Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων, επιλέξτε τη Σκύλλα, ή τη Χάρυβδη

Οι επόμενες 72 ώρες θα είναι κρίσιμες για την ίδια την χώρα. Το νέο τελεσίγραφο που έδωσαν οι "εταίροι" στην "εταίρα" τους εξ Ελλάδος κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδινού Eurogroup, ήταν σαφές. Ή φαίρνει μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο νομοθετεί τις απαιτήσεις των δανειστών για συντάξεις, εργασιακά, ΦΠΑ, φόρους και ιδιωτικοποιήσεις. Ή αλλιώς θα πρέπει να προσφερθούν στην Ελλάδα "ταχείες διαπραγματεύσεις σχετικά με μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους."

Αν δεν ικανοποιηθεί το τελεσίγραφο των 72 ωρών, δεν πρόκειται να συνεχιστεί ο "διάλογος" για ένα νέο προγραμμα από τον ΕΜΣ, το οποίο πλέον έχει κοστολογηθεί σε 86 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Και μόνο το νούμερο αυτό φαίρνει ίλιγγο. Πρόκειται για 86 δις ευρώ νέο χρέος, το οποίο γύρω στα 35 δις αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα την εξυπηρέτηση του χρέους.


Για να υποστηριχθεί αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναζητά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% κατ' έτος. Από μόνο του θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΑΕΠ κατά 4% κατ' έτος σε τρέχουσες τιμές. Χώρια το τι θα συμβεί με την ανεργία, την εξαθλίωση, τη γενοκτονία του ελληνικού λαού. Αλλά μην ανησυχείτε η Μέρκελ θα φροντίσει να στέλνει μακαρόνια ως ανθρωπιστική βοήθεια για όλους.

Η συμφωνία η οποία προσφέρεται είναι "σαφώς σκληρότερη από ό,τι η Ελλάδα απέρριψε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακου," δήλωσε ο ακροδεξιός Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Alex Stubb και τσιράκι του Σόιμπλε. "Είναι μια επιλογή μάλλον μαύρου ή άσπρου."

Μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται για να πάει η Ελλάδα στο Grexit του Σόιμπλε; Ο Σόιμπλε με τη σειρά του φαίνεται πεισμένος ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να οδηγηθεί η Ελλάδα σε "προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη". Αν ισχύει αυτό, θα το μάθουμε εντός των επόμενων ημερών, καθώς την Τετάρτη λήγει το τελεσίγραφο των 72 ωρών.

Όταν μιλάει ο Σόιμπλε και τα τσιράκια του εντός και εκτός Ελλάδας για Grexit, δεν είναι καθόλου το ίδιο με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ για την οποία μιλάμε εμείς. Το λέμε γιατί τους έχουμε ικανούς, δεξιούς και αριστερούς απατεώνες της κυβέρνησης, να προσπαθήσουν να πουλήσουν στον ελληνικό λαό το Grexit του Σόιμπλε ως ρήξη και έξοδο από το ευρώ.

Είναι σαν να το βλέπω από τώρα. Θα βάλουν μπρος τον Λαπαβίτσα να λέει τι συνήθεις απίστευτες ανοησίες για επιστροφή στη δραχμή ώστε να μπερδεύει τον κόσμο κι από πίσω τα επιτελεία του Σόιμπλε θα εφαρμόζουν το σχέδιο για "προσωρινή έξοδο". Ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα ποσωρινά εκτός ευρώ, αλλά εντός ΕΕ για να μην μπορούμε να μην μπορούμε να απαλλαγούμε από το σύνολο των δανείων και υποχρεώσεων που μας έχει φορτώσει το ευρωσύστημα.


Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, την ΟΝΕ και την ΕΕ, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος, καμιά πρόβλεψη στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, η οποία να την δεσμεύει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που δημιούργησε εντός ευρωένωσης. Να γιατί ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά εντός ΕΕ. Προσωρινά. Για να την διαλύσουν εισάγωντας μια ξεφτυλισμένη δραχμή υπό καθεστώς ελέγχου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Για να δούμε ο Τσίπρας τι θα επιλέξει; Τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη;

28 σχόλια:

  1. Άψογη καταγραφή και πρόβλεψη των εξελίξεων. Αναδημοσιεύεται όπως είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας παρακολουθώ μερικά χρόνια και έχω πεισθεί ότι ο μοναδικός τρόπος για οικονομική ανάκαμψη είναι η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα. Δεν είμαι πολύ σχετικός με τα οικονομικά θέματα και θα ήθελα να μου λύσετε μία απορία. Έχετε πει ότι πηγαίνοντας σε Εθνικό νόμισμα, για να αποφύγουμε την υποτίμηση δεν θα πρέπει να το εισάγουμε στις αγορές συναλλάγματος. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν θέλουμε να εισάγουμε προϊόντα από την Ιαπωνία για παράδειγμα, πως θα οριστεί η ισοτιμία ανάμεσα στη Δραχμή και το Γεν, από τη στιγμή που το νόμισμά μας δεν θα είναι στις αγορές συναλλάγματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίτρεψέ μου να σου απαντήσω εγώ.

      Είναι πολύ απλό. Οι εισαγωγές προϊόντων γίνονται με συνάλλαγμα, κυρίως σε δολάρια στις περισσότερες των περιπτώσεων, ή σε ευρώ στις λιγότερες, και όχι με εθνικά νομίσματα (έτσι γίνονταν πάντα και γίνεται και σήμερα).

      Δηλαδή όπως ακριβώς και σήμερα η συναλλαγή θα γίνεται μέσω τραπέζης. Ο εισαγωγέας θα καταβάλει το με βάση την ισχύουσα «κλειδωμένη» ισοτιμία αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα στην εδώ τράπεζα και η τελευταία θα εμβάζει στη χώρα απ’ όπου θα γίνει η εισαγωγή το ποσό που αναλογεί σε ξένο συνάλλαγμα (δολάρια, γιεν, ή ευρώ κτλ). Αυτό το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή -που εξασφαλίζεται με την ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών-, είναι η εξασφάλιση των απαραιτήτων συναλλαγματικών αποθεμάτων που τροφοδοτούνται από τις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας το ισοζύγιο των οποίων θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένο, αν όχι ελαφρά πλεονασματικό, έτσι ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά δανεισμός. Για το λόγο αυτό από την πρώτη ημέρα κιόλας πρέπει να μπει μπροστά η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, που πολύ σύντομα θα καταστήσει το ισοζύγιο αυτό πλεονασματικό. Αυτό, εξ άλλου, είναι το ζητούμενο της καθιέρωσης εθνικού νομίσματος. Να μπορεί δηλαδή να στηρίζεται η οικονομία στα δικά της γερά πόδια, χρηματοδοτούμενη από υγιείς μη δανειακούς πόρους, που μόνο ένα εθνικό νόμισμα μπορεί να προσφέρει.

      Ένα μέρος των εισαγωγών σε βασικές πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα κτλ μπορούν να γίνονται μέσω διακρατικών συμφωνιών, όπου εκεί ένα τμήμα της οφειλής μπορεί να αποπληρώνεται με συνάλλαγμα, ένα άλλο μέρος με ανταλλαγή προϊόντων και ένα τρίτο με το εθνικό νόμισμα στην ισοτιμία που δεν θα μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που επίσημα θα έχει «κλειδώσει» το ελληνικό δημόσιο για το νέο εθνικό νόμισμα.

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
  3. δεν βλεπω να γινεται κατι το ανατρεπτικο. η πανηλιθια συγκυβερνηση βαδιζε τοσους μηνες ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ plan b σαν τσιρκο. απο οτι φαινεται θα βαδισουμε σαν χωρα στον ταφο με τον πιο αργο κ βασανιστικο τροπο, αυτο που μας αξιζει δηλαδη κ ειναι αμφιβολο αν κ τοτε θα βαλουμε μυαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 62% ,ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΄΄Π-Ρ-Ο-Δ-Ω-Μ-Ε-Ν-Ο-Ι !!! ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΣΧΕΔΟΝ ,
    ΑΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ....ΤΙΠΟΤΑ - ΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ .ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ... ΟΥΤΕ ΦΠΑ ΟΥΤΕ ΟΑΕΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ !!! ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΟΙ Δ.Ο.Υ ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΛΑΑΑΑ
    ΟΧΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ (ΤΡΕΝΑ -ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΡΑΜ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ) ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΒΙΜΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ
    ναι μόνο για σήμερα ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 13/7 Δημήτρη κράτα σε παρακαλώ γερά να σε βλέπουμε ,καθότι όταν το σκοτάδι είναι βαθύ τότε μπορούμε να δούμε τα αστέρια ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πελατες, οι συντεχνιες και οι κρατικοδιαιτοι ολιγαρχες προτιμουν να ειναι πρωτο τραπεζι πιστα σε μια Ελλαδα φτωχοποιημενη, παρα στα πισω τραπεζια μιας Ευρωπαϊκης χωρας με κανονες αξιολογησης και ανταγωνισμου. Δεν προλαβε να στεγνωσει το μελανι του νεου Μνημονιου και οι . . . της ΔΕΗ εβγαλαν ηδη δρυμιτατη ανακοινωση κατά της ιδιωτικοποιησης της ΔΕΗ που μας ρουφαει με εμμεσους φορους το αιμα σαν το μπουρι της σομπας κάθε διμηνο.
    Η δε Βαλκανικη μπανανια των πελατων και ολιγαρχων σταθηκε αδυνατο στα 35 χρονια απο την εισοδο στην ΕΟΚ να συγκλινει προς το μεσο ορο, παρα τον πακτωλο των εκατονταδων δις. ευρω. Ειμαστε οι μοναδικοι στην Ε.Ε. που πηραμε 3 πακετα στηριξης για του λογου το αληθες.
    Η νεα συμφωνια ειναι καταδικασμενη να αποτυχει γιατι αντι ριζικων μεταρρυθμισεων είναι γεματη από φορους, οι οποιοι ειναι αδυνατον να πληρωθουν.
    Η νεα συμφωνια μοιαζει σαν να εχουμε ενα "μουλαρι" το οποιο εχει γονατισει απο την ασιτια και το βαρος. Η λυση που επιλεγουμε ειναι να προσθεσουμε και αλλο φορτιο, με την προσδοκια πως το φορτιο ειναι ζωοτροφη η οποια οταν μεταφερθει στον προορισμο της θα ταϊσει το "μουλαρι" και θα το ενδυναμωσει. Ειναι ματαιο ομως... Θα σας επιβαλουν μεγαλο και δυσβαστακτο φορο, αλλα δεν θα προφθασουν . . . ειχε προφητευσει πριν 300 χρονια ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος.
    Και ο νοων νοητω . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Επείγουσες πολιτικές εξελίξεις. Σύντομα θα γίνουν γνωστές.

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε Καζακη, αλλα εμεις τα καναμε πανω μας που να σε παρει.

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη, αλλά όπως έλεγε κι ο Χαρίλαος οι μέρες και οι νύχτες είναι γκαστρωμένες.

      Διαγραφή
  7. Αν εχουμε την ξεφτιλισμενη δραχμη και πληρωνουμε τις "υποχρεωσεις" σε ευρω, στην ουσια, δεν ειναι σα να εχουμε διπλο νομισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά την υπογραφή του αριστερού Μνημονίου, του χειρότερου Μνημονίου από όλα, η επιστροφή του σκηνικού με τα κάγκελα στο Σύνταγμα είναι θέμα χρόνου. Μόλις βάλουν κάγκελα, σημαίνει ότι αρχίζουν να μας φοβούνται, αν δεν βάλουν, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Ένα πράγμα μόνο να τους πούμε: ΕΡΧΟΜΑΣΤΕΕΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ειδαμε ολα αυτες της μερες....και καταλαβαμε οτι οι Γερμανοι Δουλευουν με σχεδιο τουλαχιστον απο 5 χρονια πριν....
    Ο Τσιπρας ειναι και αυτος ενας εντολοδοχος που η ιστορια θα κρινει....(πρωσοπικα βλεπω να εχει την τυχη του Λεωνιδα Κυρκου, που πεθανε ολομοναχως, μιας και αυτος συνεργαστικε τοτε το βρομικο 89 για αυτους που θυμουντε με την δεξια...ειδικα δικαστιρια...Κωσκοτα κτλ

    Ομως ειμαστε στο Σημερα και το παζλ εχει ξετυλιχτη αυτην την εβδομαδα...
    Εδω θα σας πω την εκτιμηση μου και θα κριθω και εγω....
    1.θελουν να κανουν συνταγματικη αναθεωριση.....εδω ειναι ολα τα λεφτα
    το συνταγμα προβλεπει αναθεωριτικη βουλη να ειναι το 2020(Ο Σαμαρας δεν ειχε πλειοψιφια για να την κανει οποτε θελουν να κανουν κολεγια τα ποταμια.πασοκι,ΝΔ, και οσο ΣΥΡΙΖΑ εμεινε....θελουν 200 δηλαδη τα δυο τριτα της βουλης .Το συνταγμα προβλεπει αναθεωριση και εκτος του προβλεπομενου χρονου της πενταετιας εφοσον συννενουν τα 2 τριτα της βουλης.....
    2, Στο αμεσως σχεδιο ηταν εκλογες...αλλα το 62% ΟΧΙ στο δημοψηφισμα τους ταρακουνισε...Εκλογες θα εκαναν αν Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΣΠΑΝΕ για να τους βγει Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ αναθεωριση....Ομως μιας που ειναι εξυπνοι ειπαν εεε που πας ρε καραμιτρο αν κανεις τωρα εκλογες θα βγει καποιος αντομνιμονιακος ισως και με 50% Αρα πανε και οι εκλογες
    3 εκτιμω οτι αυτες της 48 ωρες που ερχοντε θα γινουν πραγματα και θαματα ετσι ωστε να εκβιαστουν οσο γινεται περισοτεροι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ για να περασουν τα μετρα ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΩ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΙΣΗ.
    ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΧΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΛΕΞΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΑΛΑΣΕ

    Υ.Γ το συνταγματικο δικαστιριο εβγαλε αμετακλητες αποφασεις για τους συνταξιουχους,γιατρους,δικαστικους,κτλ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΚΩΨΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ>>>ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ

    ΑΥΤΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ αυτους μπορουν τα πολιτικα συστηματα να τους πουλαν φουμαρα για μεταξωτες κορδελες....
    Αλλα οι ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 13% στη φορολογια.....Γιατι κατι γινεται με τους τους εργοτοπατερες του Συνδικαλιστικου κινηματος....

    Υ.Γ2 προλαβαμε και ζησαμε και την δραχμη και ξερουμε.....ποτε ζουσαμε καλυτερα. το 62% του λαου που πειναει ξερει καλα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πράγμα έχει αρχίσει πια να μοιάζει με φρικιαστικό θρίλερ... Θα μείνει πια κανενα κοκαλάκι από αυτη τη χώρα ή θα πάνε όλα στραφι στα δόντια των βρυκολάκων; Μέχρι πότε θα καθόμαστε να κοιτάμε τους ανίκανους τσιπραίους και σια να "διαπραγματεύονται" σαν άσχετα δεκαεξάχρονα; Το ΟΧΙ τι νόημα είχε σε όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι να είχαμε το έθιμο του Harakiri!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η Ελλαδα ειχε μια ευκαιρια με το οχι του λαου.Τωρα ειναι τελειωμενη για αυτη την χιλιετια.Η μονη λυση πλεον ειναι καμια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθώς αναχωρείς από τον μάταιο τούτο κόσμο, πρόσεξε μην πονέσεις πολύ με την επιλογή αυτόχειρα που θα κάνεις.

      Διαγραφή
    2. Δημητρη μην απαντας στα τρολ αστους να λενε οτι θελουν. Πραγματικα πιστευω οτι το ΕΠΑΜ και εσυ προσωπικα θα δικαιωθειτε. Ειδα και αρθρο δικο σου στην Ισκρα και τρελλαθηκα!!!! Αμα θυμασαι σου ειχα πει στο συνταγμα οτι τους ειχα στειλει 10 φορες ερωτηση γιατι δεν βαζουν αρθρα σου και δεν δημοσιευαν ποτε τα comments μου, ουτε μου απαντησαν ποτε σε mail. Ε μαντεψε. Εγραψα σχολιο για εσενα και το ΕΠΑΜ και το ανεβασανε καπακι σε ενα λεπτο. Βεβαια ειμαι σιγουρος οτι εσυ ξερεις περισσοτερα απο εμενα για αυτο το θεμα. Περιμενω εναγωνιως να υπαρξουν γρηγορες κινησεις για αυτο το αναγκαιο μετωπο, που τοσα χρονια εχεις παλεψει και εσυ και το ΕΠΑΜ, να γινει επιτελους πραξη. Αλλα να σου πω κατι ειλικρινα? Οσο υπαρχουν ανθρωποι σαν και εσενα ολα ειναι πιθανα. Προσωπικα μου δινεις κουραγιο και ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσε να μου δωσει καποιος αυτην την στιγμη. Καλη δυναμη.

