου ότι αυτός ο δρόμος είναι κάτι που τρομάζει την πλειοψηφία. Και ειλικρινά δεν αίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε τι φόλα ηταν αυτή σήμερα με τον Παυλόπουλο, πάγωσε η χώρα και μας κόπηκε το χαμόγελο και η ελπίδα. Έχω κυριολεκτικά τρομοκρατηθεί.
    Κύριε Καζάκη, από εδώ και στο εξής μόνο ΕΠΑΜ. Είστε ανάποδος ώρες ώρες αλλά κάτι μάλλον γνωρίζετε περισσότερο. Δεν έχουν πάρει είδηση ότι ο λαός θέλει να δει τις φυλακές γεμάτες από πρασινομπλέ λαμόγια;
    ohifront.wordpress.com/2015/02/17/τσιπρασ-καμμενοσ-εβγαλαν-τα-ματια-του/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή Προκόπη Παυλόπουλο διότι λέει: "Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης (γι’ αυτό ψήφιζε «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ») και ευρύτατης αποδοχής (το αλισβερίσι καλά κρατεί). "Ο κ. Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που θα βοηθήσει αποφασιστικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία με το κύρος του" (εδώ είναι που λένε «Έμεινα Παυλόπουλος»). O κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόταση για αριστερό ΠτΔ είπε: "Η πρόταση για αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εύλογη, καθώς δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα. Σήμερα, η δυνατότητα να υπάρξει είναι ρεαλιστική, όμως η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία" (o κ. Τσίπρας δεν φέρεται αλαζονικά με αυτή την επιλογή του απέναντι στον ελληνικό λαό και κυρίως σ’ αυτούς που τον ψήφισαν;). Το μόνο καλό που βλέπω εγώ με την επιλογή Παυλόπουλου είναι ότι ο κόσμος θα έχει έναν ΠτΔ που θα μπορεί να μουτζώνει άνετα και χωρίς αναστολές στις παρελάσεις (αν δεν τις καταργήσει ο κ. Τσίπρας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Πιγκάς της Lazard είναι ένα ακόμα τσιράκι του ΔΝΤ. Η πρώτη του κουβέντα, ήταν να κουρευτεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δις ευρώ. Το ΔΝΤ επίσης, λέει κατά καιρούς πως χρειάζεται ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεδομένου πως όλοι αυτοί είναι υπάλληλοι των ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ να θέλουν κούρεμα του ελληνικού χρέους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Καζάκη που μπορώ να βρω τεκμήριο για αυτό:

    Που πήγαν άραγε όλα αυτά τα δάνεια; Τα 134 δις ευρώ πήγαν σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και τόκους, ενώ τα 148 δις ευρώ σε εξοφλήσεις βραχυχρόνιου χρέους το ίδιο διάστημα. Σύνολο 282 δις ευρώ εξυπηρέτηση χρέους. Δηλαδή το 75,6% του νέου δανεισμού πήγε σε εξόφληση παλιότερου χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή