Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Δείτε πώς στήνεται η τερατολογία εναντίον της νέας δραχμής.

Γέμισαν με ζωφερές προβλέψεις τα μέσα μαζικής εξαπάτησης. Όχι για το θανατικό που θα φέρει η νέα συμφωνία και η υπαγωγή της Ελλάδας στη μηχανή του κιμά, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Όχι βέβαια. Το πρόβλημα δεν είναι η απόλυτη καταστροφή και το αδιέξοδο που βιώνει η χώρα υπό καθεστώς ευρώ, αλλά η υποτιθέμενη καταστροφή που θα συμβεί αν τυχόν και η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και την ΕΕ.

Κι επειδή η τερατολογία των ηλιθίων επί χρήμασι στα ΜΜΕ, πιάνει πια μόνο σε αντίστοιχου διανοητικού επιπέδου ιθαγενείς, χρειάζονται επειγόντως ενισχύσεις. Κι έτσι εμφάνισαν μια υποτιθέμενη μελέτη της Ernst & Young. Πού είναι αυτή η μελέτη; Πουθενά. Δεν υφίσταται καμιά τέτοια μελέτη. Δεν δημοσιεύτηκε πουθενά για να αξιολογηθεί. Και δεν απασχόλησε κανέναν στη διεθνή κοινότητα οικονομικής ανάλυσης.

Τυχαίο; Όχι βέβαια. Πρόκειται για τις γνωστές εκστρατείες ψεύδους, που σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχαν προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα τουλάχιστον για διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρησης και πρόκλησης πανικού.

Δείτε πώς στήθηκε το παραμύθι. Η ελληνική θυγατρική της Ernst & Young, σε συνεργασία με την Oxford Economics, διεξήγαγε μελέτη για λογαριασμό ξένων επενδυτών, με βάση τα σενάρια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit. Τα συμπεράσματα της μελέτης διέρρευσαν στον Τύπο χθες, αλλά όχι η μεθοδολογία, ούτε οι βασικές μετρήσεις της. Φυσικά δεν διέρρευσε ούτε αυτός που πλήρωσε για την εν λόγω μελέτη.

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά σημασία για τους επώνυμους δημοσιοκάφρους που έτρεξαν να την υιοθετήσουν και να μετατρέψουν σε πηχαίους τίτλους τα δήθεν συμπεράσματά της. Δεν πρόκειται για ενημέρωση, αλλά για κλασσική προπαγάνδα, που μπροστά της ο Γκέμπελς ωχριά. Το ζητούμενο δεν είναι να συζητηθεί η εν λόγω ανύπαρκτη μελέτη, αλλά να εντυπωθούν στον ιθαγενή τα τερατώδη δήθεν συμπέρασμά της.

Το βασικό σενάριο της εν λόγω ανύπαρκτης μελέτης προβλέπει μια συντονισμένη έξοδο. Δηλαδή «συντονισμό» με τους πιστωτές που θα συνεπαγόταν μια συμφωνία για ένα κούρεμα όχι μικρότερο από 50%, το οποίο θα σήμαινε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει στην περιοχή του 130%.

Με άλλα λόγια η δήθεν μελέτη ξεκινά με την παραδοχή όχι μιας ολοκληρωτικής διαγραφής του χρέους της Ελλάδας με βάση τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, αλλά με μια "συναινετική" διαγραφή του 50%. Όπως δηλαδή το 2012. Το υπόλοιπο χρέος υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να το πληρώνει.

Κι όχι μόνο αυτό. Μια ακόμη παραδοχή της ανύπαρκτης μελέτης είναι ότι η Ελλάδα θα φύγει μεν από το ευρώ, αλλά θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου, εμπορευμάτων και εργασίας, δηλωδή των γνωστών κοινοτικών κεκτημένων.

Μια ακόμη παραδοχή είναι ότι οι τράπεζες παραμένουν όπως σήμερα και λειτουργούν κατά τα προβλεπόμενα της τραπεζικής ένωσης της ΕΚΤ. Κατά συνέπεια τα μόνα capital controls που μπορούν να υπάρξουν είναι αυτά που έχουν επιβληθεί σήμερα.

Από κει και πέρα, είναι εύκολο να βγάλει κανείς όποιο καταστροφικό συμπέρασμα θέλει. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιός έχει τέτοια πρόταση εξόδου από το ευρώ; Η κ. Κωνσταντοπούλου και η Αριστερή Πλατφόρμα μιλάνε μεν για έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν λένε τίποτε συγκεκριμένο, ούτε έχουν καταθέσει πρόταση. Μιλάνε μόνο με συνθήματα στο κομματικό τους ακροατήριο.

Ποιός άλλος έχει προτείνει έξοδο από το ευρώ με τις παραδοχές της συγκεκριμένης ανύπαρκτης μελέτης; Κανένας άλλος εκτός από τον κ. Σόιμπλε. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση η εν λόγω ανύπαρκτη μελέτη συνάγει συμπεράσματα για την έξοδο από το ευρώ, όπως την προτείνει ο ίδιος ο Σόιμπλε. Τότε ναι. Ένα τέτοιο Grexit, σαν εκείνο που προτείνει ο Σόιμπλε, θα εξαϋλώσει ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία.

Όμως η έξοδος από το ευρώ δεν νοείται χωρίς ταυτόχρονη έξοδο από την ΕΕ. Το ζητούμενο είναι ένα νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, μια νέα δραχμή υπό καθεστώς προστατευμένης οικονομίας προκειμένου να αναπτυχθεί ραγδαία η παραγωγική βάση της. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαπλεκόμενες τοκογλυφικές τράπεζες με τα κυκλώματα διεθνών κερδοσκόπων, όπως συμβαίνει σήμερα. Σημαίνει καθεστώς επιλεκτικής ανταγωνιστικής προστασίας για την εγχώρια παραγωγή.

Σημαίνει επίσης καθεστώς ελέγχου στην εισροή και εκροή κεφαλαίου. Κι αυτό καθόλου δεν σημαίνει το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας που ισχύει σήμερα λόγω του ευρώ και της ΕΕ. Και φυσικά σημαίνει ολοκληρωτική μονομερής διαγραφή του δημοσίου χρέους ως παράνομου, αθέμιτου και απεχθούς.

Υπό αυτές τις παραδοχές και συνθήκες, όπου η ελληνική οικονομία θα έχει ξεφύγει από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, η άνθηση θα έρθει τάχιστα. Η Ελλάδα θα μπορεί επιτέλους να ανοιχθεί ελεύθερα στις διεθνείς συναλλαγές, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους εμπορίου από εκείνους που της έχουν επιβάλλει εντός ΕΕ. Μόνο η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να πέσουν οι τιμές εισαγωγών και εσωτερικής αγοράς γύρω στο 20-30%.

Η ελληνική οικονομία λόγω ΕΕ πληρώνει τα προιόντα και τις υπηρεσίες που εισάγει 30-45% υψηλότερα απ' ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ακόμη κι αν είναι της δικής της εγχώριας παραγωγής. Αυτές οι μονοπωλιακά υψηλές τιμές θα πάψουν να υφίστανται με την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Ειδικά στον τομέα των καυσίμων και των πρώτων υλών.

Αρκεί να υπάρχει από την πρώτη στιγμή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στην πλειοψηφία του πληθυσμού και ευρύτατο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε παραγωγικό δυναμικό και υποδομές. Με την ανεργία να μειώνεται στο μισό μόλις τον πρώτο χρόνο της εξόδου από το ευρώ και την εξαθλίωση να εξαλείφεται με την κατοχύρωση για κάθε Έλληνα του δικαιώματος σε βασικό εισόδημα τουλάχιστον στο ύψος των βασικών καταναλωτικών αναγκών του. 

Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να δημιουργείς το δικό σου χρήμα και να διαθέτεις μια αληθινά δημοκρατική κυβέρνηση που ξέρει να υπερασπίζεται πατρίδα και λαό.


19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημήτρη - και χαρά στο κουράγιο σου να συνεχίζεις να μας ενημερώνεις εν μέσω γενικευμένης κρίσης και επίθεσης ενάντια στους εναπομείναντες υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους.
    Δύο ερωτήσεις:
    α) Μπορείς να εξηγήσεις αναλυτικότερα πώς μπορεί να προκύψει βελτίωση των τιμών αγοράς στα εισαγόμενα καύσιμα και πρώτες ύλες αν υιοθετήσουμε την έξοδο από την ΕΕ, και μάλιστα σε τόσο μεγάλα ποσοστά που αναφέρεις; Θα ήθελα, ειδικά για τα καύσιμα να εξηγήσεις πώς μπορεί το κράτος να έχει καλύτερες τιμές αγοράς κι αν αυτές θα μπορούσαν να περάσουν στη λιανική.
    β) Λόγω των αποτυχημένων πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, και της εύλογης δυσπιστίας απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, υφίσταται έντονο το φαινόμενο "τα λεφτά στα στρώματα" και στα σεντούκια. Τα χρήματα αυτά, κάποιοι τα υπολογίζουν σε πολύ μεγάλα ποσά, ενδεχομένως άνω των 10 δις ευρώ σε αληθινά τραπεζογραμμάτια. Σε μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, πώς θα μπορούσε (η πατριωτική κυβέρνηση) να αποφύγει την εμφάνιση μιας δεύτερης μαύρης αγοράς που θα κινείται σε σκληρό συνάλλαγμα (ευρώ) γιγαντώνοντας την παραοικονομία και τορπιλλίζοντας την προστασία του νέου ΕΝ;
    Το ερώτημα αυτό, φοβάμαι ότι αποτελεί ένα σοβαρό επιχείρημα τις επιπτώσεις του οποίου θα πρέπει να αντιπαλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προσπαθήσω να δώσω μια πρώτη απάντηση κι ο Δημήτρης μπορεί να συμπληρώσει, ή ακόμα και να αλλάξει, αν κάτι μου διαφεύγει.
      1. Με την εθνικοποίηση των διυλιστηρίων, το σπάσιμο του καρτέλ διακίνησης των καυσίμων και τη προμήθειά τους μέσω διακρατικών συμφωνιών κατ’ ευθείαν από τις προμηθεύτριες χώρες, προφανώς οι τιμές που θα επιτευχθούν θα είναι πολύ καλύτερες από τις σημερινές, αφού θα εξαλειφθεί ένα αρκετά μεγάλο ενδιάμεσο κόστος. Με δεδομένο αυτό, το δεύτερο ζήτημα του περάσματος των μειωμένων τιμών στη λιανική είναι πολύ εύκολο αφού θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να υπάρξει μείωση της υπέρμετρης φορολογίας, διατίμηση στις ενδιάμεσες αλλά και στην τελική τιμή για τουλάχιστον ένα πρώτο μεγάλο διάστημα και αυστηρός έλεγχος. Οι μηχανισμοί υπάρχουν, απλά οφείλουν να ενεργοποιηθούν.

      2. Όντως υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά σε στρώματα και σε σεντούκια. Τα χρήματα αυτά σταδιακά θα βγαίνουν στην επιφάνεια και στο βαθμό που θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη. Δηλαδή όλα εξαρτώνται από την πορεία του όλου εγχειρήματος. Ο κίνδυνος που αναφέρεις δεν υφίσταται στο βαθμό που όλες οι υπόλοιπες πολιτικές υποστηρικτικές της μετάβασης εφαρμοστούν σωστά, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Μόνο στην περίπτωση γενικευμένου μπάχαλου και μεγάλων αναταραχών, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο.
      Το πρώτο διάστημα, μέχρι την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων έτσι κι αλλιώς οι συναλλαγές θα γίνονται με ευρώ, βέβαια με ηλεκτρονικού τύπου συναλλαγές, όπως εκτεταμένα έχουμε αναπτύξει. Όποιος διαθέτει χαρτονομίσματα σε ευρώ θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τις συναλλαγές του, αλλά με αυτόν τον τρόπο σταδιακά όλο και περισσότερες ποσότητες από αυτά θα συγκεντρώνονται στις τράπεζες και τα δημόσια ταμεία και δεν θα ξαναμπαίνουν στην κυκλοφορία. (συνέχεια στο επόμενο…)

      Διαγραφή
    2. (…συνέχεια από το προηγούμενο)
      Με την επίσημη κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων θα απαγορευθεί η κυκλοφορία κάθε χαρτονομίσματος σε ευρώ με μόνη δυνατότητα ανταλλαγής του στις τράπεζες στην ισοτιμία που θα έχει καθοριστεί, όπως συνέβη και με τη μετάβαση από την παλιά δραχμή στο ευρώ, ενώ η οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομων συναλλαγών θα ελέγχεται αυστηρά. Αλλά σκέψου, πως θα είναι δυνατό να πηγαίνεις στο super market, στο φούρνο της γειτονιάς, στη λαϊκή, ή στους δημόσιους οργανισμούς και τις τράπεζες να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, να κάνεις προμήθειες από εταιρείες και να σου ζητούν ευρώ, όταν τα πάντα θα είναι τιμολογημένα στο νέο εθνικό νόμισμα; Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν όλοι οι μισθοί, οι συντάξεις, οι πληρωμές των προμηθευτών του δημοσίου κτλ θα γίνονται με το νέο νόμισμα; Δεν είναι δυνατό να συμβεί.
      Μια περίπτωση που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, είναι πηγαίνοντας σε ένα γιατρό για μια εγχείρηση να σου ζητήσει το «φακελάκι» να είναι σε ευρώ. Μα έτσι κι αλλιώς η συναλλαγή αυτή είναι παράνομη και δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς γιατρούς να διακινδυνεύσουν διπλά και ως «φακελακιοδέκτες» και ως διακινητές παράνομου συναλλάγματος. Κι ύστερα τι θα τα κάνουν κι αυτοί;
      Έτσι, ακόμα κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να στήσουν μαύρη αγορά μόνο για λίγο θα το καταφέρουν σε απολύτως περιορισμένη έκταση εντελώς μεμονωμένα σε βάρος κάποιων αφελών και θα αποκαλυφθούν άμεσα, ενώ οι ποινές θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη όποιος δεν έχει δυνατότητα να τα φυγαδεύσει στο εξωτερικό -και αν τη είχε, θα το είχε κάνει ήδη, ενώ οι έλεγχοι θα είναι εξαιρετικά αυστηροί- πολύ σύντομα θα αποταθεί στις τράπεζες προκειμένου να τα ανταλλάξει, αφού δεν θα έχει άλλη επιλογή, με τον κίνδυνο μάλιστα, αν τελικά καταστραφεί συνολικά το ευρώ και διαλυθεί η ευρωζώνη -πράγμα όχι και τόσο απίθανο με τις εξελίξεις που θα έχουν δρομολογηθεί και εξ αιτίας της δικής μας αποχώρησης- να του μείνουν τα κωλόχαρτα στο χέρι, αν έχει περάσει η προθεσμία που θα έχει ορίσει το δημόσιο για την ομαλή απόσυρσή τους ανταλλάσσοντάς τα με το νέο εθνικό νόμισμα!

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Δημήτρη

    Είσαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με τους γείτονες αν βγούμε από την ΕΕ. Ειδικά μετά από τη ξεκάθαρη θέση που έχουν τώρα Ρωσία και Κίνα ότι την Ελλάδα την θέλουν μέσα στο Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο βαθμό που η Ελλάδα διαλαλεί παντού και σε όλους τους τόνους ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ και παρακαλάει πέφτοντας στα πόδια των δανειστών, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και όλες οι άλλες χώρες δεν έχουν λόγο να υπερασπίζονται μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και προσαρμόζουν τις πολιτικές τους στα δεδομένα που υφίστανται.

      Αν αλλάξουν τα δεδομένα, προφανώς θα αλλάξουν και οι πολιτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε τη "σωτηρία" από τον οποιοδήποτε τρίτο...

      Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι προβλήματα με τους γείτονες και μάλιστα σοβαρά μπορούμε να έχουμε τώρα που η χώρα έχει στερηθεί την ανεξαρτησία της και είναι έρμαιο των δανειστών....

      Το να αποδείξεις ότι σέβεσαι τον εαυτό σου και μάχεσαι για την ανεξαρτησία σου, δεν νομίζω να σε εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους από τους σημερινούς, αντίθετα μάλιστα, αφού όλα προβλέπεται να γίνουν ομαλά, με σχέδιο που λαμβάνει τα πάντα υπ' όψη και η άμυνα της χώρας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις προσεγγίσεις σας. Είχα καιρό βέβαια να σας παρακολουθήσω (προ των εκλογών) αλλά βάσει της ανάρτησής σας (και να με συγχωρείτε εάν έχετε απαντήσει σε παλιότερη ανάρτησή σας), θα ήθελα να σας θέσω κάποια ερωτήματα.
    Πιστεύω πως οι απειλές για άτακτη χρεοκοπία είναι "η κορυφή του παγόβουνου" των πιέσεων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός τις ημέρες που πέρασαν. Αισθάνομαι πως οι απειλές έγιναν (έμμεσα ή και άμεσα) γύρω από την εθνική μας κυριαρχία. Φοβήθηκα πως οι διεθνείς συσχετισμοί που αναπτύσσονταν, με τον Πούτιν να κάνει δηλώσεις πως "η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε." φανερώνοντας την υποστήριξή του προς τους μεγαλύτερους πελάτες του (Γερμανούς), σε συνδυασμό με την απομόνωση από την Κίνα (που απ' ότι φαίνεται, κι αυτή το χρήμα κοιτάζει και μόνο), ε, μας οδήγησαν σ' αυτήν την απομόνωση. Έτσι, σε περίπτωση που περάσουμε εκτός Ε.Ε. θα βρεθούμε μόνοι, με αποτέλεσμα την αύξηση των "επισκέψεων" από τους γείτονες, ή και την απώλεια κάποιων νησιών μας. Η ανάπτυξη λοιπόν των συλλογισμών σας, μήπως προϋποθέτουν ένα moratorium από πλευράς γειτόνων μας; Μήπως αυτό το moratorium θα πρέπει να επεκτείνεται και σε οικονομικό επίπεδο προς άλλους πιο μακρυνούς "γείτονες"; Φαντάζομαι πως εάν "οι αγορές" στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν βρει τον μήνα που θρέφει τους 11,ε, τότε δεν θα μας αφήσουν τόσο εύκολα. Μήπως αυτά τα moratorium είναι όμως προϋποθέσεις που δεν μπορούμε να επιβάλλουμε, ποσώ μάλλον να διεκδικήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The moves are fostering a deep sense of resentment among Tsipras’s allies and a conviction that Europeans sought to humiliate him. During a pivotal meeting with Merkel, French President François Hollande and European Council President Donald Tusk, Tsipras at one point received a thinly veiled threat that if he walked away and left the euro, Greece risked going it alone geopolitically, too.

      According to two officials in Brussels with knowledge of the exchange, the specter was raised of aggression from Turkey — a neighboring nation viewed in Greece as a historic antagonist.

      https://www.washingtonpost.com/world/greece-agrees-to-a-punishing-ultimatum-from-european-leaders/2015/07/13/4b6c2f2a-28f3-11e5-960f-22c4ba982ed4_story.html

      Διαγραφή
    2. Για όνομα του Θεού!
      Σε ένα πλαίσιο που ο εκβιασμός και οι απειλές είναι το κυρίαρχο μοτίβο μιας -υποτίθεται- διαπραγμάτευσης τίποτε δεν αποκλείεται.
      Το ζήτημα είναι πόσο επιδεκτός στους εκβιασμούς και στις απειλές είσαι εσύ και πως φροντίζεις έγκαιρα να τους αποκρούσεις.
      Για να το πω διαφορετικά είναι το πόσο είσαι συ ο ίδιος που δίνεις το δικαίωμα να σε εκβιάζουν για να βρεις πάτημα και δικαιολογία να υποχωρήσεις!

      Με μια Τουρκία που έχει σοβαρότατα προβλήματα με το Κουρδικό ζήτημα στα ανατολικά της και με ένα τόξο που ξεκινά από το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή ως τη Βόρεια Αφρική και φτάνει μέχρι την Ουκρανία να φλέγεται, το μόνο που δεν θα ήθελαν να δουν οι Αμερικανοί τώρα είναι να τινάζεται στον αέρα η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επειδή ο Τσίπρας δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία, ή η Ελλάδα θα έφευγε από το ευρώ.

      Έλεος αδέλφια! Με τέτοια ηλίθια φοβικά σύνδρομα και λογικές, μένουμε έκθετοι και προκαλούμε μόνοι μας τα χειρότερα. Επειδή αυτή ακριβώς η φοβική πολιτική της μειοδοσίας, της υποτέλειας και του ραγιαδισμού είναι που θα οδηγήσει τελικά στον εθνικό ακρωτηριασμό και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα μπορούσε να αναμένει κανείς!.

      Διότι όλα μπορούν να συμβούν, αλλά χωρίς τον υπολογισμό με βάση το κόστος - όφελος κανείς δεν προχωράει στους τυχοδιωκτισμούς μιας επιθετικής ενέργειας σε βάρος ενός ανεξάρτητου κράτους και για μαλάκες τους περνάτε τους Τούρκους να μην υπολογίσουν το κόστος, ή πολύ περισσότερο τους Αμερικανούς να επιτρέψουν εξελίξεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τεράστιες γεωπολιτικές ανατροπές στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και μάλιστα χωρίς να το έχουν προσχεδιάσει, έτσι ώστε να είναι οι πλέον ωφελημένοι;

      Όθωνας Κουμαρέλλας

      Διαγραφή
    3. Ο Πουτιν δεν εχει πει ποτε οτι η Ελλαδα ανηκει στην Ε.Ε, αλλα οτι Ελλαδα και Ρωσια εχουν στενες ιστορικες και πνευματικες σχεσεις.

      Οτι η Ελλαδα ανηκει στην ΕΕ το λενε απο το πρωι εως το βραδυ τα "ευρωπαιστικα" κομματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμια κλπ, αρκετοι καθηγηταδες πανεπιστημιων, τα ΜΜΕ των ολιγαρχων, και το πιστευει ενα μειοψηφικο μερος των ελληνων πολιτων, τα χαϊβανια του "μενουμε ευρωπη".

      Ο Πουτιν εχει δηλωσει πολλες φορες οτι θελει φιλικες σχεσεις με την Ελλαδα αλλα ειναι αδυνατη περαιτερω αναπτυξη των σχεσεων λογω συμμετοχης της Ελλαδος σε ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ. Και μαλιστα ειχε δηλωσει οτι ο ελληνικος λαος θα πρεπει να αποφασισει για το γεωπολιτικο και οικονομικο προσανατολισμο της Ελλαδας. Με λιγα λογια, εννοει οτι εαν καποτε ο ελληνικος λαος αποφασισει και καταφερει να φυγει η Ελλαδα απο ΕΕ-ΝΑΤΟ, τοτε η Ρωσια ειναι ανοιχτη σε συνεργασια και στενες οικονομικες και στρατιωτικες σχεσεις.

      Εχει πλακα παντως οτι τα ΜΜΕ κατηγορουν συνεχως τη Ρωσια και τη Κινα για το οτι δηθεν δεν βοηθουν την Ελλαδα και τη Κυπρο. Δηλ ενω η ΕΕ καταστρεφει Ελλαδα και Κυπρο, φταινε οι κακοι Ρωσοι και Κινεζοι που δεν μας δινουν δανεια. Λες και οι Ρωσοι και οι Κινεζοι ειναι ηλιθιοι να δωσουν χρηματα σε ενα προτεκτορατο των ΗΠΑ-ΕΕ για να αποπληρωνει με αυτα τα λεφτα τα τοκογλυφικα χρεη που της εχουν φορτωσει οι δυτικοι.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Καζάκη, τι γίνεται μόνος με την ταυτόχρονη εμφάνιση του Bitcoin; Θυμάμαι που λέγατε τι γίνεται σε περίπτωση παράλληλων νομισμάτων. Εάν οι πιο πολλοί Έλληνες τρέξουν σε bitcoin, τι αντίκτυπο θα έχει για αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι λοιπόν δεν κάνετε εσείς μια μηνυση στην E&Y να προκαλέσετε την παρέμβαση του εισαγγελέα αφου είστε τόσο σίγουρος για την παραπληροφόρηση και την διασπορά πανικού και ψεύδους;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ενταξει παρακαλω να μας ενημερωσετε για το αποτελεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλοί περιγράφουν ως απόλυτα καταστροφική την εισαγωγή νέου Εθνικού Νομίσματος, λόγω κυρίως της έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών προς αυτό και της συρρικνωμένης παραγωγικής βάσης της χώρας,με υπαιτιότητα και του Ευρώ,βέβαια.

    – Νομίζω ότι υπάρχει ένας πιο λογικός τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό που σήμερα φαίνεται ως αδιέξοδο.Αρκεί να διαπραγματευτούμε και να πείσουμε κάποιον υπερεθνικό οργανισμό, την ΕΚΤ, να εκδώσει αυτή ή να εγγυηθεί για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα την σταθερή,συνδεδεμένη ισοτιμία ενός νέου εθνικού νομίσματος,πχ,Νέας Δραχμής,σε μια ισοτιμία αναφοράς προς Ευρώ: 1/10.
    Σε ανταλλαγή θα τις εκχωρήσωμε ισόποση αξία από τα προς απόσυρση Ευρώ,τα οποία υπολογίζονται στην Ελλάδα γύρω στα 24 δις ή και πλέον.Η κάλυψη αυτή, προσωρινή,θα προσδώσει αξιοπιστία στο νέο νόμισμα και αποδοχή από την αγορά, ενώ το κόστος για την ΕΚΤ θα είναι ελάχιστο σχετικά με άλλες καταστάσεις,χρεωκοπίας κλπ.

    Φυσικά θα χρειασθεί να ληφθούν μέτρα συναλλαγματικών περιορισμών και να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και να ασκηθεί ένας ήπιος προστατευτισμός στην οικονομία μέχρι να ισορροπήσει και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.
    Το εκδοτικό δικαίωμα του νέου νομίσματος θα εκχωρηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σε εύθετο χρόνο,λογικό χρόνο, και πάντως μή εκ των προτέρων γνωστόν.
    -Ίσως είναι τώρα η σωστή στιγμή να επεξεργαστούμε πιο βιώσιμο και μακροχρόνιο σχεδιασμό, με την ευκαιρεία της παρούσης κρίσης,με ριζοσπαστισμό και θάρρος και εμπιστοσύνη στο μέλλον μας
    .-Διαφορετικά θα αφεθούμε να διολισθαίνουμε συνεχώς σε άβυσσο και να αντιμετωπίσωμε αργότερα το ίδιο πρόβλημα, υπό δυσμενέστερες πιθανόν συνθήκες.


    KON MAR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενω επι 5 μήνες είχαμε τη "Βαρουφακειάδα" και παραμυθιαζαν το κόσμο με το Γιαν(ν)η το φιλολαικο ζεν πρεμιέ οικονομολόγο (ενω στην ουσία τιποτε φιλολαικο η εναλλακτικο δεν προτεινε), τωρα τα τσοντοκάναλα έχουν εξαπολύσει επίθεση στο "καθηγητή" Μπαρουφάκη οτι θα έκλεβε τα ΑΦΜ, οτί ειχε κρυφη ατζεντα και οτι ξεγέλασε τον αθώο πρωθυπουργό Τσίπρα. Δηλαδή, τον πέταξαν σα στημένη λεμονόκουπα τον Yianis.

    Με την υπογραφή του νέου "αριστερού" κατοχικού νεο-αποκιακού μνημονίου, τα κατοχικα ΜΜΕ ξαφνικα ανακήρυξαν το (ξεβράκωτο) μαριονέτα Τσίπρα σε "ηγέτη" και
    "βασιλιά", ενω όλη η λάσπη επεσε σε Μπαρουφάκη, σε Λαφαζάνη ("ριφιφι στο νομισματοκοπειο") και στη Κωνσταντοπούλου (που παρουσιαζεται ως τρελη, υστερικη κλπ). Ατομα που ομως δεν εχουν προτεινει κανενα σχεδιο εξοδου απο το ευρω και απλα λεγουν και αντιλεγουν (δεν θελουν μνημονιο αλλα στηριζουν τη μνημονιακη κυβερνηση!).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Καζάκη καλησπέρα σας.
    Σας παρακολουθώ από την εποχή του ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ όταν είσασταν ο μόνος που μιλούσε ανοιχτά και με στοιχεία για το έγκλημα που διαδραματίζεται εις βάρος της οικονομίας μας.
    Θα ήθελα μία διευκρίνηση: Δεδομένου ότι υπαγόμαστε πλέον στο Αγγλικό Δίκαιο (αν το τοποθετώ σωστά), πόσο εύκολη είναι μία μονομερής δήλωση άρνησης του χρέους (που συμφωνώ 100%); και θεωρητικά τι μπορούν να κάνουν οι δανειστές σε τέτοια περίπτωση;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε πολυ ακριβώς προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του ΟΗΕ η διαγραφή του χρέους σε περίπτωση που η πατρίς πτωχεύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΟΚ! Ο ΟΗΕ υπέρ της ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ διαγραφής χρέους

      https://www.youtube.com/watch?v=lljYCZ9D4pQ

      Μπες να σου λυθούν οι απορίες... Η Βουλή έχει ήδη ενημερωθεί και η Κωνσταντοπούλου το έκανε θέμα...

      Διαγραφή
  11. Απλοικη η ερωτηση μου , αλλα , πως θα καταφερναμε ΜΟΝΟΜΕΡΗ διαγραφη του χρεους? Δεν πρεπει να το δεχτουν και οι αλλοι?
    ειναι σα να χρωστας σε ενατοκογλυφο και να του πεις μια ωραια πρωια μ ΔΕΝ πληρωνω αλλο ως εδω μου ηπιες το αιμα. Οσο δικιο και να χεις , το πιθανοτερο ειναι να σου στειλει τους μπραβους να σε σπασουν τα ποδια , για να μην πω οτι αν παρει αποφαση οτι ταχασε τα λεφτα, να τους πει ν ασε στειλουν στον πατο της θαλασσας , σαν παραδειγμα και μονο.
    Βεβαια , το εθνικο νομισμα ειναι η μονη ελπιδα για να επιζησει αυτη η χωρα, οχι για κανενα αλλο λογο , απλα γιατι με την πορεια μας τωρα, παμε καθε μερα στα πιο βαθια καζανια της κολασεως και οχι μονο. ειμαστε για θανατο.
    Απλα δεν τρεφω αυταπατες οτι η δραχμη οταν ερθει δε θα μας στειλει στο χαος , ΑΠΛΑ ελπιζω οτι με αυτη θακαταφερουμε να βγουμε απο δαυτο πολυ πολυ πολυ πιο γρηγορα απο οτι με το γαμ.... ευρω













    ΑπάντησηΔιαγραφή