      Διαγραφή
  13. Η κατάσταση μιας οικονομίας δεν είναι αντανάκλαση της παραγωγικοτητας που έχει ? Αυτό έχω καταλάβει προσωπικά αλλά ασχολούμαστε με οτιδήποτε εκτός από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, αρκεί να σε αφήνουν να δουλέψεις για να έχεις παραγωγή πρώτα και μετά να συζητήσουμε όσο θέλεις για την παραγωγικότητα. Επειδή συζήτηση περί παραγωγικότητας χωρίς δυνατότητα παραγωγής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα -βλέπε ευρωπαϊκές συνθήκες, οδηγίες και τώρα μνημόνια και ξε(πουπού)λι(ασ)μα-, είναι σα να συζητούσαν οι κάτοικοι της Πομπηίας πως θα περνούσαν καλύτερα τη βραδιά τους όταν τους έπνιγε η λάβα του Βεζούβιου... .

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
  14. Κύριε καζάκη , έστειλα σήμερα στο Ισκρα, σε διάφορες αναρτήσεις τον προβληματισμό μου. Αν είναι η λύση που προτείνω λάθος, μην δημοσιεύσετε το κείμενο και θα καταλάβω. Γνωρίζω το αδιέξοδό τους, και αγωνιώ, όπως όλη η Ελλάδα που πάγωσε με το ταπεινωτικό Ναι στους πιστωτές, παρά την ιδιοτελή αισιοδοξία και χαρά των ΜΜΕ , που σήμερα δεν κρύβεται. Μίλησα με κόσμο από χώρους συνειδητοποιημένους, βομβάρδισα στην κυριολεξία το Ισκρα που σας τίμησε-καιρός ήταν- επιτέλους με ανάρτηση ενός κειμένου σας. Παρά τα λάθη τους, που τα φωνάζετε από την πρώτη στιγμή, προς τιμην σας, παρά την απαξίωση στο πρόσωπό σας, αν βγαίνει κάτι από τον προβληματισμό μου, αξιοποιήστε τον , όπως ξέρετε εσείς και βοηθείστε τους, Δώστε τους το πλάνο β που δεν έχουν. Ας μη σας το αναγνωρίσουν, αρκεί να σωθεί η χώρα και τα παιδιά μας. Η γνώμη μου είναι ότι ο Τσίπρας (από τύχη, από άγνοια, από πανικό;) δεν έχει παίξει το τελευταίο χαρτί. Μπορεί να έχει τον τελευταίο άσσο στο μανίκι και να μην το ξέρει. Είναι το συντριπτικό ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα. Σήμερα ακούστηκε ότι τάχα το βράδυ του δημοψηφίσματος δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί. Μήπως ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσει και να σωθεί και από τη Σκύλα και από τη Χάρυβδη; Ρωτάω το εξής και πείτε μου αν στέκει πολιτικά- νομικά. Μπορεί να αναιρεθεί το νωπό Όχι του Λαού από τη Βουλή με την ψήφιση του ταπεινωτικού αυτού μνημονίου; Μπορεί ο Τσίπρας την τελευταία στιγμή να δώσει πολιτική γραμμή στο κόμμα του να ψηφίσουν ΟΧΙ; Οι μόνοι που θα εκπλαγούν , θα είναι αυτοί που τον έσυραν ως εδώ με τις ολέθριες υποδείξεις τους και εμείς θα ανασάνουμε. Όπως το ΟΧΙ για τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιήθηκε σα ΝΑΙ και μείναμε ενεοί, γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει ότι εκβιαστικά είπε το ΝΑΙ , ζητώντας από τη Βουλή την καταψήφιση του Μνημονίου; Θα πάρει το πρώτο σουρεάλ βραβείο η Ελλάδα και θα μείνουν με το προδοτικό ΝΑΙ στα χέρια και εκτός πολιτικής σκηνής αυτοί που παίζουν τα σκοτεινά παιχνίδια. Θα πέσουν κι άλλες μάσκες. Ευτύχημα προς το παρόν είναι ότι -παρά τη γκρίνια από μέσα και από έξω-ο Τσίπρας δεν άρχισε το ξήλωμα των "αποστατών". Πλησιάστε όσους μπορείτε και αποτρέψτε το κακό, αν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είχε τη δυνατότητα η ΤτΕ να δώσει ρευστότητα ή και να τυπώσει ευρώ (σαν περιφερειακή τράπεζα εκτός ισολογισμου ΕκΤ) και να στηρίξει την οικονομία.? Είτε αυτόνομα είτε βάζοντας ως εγγυήσεις τα 50δις πραγματική περιουσία που ξεπουλάμε τώρα? Τα κωλόχαρτα που έχουν οι τράπεζες στο ενεργητικό τους τώρα ως assets για να καλύπτουν τη ρευστότητα είναι καλύτερα από 50δις real estate assets?? (αυτή η κίνηση απ'τη ΤτΕ ως ανεξάρτητη με πρόεδρο όχι το στουρνάρα φυσικά ή ως κρατικοποιημένη ). Επίσης στο site της ΤτΕ φαίνεται ότι οι τράπεζες κατέχουν πάνω απο 60δις σε συνάλαγμα (ομολογίες και άλλα) οπότε και σε σχεση με την "απεξάρτηση" της ΤτΕ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τη φερεγγυοτητα των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς συναλαγές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν έχει τη δυνατότητα η ΤτΕ να δώσει ρευστότητα, να τυπώσει, ή να δημιουργήσει ηλεκτρονικό χρήμα, όσο τελεί υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας, περίμενα μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση.

      Το ότι τελεί υπό την εποπτεία της ΕΚΤ δεν σημαίνει τίποτα.

      Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ & ΕΣΚΤ οι περιφερειακές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα αυτή (14.4. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελούν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο παρόν καταστατικό, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων, ότι οι λειτουργίες αυτές παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του ΕΣΚΤ.Οι εν λόγω λειτουργίες εκτελούνται υπ' ευθύνη των εθνικών
      κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ΕΣΚΤ. (δεν εγγράφονται στο λογιστικό σύστημα της ΕΕ)

      Δηλαδή η ΕΚΤ μπορεί να αποφανθεί (εκ των υστέρων) αν παρακωλύει η κίνηση αυτή της ΤτΕ τους στοχους και τα καθήκοντα, όπως αναφέρονται κάτωθι. Άρθρο 2 "πληθωρισμός" η ΤτΕ και η Ελλάδα με 2% του ΑΕΠ της ΕΕ δεν επηρεάζει καθόλου το στόχο αυτό, Άρθρο 3 — να προωθεί την ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών. (η ΤτΕ αυτό κανει στηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα), η μόνη παρακώλυση που ας πούμε ότι υπάρχει είναι θεωρητικά και γενικά περί νομισματικής πολιτικής.

      Ήτοι αν η ΤτΕ ενεργήσει αυτόνομα όπως έχει το δικαιωμα να το κάνει, Ε!! ας πανε μετά τη διένεξη αυτή στα δικαστήρια, δε σε ενδιαφέρει αφού θα έχεις ενισχύσει ηδη το τραπεζικό σου σύστημα

      Επίσης Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν
      τέτοια τραπεζογραμμάτια (ευρώ). Τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα
      τραπεζογραμμάτια που θα αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Κοινότητα.

      Επίσης αναφέρω και τα κάτωθι επί του θέματος.
      9.2. Η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι η αποστολή που έχει ανατεθεί στο ΕΣΚΤ σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφοι 2, 3 και 5 της
      παρούσας Συνθήκης εκτελείται είτε με δικές της ενέργειες σύμφωνα με το παρόν καταστατικό είτε μέσω των εθνικών κεντρικών
      τραπεζών (εδώ είναι η ειδική αυτονομία την περιφερειακών τραπεζών) σύμφωνα με το άρθρο 12.1 και το άρθρο 14.

      Επίσης αναφέρω και τα κάτωθι που είναι σχετικά.


      3.2. Σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 3 της παρούσας Συνθήκης, η τρίτη περίπτωση του άρθρου 3.1 δεν θίγει την εκ
      μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών κατοχή και διαχείριση των τρεχόντων ταμειακών υπολοίπων σε συνάλλαγμα.

      3.3. Σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 5 της παρούσας Συνθήκης, το ΕΣΚΤ συμβάλλει στην εκ μέρους των αρμόδιων
      αρχών ομαλή άσκηση πολιτικών που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη σταθερότητα του
      χρηματοπιστωτικού συστήματος.

      Άρθρο 7
      Ανεξαρτησία
      Σύμφωνα με το άρθρο 108 της παρούσας Συνθήκης, κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και
      υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα Συνθήκη και το παρόν καταστατικό, ούτε η ΕΚΤ ούτε οι εθνικές κεντρικές
      τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψεως αποφάσεων των εν λόγω οργανισμών, ζητά ή δέχεται υποδείξεις από
      κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, από οποιαδήποτε κυβέρνηση κράτους μέλους ή από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Τα
      κοινοτικά όργανα ή οργανισμοί, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν την
      αρχή αυτή και να μην επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψεως αποφάσεων της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών
      τραπεζών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

      Και τέλος δε μου απαντησατε σχετικά με τα 50δις real estate assets (που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με ένα ΠΔ στο ενεργητικό της ΤτΕ για να καλύψουν και τυπικά πλέον τη παρακώλυση της υποτιθέμενης νομισματικής πολιτικής).

      Επίσης δε μου απαντήσατε και για τα συναλαγματικά διαθέσιμα των τραπεζών είτε σε ομολογίες, αμοιβαία, χρυσό, μετρητά, κλπ

      Και στη τελική πλέον ακόμα και στη ναζιστική ΕΕ με τις Συνθήκες λάστιχο όλα είναι θέμα πολιτικής επιλογής και η ανεξαρτησία όλων των κρατών είναι αναφαίρετο δικαίωμα ανεξαιρέτως συνθηκών (θα μπορούσα να γράψω για τα πόσα άρθρα έχουν καταπατηθεί απ'τους εντός και εκτός γερμανοτσολιάδες αλλά δεν είναι επί του παρόντος). Το να λέμε ΑΑΑ!! η ΤτΕ τελεί υπό την εποπτεία της ΕκΤ είναι απλώς νενεκισμός.

      Διαγραφή
    3. Αναφέρω και το κάτωθι όπως το βρήκα στο ευρωσύστημα (3 σελίδες περίπου). Και φυσικά υπάρχει το εν'τουτοις του άρθρου 14.4 για το δικαίωμα της ΕΚΤ να αποφανθεί για παρακώλυση (εδώ συγνώμη γελάω), αλλά όπως ανέφερα στο προηγούμενο, σαν ανεξάρτητη χώρα χέστηκες γιατί θα αποφανθεί το συμβούλιο, αφού ότι κάνεις εμπίπτει στα δικαιώματα που έχεις σα χώρα (και εντός ΕΕ) να προστατέψεις το σύστημα και τη χώρα σου.

      ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
      (διαδικασίες που υποστηρίζουν τις λειτουργίες του Διοικητικού Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου
      14.4 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής
      Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς μεμονωμένα
      πιστωτικά ιδρύματα)
      Τα πιστωτικά ιδρύματα στη ζώνη του ευρώ έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις
      κεντρικές τράπεζες όχι μόνο μέσω της διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής αλλά, σε εξαιρετικές
      περιπτώσεις, και μέσω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (Emergency Liquidity Assistance
      - ELA).
      Ως έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα νοείται η παροχή εκ μέρους εθνικής κεντρικής τράπεζας (ΕθνΚΤ)
      του Ευρωσυστήματος:
      (α) χρήματος κεντρικής τράπεζας ή/και
      (β) κάθε άλλης μορφής στήριξης η οποία ενδέχεται να επιφέρει αύξηση του χρήματος κεντρικής
      τράπεζας
      προς φερέγγυο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή προς όμιλο φερέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που
      αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, χωρίς ωστόσο η ενέργεια αυτή να εντάσσεται στο
      πλαίσιο άσκησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με
      ευθύνη της ενδιαφερόμενης ΕθνΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ΕθνΚΤ αναλαμβάνει το κόστος και
      τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

      Διαγραφή
    4. Και για να συμπληρώσω τα γραφόμενα μου γιατί το δούλεμα πάει σύννεφο η Ελλάδα κάνει χρήση της 14.4 παραγράφου αν θυμάμαι καλά μετά το PSI. Δηλαδή η ΕκΤ παρέχει ρευστότητα μέσω αυτού του μηχανισμού στις εγχώριες τράπεζες ΕΚΤΟς ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της ΕΚΤ (πόσο είναι τώρα 80δις??) όπου αυτή Η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης ΕθνΚΤ. Το μόνο έλεγχο που έχει η ΕκΤ είναι να συνεδριάζει για να καθορίσει πόσο ακόμα θα ενισχύει η ΤτΕ την εγχώρια τραπεζική αγορά πόσο ψηλά θα πάει το όριο αυτό. Οι παπαριές ότι η ΕΚΤ μας έκλεισε τις τράπεζες είναι για τα πρόβατα που απομυζούν εδώ και μια πεντααετία. Η ελληνική αριστερή κυβέρνηση αν ήταν ελληνική και αριστερή θα είχε αλλάξει πρόεδρο στη ΤτΕ την επομένη των εκλογών (προφασιζόμενη εισαγγελική έρευνα ή οιοσδήποτε ενδείξης πειθαρχικών παραπτωμάτων και τη κατάλληλη στιγμή θα έπαιρνε τον απόλυτο έλεγχο με κρατικοποιηση λόγω ενδείξεων για εκτεταμένη διαφθορά από το προσωπικό της ΤτΕ, βλέπε Τ+3 => Τ+10). Το ΝόμιμοΝ των άρθρων στη συνθήκη είναι απλώς επιλογή του καθενός αν το διαβάσει από την αρχή στο τέλος ή από το τέλος στην αρχή. Και στη τελική ας βρει το δικαστήριο ποιο είναι το ΝόμιμοΝ.

      Είναι 3 μηνύματα, μπορεί τα γραφόμενα να μην έχουν το ηρμό ενός συγγραφέα αλλά πιστεύω πιάσατε το νόημα. Μερικά σχόλια και από σας θα ήταν χρήσιμα. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  16. Απο ποτε η πουτανα ειναι ισοτιμη εταιρος με τον νταβατζη;
    Τώρα καταλαβα γιατί οι του Σύριζα ήθελαν να "φύγει" η τρόικα απο την Αθήνα.
    Για να μπορούν ανενόχλητοι να υπογράφουν μνημόνια μακρια απο την Ελλαδα, εκεί που δεν υπαρχει ελληνικό μάτι (ουτε χερι) να τους εμποδίσει.
    Ποιος Τσίπρας και ποια υπογραφή θα έβαζε χθες, εαν εξω απο το μέρος που γινονταν οι "διαπραγματεύσεις" υπήρχε ενα εκατομμύριο κόσμος με όχι και τις καλύτερες διαθέσεις για τους εκπροσώπους των τραπεζιτών;;;

    Όχι μονο να μη παραιτηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου απο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και να μη δεχθεί αυριο προς συζήτηση το νομοσχέδιο που αφορα το νεο -αριστερο αυτη τη φορα- μνημονιο επειδή υπογράφηκε όχι απο εναν ελεύθερο, αλλα απο εναν εκβιαζομενο πρωθυπουργο.

    Το σημαντικότερο σημείο των χθεσινων δηλώσεων Πάνου Καμμένου είναι οταν είπε, οτι ο έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε ο,τι συμφώνησε, ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΟΣ απο τους δανειστές. Το επανέλαβε ΠΕΝΤΕ φορες.
    Αυτό σημαίνει οτι οι υπογραφές που μπηκαν απο την ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΗ ελληνικη αντιπροσωπεία, είναι ΑΚΥΡΕΣ.
    Αυτό υπάρχει στον σκληρό πυρήνα του Δικαίου, Διεθνούς και Ιδιωτικού.
    Δεν μπορω να σε βάλω -με το πιστόλι στον κροταφο- να μου γράψεις το σπίτι σου.

    Εκανε η μυγα κωλο και θα κανει δικο της κομμα. Ενα κομμα Βαρουφακη -οπως μας ...απειλει- θα ειναι η αριστερη οχθη του Ποταμιου.

    Αναρωτιεμαι τι εχουν απαιτησει οι δανειστες, να περιλαμβανει η εγγυηση των 50 δισ. ευρω.
    Οταν ολοκληρο Ελληνικο εχει αποτιμηθει σε 1 μονο δισ.ευρω, τι αλλο εχουμε να τους δωσουμε; Μηπως τελικα ηλθε η στιγμη να ζητησουν την Ακροπολη Αθηνων με τον Παρθενωνα;
    Να τους δωσουμε απο τα τρια το μακρυτερο και να παμε στον ΟΗΕ να διαγραψουμε μονομερως το παρανομο χρεος που απαιτουν. Δηλαδη να τους στειλουμε αδιαβαστους να τελειωνουμε. Μετα, εχουμε τον τροπο να την βγαλουμε. Και καλα μαλιστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή