Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Από που παίρνει "γραμμή" ο κ. Κουτσούμπας και ο Περισσός;

Σε ομιλία του στην Σύρο (24/7), ο κ. Κουτσούμπας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη μ' εκείνη των πιο χυδαίων υπερασπιστών του ευρώ και της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα γεράκια της ευρωζώνης δανείζεται μέχρι και την τελευταία τελεία των επιχειρημάτων του εναντίον του εθνικού νομίσματος.
Ας δούμε συγκεκριμένα. Ο κ. Κουτσούμπας αφού έκανε τη συνήθη λιτανεία εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων, μας ξεκαθαρίζει επίσης το εξής: "Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι, και δεν είναι αντίφαση αυτό, με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα. Διότι ξεκάθαρα λέμε στον ελληνικό λαό σε όλους τους τόνους ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα."

Ο Κουτσούμπας φερέφωνο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.
Εδώ είναι δυό τα ζητήματα: Ο κ. Κουτσούμπας και η παρέα του είναι "κάθετα αντίθετοι" να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, αν ταυτόχρονα παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, όπως θέλει το Grexit ο Σόιμπλε; Ή είναι "κάθετα αντίθετοι" να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, για όσο υπάρχει καπιταλισμός γενικά;
Ο κ. Κουτσούμπας σκόπιμα τα συγχέει, γιατί είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση ενός υποτιθέμενου Grexit, σαν κι αυτό που πρότεινε ο Σόιμπλε, όπου το χρέος δεν διαγράφεται, απλά ρυθμίζεται και η οικονομία παραμένει υπό τον έλεγχο των μηχανισμών της ΕΕ και άλλο ζήτημα η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ παραμένοντας στο γενικό έδαφος του καπιταλισμού. Όποιος μπλέκει τα δυό, το κάνει μόνο για έναν σκοπό: για να υιοθετήσει με το πρόσχημα ενός ανώδυνου αντικαπιταλισμού τη χυδαιότητα της επίσημης προπαγάνδας εναντίον του εθνικού νομίσματος.
Πού το βρήκε λοιπόν ο Κουτσούμπας ότι "εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα." Από που αντλεί τέτοιο συμπέρασμα; Ποιός του το σφύριξε στο αυτί; Οι πληρωμένοι από τις τράπεζες καλαμαράδες, πολιτευτές και λοιποί δημοσιοκάφροι; Μόνο αυτοί το ισχυρίζονται.
Ο Κουτσούμπας, όπως και κάθε επαγγελματίας απολογητής του ευρώ, μιλά γενικά και αφηρημένα. Ποτέ συγκεκριμένα. Κι ο λόγος είναι γιατί δεν θέλει να εκτεθεί με επιχειρήματα, αλλά να αφήσει εντυπώσεις, να ενισχύσει την τρομοκρατία εναντίον του λαού που ασκείται από το καθεστώς και την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Απ' αυτήν άλλωστε δανείζεται όλους τους ισχυρισμούς του. Παπαγαλίζει χωρίς καν δεύτερη σκέψη.
Τι σημαίνει χρεοκοπία κράτους;
Για τον Κουτσούμπα δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα καπιταλιστικής χώρας που κήρυξε χρεοστάσιο με δικό της νόμισμα και να πήγε χειρότερα. Γιατί; Διότι πολύ απλά χρεοστάσιο σημαίνει κατ' ελάχιστο αναστολή πληρωμών του χρέους κι επομένως περισσότερα διαθέσιμα για την οικονομία και την κοινωνία. Το που θα πάνε αυτά είναι υπόθεση της ταξικής πάλης. Τα διαθέσιμα αυτά εκ των πραγμάτων πυροδοτούν τις κοινωνικές και ταξικές αναμετρήσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς θα μοιραστούν κι έτσι οι συσχετισμοί δύναμεις τείνουν ν' αλλάξουν υπέρ των εργαζόμενων τάξεων.
Να γιατί ποτέ και καμιά άρχουσα τάξη δεν θέλησε από μόνη της να προχωρήσει σε χρεοστάσιο. Γινόταν πάντα υπό συθήκες κρίσης και βαθύτατου κλονισμού του συστήματος εξουσίας της. Διότι ήξερε κάτι που δεν θέλει να ξέρει ο κ. Κουτσούμπας. Ότι το χρεοστάσιο δεν έρχεται ποτέ μόνο του. Συνεπάγεται μια τεράστια όξυνση όλων των κοινωνικών και ταξικών αναμετρήσεων. Γι' αυτό και όπως είναι φυσικό δεν υπήρξε ποτέ αυθεντικά εργατικό και λαϊκό κίνημα που να εναντιώθηκε στην κήρυξη χρεοστασίου. Οι εργάτες και τα λαικά στρώματα ήξεραν ανέκαθεν πολύ καλά αυτό που δεν γνωρίζει ο κ. Κουτσούμπας, ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες και όρους αμοιβής. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να κατακτήσουν δικαιώματα.
Το παράδειγμα της χρεοκοπίας του 1932.
Θέλει πολύ σκέψη να το αντιληφθεί κανείς; Μόνο αν είσαι Κουτσούμπας. Τον Απρίλιο του 1932 η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το χρυσό κανόνα, δηλαδή τη χρυσή δραχμή. Η δημοσιονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας μαζί με το παγκόσμιο κραχ του 1929, επέβαλλε στον πολιτικό κόσμο να καταργήσει ένα τόσο πολύτιμον νόμισμα, όπως το χαρακτήριζαν και το λάτρευε η αργόσχολη τάξη της εποχής. Ακριβώς όπως το ευρώ σήμερα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Βενιζέλος κυρήσσει επίσης χρεοστάσιο, αφού είχε εξαντλήσει κάθε μέσο και τρόπο αφαίμαξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να υποστηρίξει τη χρυσή δραχμή και να εξυπηρετήσει σε χρυσό τα χρέη.
Να πώς περιγράφει ο Μπελογιάννης το δια ταύτα της απόφασης του Βενιζέλου: "Επόμενο ήταν κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες να μεγαλώνει η απόγνωση κι η αγανάκτηση του λαού. Ο κόσμος άρχισε να κάνει γιουρούσι στους φούρνους. Οι πορείες πείνας πλήθαιναν καθημερινά. ΟΒενιζέλος έπρεπε να διαλέξει. Ή τα τοκομερίδια ή το ψωμί του λαού." (Ν. Μπελογιάννης, Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα, Άγρα, 2010, σ. 290).
Φυσικά, ο επίσημος πολιτικός κόσμος της εποχής με κανένα τρόπο δεν ήθελε να διαγράψει το χρέος και να στερήσει τα πλούσια κέρδη από τους δανειστές της Ελλάδας. Από τα οποία άλλωστε είχαν να λαμβάνουν και μεγάλα ονόματα της εγχώριας οικονομίας και πολιτικής μαζί με το παλάτι. Κι έτσι ξεκίνησε μια ολόκληρη διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων και εξευτελισμών του ελληνικού κράτους με τους ομολογιούχους δανειστές. Σαν αυτές περίπου που υποστήκαμε τον τελευταίο καιρό.
Όσο κρατούσαν οι συνενοήσεις και οι εξευτελισμοί, είχαμε το ίδιο βιολί με σήμερα. Σχεδόν το σύνολο των "ειδικών" της εποχής, καθηγητάδες και μη, συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή εκστρατεία το μαύρο να γίνει άσπρο και υποστήριζαν ότι το να μην πληρώσεις τα χρέη, είναι πολύ χειρότερο από το να πληρώσεις. Να τι έλεγε ο Μπελογιάννης: "Όλοι σχεδόν οι αστοί οικονο¬μολόγοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι μια ανοιχτή χρεοκοπία θα κατάστρεφε την πίστη και τα οικονομικά της Ελλάδας. Όχι όμως μία αλλά εκατό φορές να λέγαμε στους ομολογιούχους ότι δεν έχουμε να τους πληρώσουμε, πάλι δεν θα παθαίναμε την οικονομική, εθνική και ηθική ζημιά πού πάθαμε με τις ατέλειωτες κι εξευτε¬λιστικές για την αξιοπρέπεια της χώρας μας συζητήσεις." (Ό. Π., σ. 293).
Βέβαια ο Μπελογιάνης δεν ήταν Κουτσούμπας. Ούτε την εποχή εκείνη το ΚΚΕ διέθετε Κουτσούμπα. Γιατί αν διέθετε, είναι σίγουρο ότι το καθεστώς και η προπαγάνδα του θα τον είχε πείσει. Κι έτσι το ΚΚΕ θα είχε μετεξελιχθεί σε φερέφωνο της επίσημης προπαγάνδας. Όπως ακριβώς είναι σήμερα.
Ο Κουτσούμπας θεωρεί το αποικιοκρατικό μνημόνιο καλύτερο.
Όμως του κ. Κουτσούμπα δεν του αρκεί η υιοθέτηση της επίσημης κινδυνολογία. Προχωρεί ακόμη παραπέρα: "Μπορεί να είναι και χειρότερες [από εκείνες του μνημονίου] για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που δε θα είναι μόνο έξι μήνες, όπως λέει ο κύριος Λαπαβίτσας ή διάφοροι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων. Διότι μπορεί να μην παίρνονται σε αυτή την περίπτωση τέτοια μέτρα όπως θα παρθούν τώρα για μισθούς, συντάξεις, μείωση του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά, όμως η ίδια η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που θα επέλθει, η οποία θα είναι πάνω από 50%, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση πάλι του λαϊκού εισοδήματος. Δηλαδή θα παίρνει ο εργαζόμενος 1.000 ευρώ, 600, 800 όσα παίρνει στη δουλειά του για παράδειγμα, τα οποία θα αντιστοιχούν στο μισό, σαν να παίρνει 300 ή 500 ευρώ από 1.000. Άρα έτσι θα ψωνίζει, έτσι θα αγοράζει υπηρεσίες, έτσι θα αγοράζει προϊόντα, έτσι θα ζει. Άρα κάθετη μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Και δε λέω για όλα τα υπόλοιπα, ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που θα επέλθουν."
Εδώ πραγματικά βγάζει μάτι η απολογητική ακόμη και του μνημονίου που επιχειρεί ο κ. Κουτσούμπας. Προσέξτε τι λέει. Τι σημαίνει μνημόνιο; Κατάλυση κάθε έννοιας εργασιακού και εργατικού δικαιώματος, διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας, ολόκληρου του συστήματος κοινωνικών παροχών και ασφάλισης, επί τούτου κατάρρευση της παιδείας, της υγείας, μεταφορά των κέντρων απόφασης για τη χώρα σε ξένα κέντρα χωρίς καν κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, κοκ.
Υπάρχει κανείς που να αρνείται ότι αυτό σημαίνει μνημόνιο; Μόνο ο κ. Κουτσούμπας, για τον οποίο μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από μέτρα μείωσης για μισθούς, συντάξεις, του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά! Υποβαθμίζει έτσι το ρόλο και τη σημασία του μνημονίου από την σκοπιά των εργαζομένων και του λαού, για να ισχυριστεί το πρωτοφανές. Ό,τι η τυχόν μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα έχει χειρότερες συνέπειες!
Νεοφιλελέ παραμύθια δια χειρός Κουτσούμπα
Αφήνουμε το γεγονός ότι ταυτίζει το ποσοστό υποτίμησης του νομίσματος με το ποσοστό μείωσης του λαικού εισοδήματος. Αυτό δείχνει πόσο αγράμματος είναι και πόσο εμποτισμένος με τα παραμύθια της επίσημης προπαγάνδας. Κατά τ' άλλα έχει το θράσος να ασκεί κριτική στους οικονομολόγους που υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, όταν ο κ. Κουτσούμπας δεν γνωρίζει καν ότι μια ενδεχόμενη υποτίμηση δεν είναι ούτε καν αναγκαίο να περάσει στο λαϊκό εισόδημα.
Αυτό που κάνει η υποτίμηση του νομίσματος είναι - κάτω από προϋποθέσεις - να μειώσει την τιμή του προϊόντος σε συνάλλαγμα, για τις εξαγωγές. Το αν η υποτίμηση θα πυροδοτήσει εγχώριο πληθωρισμό ώστε να μειωθεί και μάλιστα αντίστοιχα το εργατικό εισόδημα, εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό ολιγοπώλησης του εξωτερικού και εσωτερικού εμπορίου, υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή, αλλά και από το επίπεδο των ποσοστών κέρδους ανά προϊόν ή υπηρεσία.
Επομένως, ακόμη και σε περίπτωση υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι η αντίστοιχη υποτίμηση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος. Στην μεταπολίτευση η μείωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων δεν είχε ως πηγή την υποτίμηση της παλιάς δραχμής, αλλά τον πληθωρισμό κερδών ειδικά από τις μονοπωλιακές καταστάσεις που κυριαρχούσαν στην οικονομία. Η υποτίμηση της δραχμής είχε ελάχιστη επίδραση στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων.
Το 1982-1983 η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικές για την εποχή πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού εφάρμοσε για πρώτη φορά Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή με βάση την οποία μισθοί και συντάξεις προσαρμόζονταν αυτόματα στο επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η δραχμή συνέχιζε τις διολισθήσεις της. Μάλιστα, όσο κράτησαν τα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος (έως το 1984) ο πληθωρισμός δεν εκτινάχθηκε. Αντίθετα περιορίστηκε έστω οριακά. Από το 24,5% το 1981 στο 18,4% το 1984. Έστω κι αν η υποτίμηση της παλιάς δραχμής έναντι του δολαρίου ήταν περίπου 30% την ίδια χρονική περίοδο. Πού πήγε η συγνταγή περί υποτίμησης του κ. Κουτσούμπα;
Αλήθεια, που το βρήκε ο κ. Κουτσούμπας αυτό το 50% υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος; Ποιός του το έδωσε; Ο Ντράγκι ή κάποιος άλλος σαν κι αυτόν; Και τι σημαίνει υποτίμηση κατά 50%; Σημαίνει ότι από 1:1 ευρώ προς νέα δραχμή, θα γίνει 1:2 ευρώ προς νέα δραχμή. Ξέρει καμιά οικονομία που να την κατέστρεψε μια τέτοια υποτίμηση;
Η Ισλανδία είδε το νόμισμά της να υποτιμάται 400%, όταν το 2009 ο λαός παρά κι ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας δεν επέτρεψε να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρέη των τραπεζών. Την ίδια χρονιά ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 19%. Αντί όμως να μειώνονται αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο πληθωρισμός. Μέσα σε δύο χρόνια έπεσε στο 3%.
Κι όλα αυτά χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να εξηγήσουμε ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητη μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Αντίθετα, είναι μια επιλογή ανάγκης όταν όλα τα άλλα μέσα πολιτικής δεν έχουν αποδώσει. Πράγμα απίθανό. Ούτε είναι ανάγκη το εθνικό νόμισμα να είναι διαθέσιμο στις διεθνείς αγορές FOREX για να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε. Είναι πολύ ψηλά γράμματα για τον κ. Κουτσούμπα. Είναι σαν να προσπαθείς να μιλήσεις για μαθηματικά με μπαμπουίνο. Αν και πιστεύω ότι περισσότερα θα κατάφερνε κανείς, μιας και ο μπαμπουίνος δεν έχει τα κολλήματα, τις σκοπιμότητες και τις ιδεοληψίες του Κουτσούμπα και της παρέας του.
Έχει εναλλακτική πρόταση ο κ. Κουτσούμπας;
Ο κ. Κουτσούμπας λοιπόν απεύχεται την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, γιατί έχει πειστεί πλήρως από την επίσημη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ότι θα έχει μέχρι και χειρότερες συνέπειες από το τωρινό μνημόνιο. Το ερώτημα βέβαια είναι, τότε γιατί καταγγέλει τον Τσίπρα και τους άλλους δοσίλογους; Αυτό δεν λένε κι αυτοί;
Εδώ λοιπόν ο κ. Κουτσούμπας έχει έναν άσσο στο μανίκι του. Ή έτσι νομίζει:
"Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Επειδή το ΚΚΕ λέει όχι στη μία όχι και στην άλλη λύση, ότι δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Μόνο που αυτή η εναλλακτική λύση σημαίνει άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη οικονομία. Και πρέπει σε αυτό το ζήτημα να πειστεί ο ελληνικός λαός και να αποφασίσει να παλέψει και να το επιλέξει. Με πλήρη συνείδηση. Όχι με κοροϊδίες και ψεύτικα προεκλογικά διλήμματα ή εκβιαστικά διλήμματα, αλλά καθαρά και ντόμπρα. Κι αυτή την πρόταση φέρνει για συζήτηση στο λαό το ΚΚΕ. Σημαίνει ότι ο λαός στην εξουσία, ενισχύοντας το ΚΚΕ, δυνάμεις εργατικές - λαϊκές, τη λαϊκή συμμαχία που θα έρθει στην εξουσία, δεν θα κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θα πει στοπ. Διότι, το πρώτο, καταργώ όλα τα μνημόνια, όλος τους εφαρμοστικούς νόμους. Αυτό σημαίνει ότι έρχομαι σε ρήξη, σε σύγκρουση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Δεν σημαίνει ότι φεύγω μόνο από το ευρώ ή την ευρωζώνη και μένω στην ΕΕ. Αποδεσμεύομαι από την ΕΕ, την ίδια στιγμή όμως που προχωρώ σε κοινωνικοποίηση ως λαϊκή εξουσία, ως κυβέρνηση, ως κράτος - πέστε το όπως θέλετε. Προχωρώ σε κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός μου, δηλαδή του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, παίρνω την αγροτική οικονομία στα χέρια μου, αποδεσμεύομαι από ό,τι αλυσίδες και εξαρτήσεις έχω από την ΕΕ. Γιατί η ΕΕ βάζει δεσμεύσεις, το ζούμε και στα ναυπηγεία εδώ, το ζούμε και στην αγροτική οικονομία, το ζήσαμε πολλά χρόνια με τις ποσοστώσεις, και σε μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας. Άρα κοινωνικοποιώ αυτά, αποδεσμεύομαι, οργανώνω με βάση έναν πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, επιστημονικά οργανωμένο για όλη τη χώρα, την προώθηση της ανάπτυξης του τόπου, της αξιοποίησης δηλαδή των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα, η πατρίδα μας."
Προσέξτε καλά τι λέει. Η δική του εναλλάκτική λύση εντοπίζεται σε μια μόνη φράση: κοινωνικοποίηση. Φεύγουμε από ευρώ και ΕΕ για να κοινωνικοποιηθούν μέσα παραγωγής και ο πλούτος της χώρας. Ωραία. Όμως αυτή δεν είναι πρόταση. Είναι ευχή, ή έστω πρόθεση. Πώς θα φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ χωρίς να πυροδοτηθεί υπερπληθωρισμός και χωρίς να καταρρεύσει το νέο σοσιαλιστικό, ή λαϊκό, ή όπως αλλιώς φαντασιώνεται το νόμισμα ο κ. Κουτσούμπας; Ή δεν χρειάζεται νόμισμα; Πώς θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος σε μια χώρα καθόλα ρημαγμένη και κατεστραμένη; Κουβέντα. Λέξη. Τσιμουδιά.
Να θυμηθούμε μόνο ότι οι μπολσεβίκοι χρειάστηκαν να εισάγουν το 1922 τον χρυσό κανόνα, με τη μορφή του σεβρονέτς, μόνο και μόνο για απαλλαγούν από το υπερπληθωριστικό χάρτινο ρούβλι, που οι ίδιοι είχαν εισάγει το 1918. Μαζί με τον χρυσό κανόνα χρειάστηκε να εισάγουν και τον κρατικό καπιταλισμό στην οικονομία, προκειμένου να απαλλαγούν από τον πολεμικό κομμουνισμό, δηλαδή έναν ιδεοληπτικό κομμουνισμό του στρατώνα όπου όλα ήταν κοινωνικοποιημένα.
Θα μου πείτε. Τι δουλειά έχουν τέτοιοι σιχαμεροί οπορτουνιστές, όπως ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν, μ' έναν τέτοιο κολοφώνα της επανάστασης σαν τον Κουτσούμπα. Ειλικρινά, καμία.
Για τον Κουτσούμπα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα επαναστατικά κινήματα που γνώρισε η ιστορία του καπιταλισμού, είναι τόσο απλά. Όλα θα λυθούν δια μαγείας. Με το κόκκινο ραβδάκι του Περισσού. Par ordre du Mufti, με διάταγμα του Μουφτί.
Ο κ. Κουτσούμπας δεν έχει πρόταση. Ή μάλλον η πρότασή του δεν διαφέρει από εκείνη των παλιών ιερέων των αρχόντων του Μεσαίωνα που δίδασκαν στους καταπιεσμένους την υπομονή και την καρτερία εν αναμονή του βασιλείου εν τοις ουρανοίς. Δεν είναι παρά η αναβίωση του παλιού γερμανικού ή "αληθινού" σοσιαλισμού, που ο Μαρξ στο Μανιφέστο τον θεωρούσε εξίσου επικίνδυνο με την πιο μαύρη αντίδραση, γιατί αρνιόταν να παλέψει τα πιο άμεσα αστικοδημοκρατικά αιτήματα στο όνομα των σοσοσιαλιστικών διεκδικήσεων.
"Έτσι, στον "αληθινό" σοσιαλισμό δόθηκε η τόσο ποθητή ευκαιρία να αντιπαραθέσει τις σοσιαλιστικές διεκδικήσεις στο πολιτικό κίνημα, για να εξαπολύσει τα πατροπαράδοτα αναθέματα ενάντια στο φιλελευθερισμό, ενάντια στο αντιπροσωπευτικό κράτος, ενάντια στον αστικό συναγωνισμό, την αστική ελευθερία του τύπου, το αστικό δίκαιο, την αστική ελευθερία και ισότητα και για να κηρύξει στη λαϊκή μάζα πως δεν έχει να κερδίσει τίποτε απ' αυτό το αστικό κίνημα, αντίθετα θα τα χάσει όλα... Στις γερμανικές απολυταρχικές κυβερνήσεις με την ακολουθία τους από παπάδες, δασκάλους, ευγενείς της υπαίθρου και γραφειοκράτες, ο σοσιαλισμός αυτός χρησίμευε σαν ποθητό σκιάχτρο ενάντια στην αστική τάξη που τραβούσε απειλητικά προς τα πάνω. Αποτελούσε το γλυκερό συμπλήρωμα στις πικρές βουρδουλιές και τις σφαίρες, με τις οποίες οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις γερμανικές εργατικές εξεγέρσεις."
Ετσι κι ο Κουτσούμπας με τους εκ Περισσού. Αποτελούν το "γλυκερό συμπλήρωμα" στην αγριότητα των μνημονίων και της ιμπεριαλιστικής κατοχής.

45 σχόλια:

  1. Κουτσούμπας ειναι αυτος, οτι μαλακίες του έρχονται λεει και εχει το ακαταλόγιστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με βρισιες και αντικομμουνιστικη υστερια δεν πειθετε κανενα. Το κείμενο του Καζάκη ενω έχει σοβαρή επιχειρηματολογία, ΑΥΤΟΑΚΥΡΏΝΕΤΑΙ από τους προσωπικους χαρακτηρισμούς και τον αντικομμουνισμό του.

      Διαγραφή
    2. Βρε μάπα, αντικομμουνισμός είναι η ιδεολογία της άρχουσας τάξης που χρησιμοποιεί τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" για να κατεδαφίσει ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα. Πού το είδες αυτό; Από πότε η ανελέητη κριτική - για την οποία μιλούσε πρώτος ο Μαρξ - είναι αντικομμουνισμός; Άσε που για να είσαι αντικομμουνιστής θα πρέπει ο Κουτσούμπας να είναι κομμουνιστής. Από πού κι ως πού; Οι εκ Περισσού είναι τόσο κομμουνιστές, όσο κομμουνιστής ήταν ο Τυρίμος. Δεν έχουν κόμμα, αλλά Τυριμοποιείο. Όσο για τις βρισιές, ζητώ συγνώμη. Η σύγκριση με τον Μπαμπουίνο, είναι σίγουρα άδικη για το κακόμοιρο ζώο. Αν είχες κουκούτσι μυαλό και την παραμικρή σχέση μ' αυτό που υπήρξε ιστορικά ως κομμουνιστικό κίνημα, δεν θα ήσουν τόσο θρησκόληπτος ώστε να μην αντιλάμβανεσαι καν τη διαφορά ανάμεσα στην ανελέητη κριτική και τον αντικομμουνισμό.

      Διαγραφή
    3. α) Με συγχωρείτε, η σύγκριση του (αδικημένου μάλιστα) μπαμπουίνου με τον Κουτσούμπα γίνεται στα πλαίσια της ανελέητης κριτικής?
      β) Πράγματι η χρήση του όρου "αντικομμουνισμός" στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως είναι ατυχής. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο όρος "αντί-ΚΚΕ". Μια ερώτηση: Εντάξει ο Κουτσούμπας δεν είναι κομμουνιστής - είναι Τυρίμος και προφανώς το ΚΚΕ δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα - είναι κόμμα του Μανιαδάκη. Τότε ποιοί είναι? Η αριστερή πλατφόρμα (βλ. αριστερό άλλοθι) του ΣΥΡΙΖΑ?, η θολωμένη ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Δελαστίκ?, τα ΜΛ?, οι κάθε είδους τροτσκιστές? Ποιοί επιμένουν να κρατάνε ψηλά ακόμα τις ιδέες του σοσιαλισμού-κομμουνισμού(με τα όποια λάθη)? ΠΟΙΟΙ?
      γ) Απάντηση στα περί "θρησκοληψείας" είναι η σοβαρή (κατά τα άλλα) επιχειρηματολογία του Καζάκη στους ισχυρισμούς Κουτσούμπα την οποία και κρατάω.
      δ) Τον εισαγωγικό προσωπικό χαρακτηρισμό βεβαίως τον επιστρέφω!

      Διαγραφή
    4. Τώρα για να μάθω. Εσύ θίχτηκες για τον μπαμπουίνο ή για τον Κουτσούμπα. Δεν ξέρω που στο διάολο εσύ και κάτι άσχετοι σαν κι εσένα ανακαλύψατε το ΚΚΕ και το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά αν είχες έστω και επαφή με τους κλασικούς της επιστήμης της ταξικής πάλης, όπως και με την ιστορία του κινήματος, θα ήξερες ότι η πολεμική δεν τηρεί κανόνες σαλονιών. Αλλιώς δεν είναι πολεμική. Το ότι θίγεσαι δείχνει το επίπεδο και ποιόν σου. Ιδίως από την στιγμή που γράφεις ανώνυμα. Ο κομμουνιστής δεν γράφει ποτέ ανώνυμα. Μόνο οι κουκουλοφόροι και οι τσανακογλύφτες. Αν δεν έχεις κατακτήσει στο ελάχιστο την παρησία να μιλάς επώνυμα, τότε δεν έχεις ούτε ήθος, ούτε τίποτε.
      (β) Για μένα κομμουνιστής σήμερα είναι μόνο εκείνος που όχι μόνο κατέχει την επιστήμη της ταξικής πάλης, που εγκαινίασε ο Μαρξ, αλλά στρατεύεται στην ανάγκη οργάνωσης ενός παλλαικού κινήματος με τους όρους που θέτει ο Λένιν: «Γιατί με την έννοια παλλαϊκό κίνημα δεν πρέπει να εννοούμε καθόλου ένα κίνημα που – στις συνθήκες της αστικοδημοκρατικής επανάστασης – θα είναι αλληλέγγυα μ’ αυτό ολόκληρη η αστική τάξη ή έστω και η φιλελεύθερη αστική τάξη. Έτσι βλέπουν το ζήτημα μόνο οι οπορτουνιστές. Όχι. Παλλαϊκό είναι το κίνημα που εκφράζει τις αντικειμενικές ανάγκες όλης της χώρας και κατευθύνει όλα τα σκληρά χτυπήματά του ενάντια στις κεντρικές δυνάμεις του εχθρού, ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Παλλαϊκό, είναι το κίνημα που το υποστηρίζει η συμπάθεια της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού.»
      Κι αυτό γιατί προέχει σήμερα το πατριωτικό καθήκον, η ανάγκη αντιμετώπισης της ιμπεριαλιστικής κατάκτησης και κατοχής. Όχι λοιπόν κανένα από τα αναθέματα που αναφέρεις δεν αφορούν στο ελάχιστο τους κομμουνιστές. Είναι αποφόρια και απόηχοι του ιστορικού κινήματος, που ταξικά και οργανωτικά έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού. Είναι ένα ιστορικό πτώμα για να μπορούν οι διάφοροι μικροί και μεγάλοι Κουτσούμπες να το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
      (γ) Η θρησκοληψία βρε μάπα, και το μάπας πολύ σου πάει είναι προσδιοριστικό μιας ολόκληρης ιδεολογικής προσέγγισης που ανάγει τη σέχτα σε υπέρτατο κριτή της κοινωνίας και των κινημάτων που ξεπηδούν από την ίδια τη ζωή της. Ο Μαρξ έλεγε: Ο Λασσάλ «όπως καθένας που ισχυρίζεται ότι διαθέτει στην τσέπη του μια πανάκεια για τα βάσανα των μαζών, έδωσε στην προπαγάνδα του ευθύς εξαρχής, έναν θρησκευτικό, σεχταριστικό χαρακτήρα. Στην πράξη, όλες οι σέχτες είναι θρησκευτικές. Κι επειδή ήταν ο ιδρυτής μιας σέχτας, αρνήθηκε κάθε σχέση με το προηγούμενο κίνημα, τόσο στη Γερμανία, όσο και στο εξωτερικό. Έκανε το ίδιο λάθος με τον Προυντόν, με το να μην αναζητά την πραγματική βάση της προπαγάνδας του στα υπαρκτά στοιχεία του κινήματος της τάξης, αλλά αντίθετα επιζητώντας να επιβάλει σ’ αυτό το κίνημα μια πορεία που καθορίζεται από κάποια συγκεκριμένη δογματική συνταγή.» Τι κάνει ο Κουτσούμπας; Ακριβώς το ίδιο και μάλιστα πολύ χειρότερα από τον Λασάλ. Με τα επιχειρήματα και τα όπλα του ταξικού αντιπάλου. Αυτό δεν τον κάνει μόνο θρησκόληπτο, αλλά και πράκτορα του εχθρού, Τυρίμο. Αλλά, τι κάθομαι και γράφω σ' έναν άσχετο μάπα και χάνω την ώρα μου.
      (δ) Όσο για την επιστροφή του χαρακτηρισμού, να ξέρεις έχω βάλει τις γάτες μου και κλαίνε! Α, ρε μάπα, που αντί να κοιτάς την τύφλα σου, κάθεσαι και το παίζεις θιγμένος. Κι αν δεν θέλεις να συνεχίσεις τον τόσο γόνιμο διάλογο, τότε να βρεις πρώτα το θάρρος να γράψεις επώνυμα. Διαφορετικά δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με μάπες και μάλιστα ραδικόμαπες που τους έθιξα τον αρχιεπίσκοπο της θρησκευτικής σέχτας τους και θίχτηκαν και οι ίδιοι.

      Διαγραφή
    5. 1) γραφω ανυμα για τους δικούς προσωπικους λόγους, θα ήταν καλυτερα να χρησιμοποιησω ενα ψευτικο όνομα?
      2) αυτο που κρίνεται είναι το περιεχόμενο καθως και το επίπεδο του λόγου. Επ΄ αυτού οι πιθανοί αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
      3) σταθηκα θετικά σε σχέση με την ουσία της επιχειρηματολογίας σας απεναντι στη θεση του ΚΚΕ. Διαφωνησα ως προς τους προσωπικους χαρακτηρισμούς. Ο Κουτσούμπας και ο κάθε Κουτσούμπας εκπροσωπεί ένα κόμμα(με το οποιο μπορειτε να διαφωνείτε), δεν είναι ενας μεμονωμένος διανοούμενος, στοχαστης, καθηγητης κλπ.
      4) Τελικά μάλλον μεταφέρετε απωθημένα από το περασμά σας από το συγκεκριμένο χώρο?
      ΤΕΛΟΣ

      Διαγραφή
    6. 1. Όταν για "προσωπικούς λόγους" δεν μπορείς να γράψεις επώνυμα, τότε δεν γράφεις. Είναι θέμα αρχής και προσωπικής αξιοπρέπειας. Αλλά ποιός την έχασε για την βρεις εσύ.
      2. Ευτυχώς που επιτρέπεις στους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Διοτί εσύ ξεκίνησες με το να λές ότι κανένας δεν πείθεται λόγω χαρακτηρισμών. Πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, ή απόλυτης βλακείας;
      3. Γιατί θα πρέπει να σεβαστώ τον κ. Κουτσούμπα; Τι έκανε κι αξίζει σεβασμού; Και μάλιστα μεγαλύτερου των άλλων κομμάτων; Ο Κουτσούμπας είναι ένας κρατικοδίαιτος πολιτικάντης που δεν έχει προσφέρει το ελάχιστο. Ποιό είναι το "ταμείο" του; Ποιά είναι η συνεισφορά του στη σκέψη και τη δράση του ελληνικού λαού; Το ξεπούλημα ιδεών και αγώνων γενιών και γενιών κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτό τον λαό και την πατρίδα. Ποιός είναι αυτός που θα καπιλεφθεί δεκαετίες αγώνων και θυσιών, για να τις ξεπουλήσει; Βλέπεις αν ήταν ένας απλός διανοούμενος, στοχαστής ή καθηγητής, ίσως να τον σεβόμουν. Όχι όμως τον εκφραστή του εκ Μίχελς "σιδερένιου νόμου της ολιγαρχίας" μέσα στο ΚΚΕ. Αυτό δα μου έλειπε.
      4. Φυσικά και μεταφέρω απωθημένα, όταν ξέρω ότι το αίμα, οι αγώνες και οι προσωπικές θυσίες εκατοντάδων χιλιάδων συντρόφων πήγαν στράφι για να είναι σήμερα το ΚΚΕ στα χέρια των Τυρίμων του Περισσού. Φυσικά και μεταφέρω απωθημένα, όταν οι κυρίες και οι κύριοι που κατέλαβαν ελέω βαθέως κράτους τον Περισσό - και τους γνωρίζω όλους έναν-έναν - συνιστούν την βασική αιτία που οι πολύ πλατιές μάζες ακούνε "κομμουνιστής" και κατεβάζουν ρολά, ή φτήνουν τον κόρφο τους. Εκτός από κάτι πνευματικά καθυστερημένους, ακοινώνητους και ρεμπεσκέδες που βρήκαν στο σημερινό ΚΚΕ, την προσωπική τους ολοκλήρωση. Να το χαίρεσαι ένα τέτοιο ΚΚΕ.

      Διαγραφή
  2. Ε, βέβαια, έτσι είναι! Αλλά πολύς κόσμος που ακολουθεί το ΚΚΕ δυστυχώς, όπως έχω διαπιστώσει από την καθημερινότητα, είναι απαίδευτος πνευματικά αλλά και εγκλωβισμένος σε μια κομματκή θρησκεία που, όπως οι θρησκόληπτοι που πιστεύουν στα θαύματα, απλώς την πιστεύει, δεν λειτουργούν εκεί λογικά επιχειρήματα. Είναι σα να λες σε ένα θρησκόληπτο οτι το άγιο φως στην Ανάσταση ανάβει με αναπτήρα! Θα σε φάει ζωντανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καζάκη γειά σας. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Εκτιμάται ότι η ριζική μεταστροφή του κ.Τσίπρα ειδικά μετα την 17ωρη σύσκεψη στις Βρυξέλλες μπορεί να συνδυάζεται με προσωπικά ανταλλάγματα που ενδεχόμενα να πήρε ? Εγώ προσωπικά δε βρίσκω άλλη λογική εξήγηση
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει ριζική μεταστροφή του Τσίπρα μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση φίλε μου. Υπήρχε ριζική μεταστροφή του Τσίπρα σε βαθμό προδοσίας, στην περίφημη συμφωνία του eurogroup της 20/2/2015. Είχε δείξει τις προθέσεις του ο Τσίπρας φυτεύοντας τον Πάκη ΠτΔ αντί να τον στείλει κατηγορούμενο, προσλαμβάνοντας Παναρίτη και Lazard, αναβάλλοντας για το μέλλον το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης. Η συμφωνία όμως της 20 του Φλεβάρη, είναι η απόλυτη προδοσία, με την οποία δεν ασχολήθηκε ο λαός μας καθότι ποτέ δεν έμαθε τι υπογράφηκε εκεί.
      Διάβασέ τη, μιάμιση σελίδα Α4 είναι. Εκεί η περήφανη ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την "αδιαμφισβήτητη δέσμευση" πως θα εξοφλήσει "πλήρως και εγκαίρως όλους τους δανειστές". Από το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πήγε στην δέσμευση για πλήρη αποδοχή του.
      Επίσης δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα (βλ. μνημόνιο), να μην κάνει τίποτα αν δεν έχει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών (βλ. τρόικα), δέχτηκε να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα (αυτό ίσως είναι το χειρότερο από όλα τα προηγούμενα).
      Τον Απρίλη 2015 κατήρτησε και έστειλε στους εταίρους, το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015. Μόνο την εισαγωγή του αν διαβάσεις, δεν θα χρειαστείς χτένα ποτέ ξανά. Εκεί εκθειάζει με απίστευτους επαίνους τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, λέγοντας πως έκαναν τα απαραίτητα για να σώσουν τη χώρα οι ήρωες σαμαροβενιζέλοι, ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος.
      Από τον Φλεβάρη λοιπόν, ξέραμε πως δεν υπάρχει σωτηρία με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καζάκης και όλο το ΕΠΑΜ φωνάζαμε πως πάμε σε νέο μνημόνιο. Βρες στο αρχείο μερικές εκπομπές και άρθρα εκείνων των ημερών για να βεβαιωθείς.
      Δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτό που έγινε τον Ιούλιο, το περιμέναμε από τότε που πραγματικά έγινε η μεγάλη μεταστροφή ή ανακυβίσθηση.

      Διαγραφή
  4. Κυριε Καζακη,
    Δεν μας εχετε πει τι θα γινει με τις εξαγωγες που ο μεγαλυτερος ογκος ειναι με την ΕΕ. Δεν θα μας βαλουν υπερβολικους δασμους οπως και εμεις θα κανουμε (υποθετω); Δεν ειναι πιθανο να μας κατασχουν προιοντα ως μερος των δανεικων κι αγυριστων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Οχι, κατασχεση προιοντων δεν μπορει να γινει. Ο Ελληνας ιδιωτης εξαγωγεας δεν χρωστα στον Γερμανο ιδιωτη εισαγωγεα. Τυχον αποφαση γερμανικου δικαστηριου δεν ισχυει. Ουτε υπαρχει διεθνες δικαστηριο να μας καταδικασει.

      Οπως και εμεις, δεν γινεται να μη πληρωσουμε για τις εισαγωγες μας. Ουτε μπορουμε να κατασχεσουμε ...μερσεντες και BMW που ερχονται στην Ελλαδα ειτε στις αντιπροσωπειες αυτοκινητων, ειτε τις φερνουν οι γερμανοι στις διακοπες τους, επειδη η Γερμανια μας οφειλει το κατοχικο δανειο και τις πολεμικες αποζημιωσεις.

      Στην περιπτωση που ελληνικος κρατικος οργανισμος κανει εξαγωγη προιοντων, τα χρηματα εχουν προκαταβληθει απο τον ξενο εισαγωγεα, η βρισκονται στα χερια των τραπεζων που διαμεσολαβουν ως μεσεγγυουχοι και μας αποδιδονται οταν ο ξενος εισαγωγεας παραλαβει το εμπορευμα.

      Για τους δασμους, υπαρχει η Αρχη της Αμοιβαιοτητας οπου μπορεις κι εσυ να κανεις ο,τι σου κανουν. Και επειδη για την ωρα αυτοι εξαγουν σε μας περισσοτερα απ ο,τι εμεις εξαγουμε σε αυτους, θα το σκεφτουν πολυ. Μην ξεχνας την παροιμια "υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια"!!!

      Διαγραφή
  5. Η διαστρέβλωση των εννοιών δημιουργεί προβλήματα κατανόησης. Όταν ο κ. Κουτσούμπας αρχίζει τον λόγο του λέγοντας πως θα μιλήσει ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό τι εννοεί?
    Από τα λεξικά λοιπόν βρίσκουμε πως το πρόθεμα Ξε αναιρεί την έννοια της λέξεως που ακολουθεί, Άρα ΞΕ-ΚΑΘΑΡΑ = ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΑ,
    Αληθώς ομιλεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Κουτσούμπας παραδέχεται τους τρεις νόμους του Νεύτωνα. Ή αν πιστεύει αλήθεια ότι όντως αποτελούμαστε από κύτταρα. Για να μην μπορεί να εξηγηθεί τίμια, όπως ο Καζάκης εξηγείται και λέει και τον άμεσο τρόπο παρέμβασης στην οικονομία για να μην πάθουμε κακό, και για να μην ξέρει τι σημαίνει καταργώ την κατάθλιψη και ενώνω τους ανθρώπους, πρέπει να έχει γενικότερη τύφλα για τις ανθρώπινες ανάγκες και δυνατότητες αυτός ο ηγέτης-δικτατορίσκος του ΚΚΕ. Βλέπει όμως θέατρο, όπερες, οπερέτες, μαύρες κωμωδίες. Πολύ φιλότεχνος ο Κουτσούμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει και η καλή πλευρά του θέματος Δημήτρη για την περίπτωση Κουτσούμπα. Όσοι άνθρωποι έχουν ακόμα το κουράγιο να σκέφτονται και δεν καταπίνουν αμάσητα όσα τους σερβίρει ο κάθε κ. Κουτσούμπας θα στραφούν σε δυνάμεις που προτείνουν ρεαλιστική λύση για έξοδο από ευρώ και ΕΕ όπως είναι το ΕΠΑΜ. Υπό αυτή την έννοια καθόλου δεν πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας προβληματίζει η συγκεκριμένη άποψη του ΚΚΕ. Νομίζω ότι είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη. Η μια εξήγηση είναι βέβαια αυτή που δίνεις, ότι δηλαδή ο κ. Κουτσούμπας ταυτίζεται με το σύστημα το οποίο υποτίθεται ότι πολεμά. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κουτσούμπας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος αργά μεν και βασανιστικά, ωστόσο πολύ σταθερά, έχει αρχίσει να σιχαίνεται το ευρώ και την ΕΕ και επομένως θα αρχίσει να προσανατολίζεται πολιτικά σε κόμματα που θεωρητικά τουλάχιστον εναντιώνονται στους δύο αυτούς θεσμούς. Έτσι αναμένεται να στραφεί και προς το κόμμα του, άσχετα αν δεν συμφωνεί ιδεολογικά, προσπαθώντας να βρει μια διέξοδο. Μήπως ο κ. Κουτσούμπας προσπαθεί να αναχαιτίσει την αναμενόμενη αυτή αύξηση των ποσοστών του κόμματος του γι’ αυτό ξεστομίζει τέτοιου είδους μπαρούφες; Άσε δε που υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που σπρώχνουν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να ψηφίσει ΚΚΕ. Μήπως επειδή γνωρίζουν ότι αποτελεί μέρος τους συστήματος και έτσι δεν το φοβούνται;

    Εδώ και μερικές ημέρες, κάνοντας ραδιοφωνικό zapping, έπεσα πάνω στον κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο, στα parapolitika FM, ο οποίος έχει φαγωθεί με το θέμα της δραχμής. Σώνει και καλά να μας πείσει ότι η λύση που διάλεξε ο Τσίπρας (3ο Μνημόνιο) είναι μεν δύσκολη, αλλά η άλλη λύση (δραχμή) θα ήταν καταστροφική. Και το επαναλαμβάνει καθημερινά και σε όλους τους τόνους και μάλιστα στρέφεται εναντίον των δήθεν «αντιφρονούντων» (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου) γιατί με τη στάση τους μας οδηγούν στην…έξοδο. Έτσι (για να το συνδέσω με την περίπτωση Κουτσούμπα) λέει πως «Η Αριστερά της δραχμής (αναφέρεται στον Λαφαζάνη), επικαλείται μία θεωρία καθόλου δοκιμασμένη και σε κάθε περίπτωση διόλου πρωτότυπη. Γιατί, για παράδειγμα, να θέλει κανείς να δοκιμάσει τη μυθολογία του Λαφαζάνη όταν υπάρχει ο αυθεντικός Κουτσούμπας και το ΚΚΕ που, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει καλύτερα να υπερασπίζει τον αντιευρωπαϊσμό του;» Από την πλευρά μου, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω στον κ. Κοτρώτσο. Αν είναι έτσι όπως τα λέει, τότε, (σύμφωνα με τη δική του λογική) γιατί να θέλει κάποιος στις επόμενες εκλογές να ψηφίσει τον κωλοτούμπα Τσίπρα και τον μνημονιακό πλέον ΣΥΡΙΖΑ και να μην ψηφίσει τους αυθεντικούς μνημονιακούς και πρώτους διδάξαντες δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ;

    Διάβασε εδώ (μικρό είναι το άρθρο) επιχειρηματολογία πολιτικού συντάκτη να δεις πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας δημοσιογράφος(;) όταν τα παίρνει για να στηρίξει την πολιτική που γουστάρει το αφεντικό του:

    http://www.parapolitika.gr/article/309089/mias-drahmis-diaspasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόκειται περι παραθρησκευτικής οργάνωσης με τους πιστούς του ΚΚΕ να προσμένουν την δεύτερη έλευση του "σοσιαλισμού" με την οποία πρόκειται να υπάρξει μια Χρυσή Εποχή ή Εργατικός Παράδεισος στη γη όπου ο Σοσιαλισμός 'θα βασιλεύσει' πριν την τελική κρίση του Καπιταλισμού και την μελλοντική κομμουνιστική αιωνιότητα.

    Εώς τότε όμως, το Κόμμα παραμένει ο μοναδικός θεματοφύλακας της κομμουνιστικής πίστεως επι της γης, με το Γενικό Γραμματέα να κατεχει το αλάθητο (γνωστο και ως αλαθητο του Κουτσουμπα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν. Τις ευλογίες σου πάτερ Βασίλειε. Εύχομαι ο μεγαλοδύναμος να έχει καλά το κουτσούμπα, μπας και τους διαλύσει μια ώρα αρχύτερα και ησυχάσει η Ελλάδα από αυτή την αρρώστια που λέγεται σημερινό ΚΚΕ.

      Διαγραφή
  9. Προφανώς στην περίπτωση της Ισλανδίας εννοείς υποτετραπλασιασμό της αξίας του νόμισματος και όχι υποτίμηση 400%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως θελεις πες το.
      Στις αρχές του 2008 η ισοτιμία ευρώ/ισλανδικής κορόνας ηταν 1 προς 90.
      Με την κρίση μερικούς μηνες μετά, πήγε 1 ευρώ=340 κορόνες.
      Για να σταθεροποιηθεί έως τις μέρες μας στο 1 ευρώ προς 160 περίπου κορόνες.
      Ο πληθωρισμός που έχει να κανει με τις τιμες των προϊόντων ακολούθησε την δική του λογική και απο περίπου 20% που έφθασε στο μάξιμουμ, έχει πεσει τώρα κάτω απο το 3%!

      Διαγραφή
  10. Φοβάμαι ότι η «μεταστροφή» του Κουτσούμα προμηνύει πολύ χειρότερα πράγματα. Θέτω εντός εισαγωγικών την λέξη μεταστροφή, διότι, απλούστατα, το ΚΚΕ παίζει εδώ και πολλές δεκαετίες τον ρόλο του δεκανικιού. Μη ξεχνάμε και την προδοτική στάση του απέναντι στο ΟΧΙ του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από το ΟΧΙ.
    Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Απλά τα «μεγάλα αφεντικά», κατατρομαγμένα από το υπερήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, έδωσαν εντολή στους υποτακτικούς τους να σπείρουν απελπισία και παραίτηση, με το μήνυμα ότι όλοι ίδιοι είναι. Την ίδια εντολή πήρε και ο έτερος «αντιμνημονιακός» (ο Μιχαλολιάκος της Χ.Α.), ο οποίος, εντελώς «συμπτωματικά», την ίδια ακριβώς μέρα με την προαναφερόμενη ομιλία του Κουτσούμπα στη Σύρο, κάνει και τις δικές του δηλώσεις απέναντι στο εθνικό νόμισμα, που είναι οι εξής:
    «Το ευρώ το έχουμε πληρώσει πανάκριβα, το έχουμε χρυσοπληρώσει.
    Δεν τους χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε.
    Αν φύγουμε από το ευρώ τώρα θα τους κάνουμε δώρο στους ευρωπαίους δανειστές μας.
    Η δραχμή είναι εθνικός τελικός στόχος, αλλά όχι τώρα.
    Για να υπάρξει εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει αυτάρκης εθνική παραγωγή.
    Η Ελλάδα έχει κατεστραμμένη εθνική παραγωγή, άρα δεν μπορεί να έχει εθνικό νόμισμα.
    Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή αυτή την στιγμή.
    Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ευρώ και με σκληρούς όρους».
    Το χειρότερο όλων είναι ότι το μήνυμα που επιχειρούν να εκπέμψουν, ότι όλα τα κόμματα της βουλής σήμερα είναι υπέρ του ευρώ, είναι αληθές. Βεβαίως, αυτό δεν ισχύει με τους οπαδούς και να μέλη των κομμάτων αυτών, που άρχισαν σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του κατοχικού νομίσματος (του ευρώ), με εξαίρεση βεβαίως τους νεοδημοκράτες, τους εναπομείναντες πασόκους και τους ποταμίσιους, οι οποίοι είναι από την κούνια τους διαπλεκόμενοι (εξαιρουμένων των ηλιθίων).
    Η αλήθεια είναι πως το σύνολο των ηγετικών ομάδων όλων των κομμάτων της βουλής, έχουν από καιρό εξαγοραστεί. Διότι, πώς να το κάνουμε; είναι πολλά τα λεφτά Άρη.
    Τελικά αρχίζω κι εγώ να ενστερνίζομαι εκείνο το «απολιτίκ» σύνθημα των πλατειών: «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η βουλή». Αν και στην παρούσα φάση, αυτό που προέχει σαν αναγκαιότητα είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου παλλαϊκού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου, με κορμό το ΕΠΑΜ φυσικά, με αξιώσεις εξουσίας, να εισέλθει στην βουλή και να ξεβρομίσει τον κόπρο του Αυγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μοσχαρολιάκος της Χ.Α θέλει λεει πρωτα να φτιάξει την "εθνικη παραγωγή" και σε ενα μακρινό απροσδιόριστο μελλον να φέρει ενα εθνικό νόμισμα.

      Αλήθεια, πως θα φτιαξει τη κατεστραμμένη παραγωγικη βάση της χωρας εντος ΕΕ -ΕΥΡΩ (με κατοχικά νεο αποικιακα μνημόνια σε ισχυ) ? Εντος ΕΕ απαγορεύεται η προστασια της εγχώριας παραγωγής (συνθήκη Μααστριχ με 4 ελευθερίες), πως λοιπον θα αναπτύξει την τοπικη παραγωγη ? Πως θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία χωρίς εθνικό νόμισμα (με την ΕΚΤ να κλείνει τη ρευστότητα οποτε θέλει) ?

      Γενικά, οι χρυσαυγίτες το μόνο που αναμασούν είναι οτι τα εργοστάσια τα έκλεισε η "αριστερά" με τις απεργίες και οτι η σημερινή κρίση οφείλεται οτι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τα εφαγαν σε διορισμούς στο δημόσιο. Δεν έχουν ιδέα περι του πως λειτουργεί η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τι ζημιά προκαλεσε η ΕΟΚ/ΕΕ (και η ευρωζωνη) στην ελληνική οικονομία.

      Με το λόγο τους διαιρούν και αυτοί τον ελληνικό λαό σε "αριστερους" και "δεξιούς", ενώ με τη κωμική τους αμφίεση που παραπέμπει σε καρικατούρες μελανοχιτώνων αποπροσανατόλιζαν καλα το κοσμο την εποχή της "Χρυσαυγειάδας" οπου είχαμε μια μαζική αποβλάκωση του ελληνικού λαου με την στημένη απο το Σαμαρά υπόθεση της "εγκληματικής συμμορίας" της Χ.Α, ενω ο Σαμαράς περνούσε εθνοκτόνους μνημονιακούς νόμους. Και ενώ η Ε.Ε κατέστρεφε τον ελληνικό λαό, τα ξένα και εγχωρια μεσα παραπληροφορησης και οι ευρωναζιστικες ελιτ δυσφημούσαν σημαντικο μερος του ελληνικού λαού χαρακτηρίζωντας το ως φιλο"ναζιστες". Δηλαδη, και κερατας και δαρμενος ο ελληνικος λαος.....

      Είμαι 100% σίγουρος οτι και κυβέρνηση Χ.Α να υπήρχε, θα έκαναν οτι και ο Τσίπρας, δηλ μια κωλοτούμπα και θα ψήφιζαν μνημόνια. Και ενω τα ΜΜΕ και η Ε.Ε τους ειχαν σε μαυρη λίστα και καποιους απο αυτους τους έβαλαν και φυλακή, θα δέχονταν ξαφνικά το Μιχαλολιάκο ως συνομιλητή και ηγέτη (οπως έκαναν με το Τσιπρα που ενώ τα ΜΜΕ τον αντιμετώπιζαν διστακτικά, τωρα ολα τα ΜΜΕ τον εκθειάζουν και οι ξενες ελιτ τον επικροτουν ως "responsible leader"). Και οι χρυσαυγιτες εχουν και αυτοι ιδεοληψιες με τον "Ευρωπαισμο" και θεωρουν οτι η Ελλαδα πρεπει να ανήκει στην Ε.Ε που θα μεταβληθεί σε "Ευρωπη των εθνών" (οπως ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε ενα παράλληλο σύμπαν οτι η Ε.Ε καπου κάποτε θα αλλάξει σε Ευρώπη της "αριστερας" και "Αλληλεγγύης").

      Περα απο αυτο, εχουν βγει συνομιλίες στελεχων της ΧΑ οπως ο Λαγος που αναφέρουν οτι επικρατεί μπάχαλο και σήψη μεσα στη Χ.Α και οτι ο "Αρχηγος" δεν κάνει τιποτα για ολα αυτα και προωθει μέλη της οικογενειας του σε διαφορα πόστα ενω δεν υπαρχει και δυνατοτητα να αντιδρασει καποιος αφου ο "Αρχηγος" αποφασίζει για όλα. Δηλ εαν τα λενε οι ιδιοι απο τη Χ.Α, φανταζεται κανεις τι σαπίλα επικρατει εκει μέσα...

      https://www.youtube.com/watch?v=MlWuXJKOXYM

      Ο κόσμος βέβαια που ψηφίζει ΧΑ το κάνει απο οργη και αντίδραση και προέρχεται απο τα λαϊκα στρώματα που βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες
      της παγκοσμιοποίησης και της αποικιοποίησης μας απο την Ε.Ε.

      Διαγραφή
    2. Σου έχουν πετάξει το ξεροκόμματο του να κριτικάρεις τον Κουτσούμπα και το ΚΚΕ που στο κάτω κάτω της γραφής μόνο αλήθειες σου λέει , Αντίθετα εσύ δεν τα βάζεις με τους ισχυρούς και τους συμβιβασμένους που υπογραφούν νέα μνημόνια, και τα αποδέχεσαι και τα καταπίνεις όλα αυτά
      Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες, με το να υπογραφούν μνημόνια.
      Απλώς φίλε οι επαναστάσεις δεν γίνονται με μικροαστική ανυπομονησία ουτε κατά παραγγελία , πρέπει να τις θέλει ο λαός γιαυτό όλα γίνονται με κόπο και χρόνο
      και όχι με υστερίες.
      Αξίζει όμως να ασχοληθείς με το τι σημαίνει πολιτική απατεωνιά, άλλο δηλαδή να ψηφίζεις ό λαός (5/7/2015) και άλλο να υπογράφεται μετά λίγες μέρες από την κυβέρνηση , γιατί έτσι σου έχουν πετάξει την καραμέλα για Ιεχωβάδες και από την άλλη καταπίνεις καμήλες

      Διαγραφή
  11. ασχετο, αλλα νομιζω ενα "καλο σλογκαν" για τις αφισες στις ομιλιες θατανε το: ..η ουσια ειναι μια, χωρις εθνικο νομισμα εθνικη προκοπη δεν υπαρχει.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τους μεγαλοτραπεζίτες του πλανήτη παίρνει γραμμή ο Κουτσούμπας. Όπως και εκείνοι που στην ΕΣΣΔ μάς σκότωναν, λαό και κομουνιστές, όπως σκοτώνουν όπου γης κάθε στιγμή. Ολοφάνερα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με το καλό υποστηρικτής του καπιταλισμού και των μνημονίων
      καλό είναι να βγάλεις και την μάσκα

      Διαγραφή
  13. Καλή η κριτική σας αλλά εδώ γράφετε "Αυτό που κάνει η υποτίμηση του νομίσματος είναι - κάτω από προϋποθέσεις - να μειώσει την τιμή του προϊόντος σε συνάλλαγμα, για τις εξαγωγές. Το αν η υποτίμηση θα πυροδοτήσει εγχώριο πληθωρισμό ώστε να μειωθεί και μάλιστα αντίστοιχα το εργατικό εισόδημα, εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό ολιγοπώλησης του εξωτερικού και εσωτερικού εμπορίου, υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή, αλλά και από το επίπεδο των ποσοστών κέρδους ανά προϊόν ή υπηρεσία."
    Όλα αυτά χωρίς να τονίζετε ότι μια έξοδος από το ευρώ χωρίς οριστική έξοδο από την Ε.Ε. είναι φενάκη. Αν δεν υπάρχει κοινωνικός έλεγχος σε αγαθά, υπηρεσίες, κεφάλαια και εργασία δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα από όσα ευαγγελίζεστε ανωτέρω. Τα χωράφια θα μένουν χέρσα λόγω ΚΑΠ, η ενιαία δασμολογική πολιτική θα εμποδίζει την κατεύθυνση της οικονομίας σε παραγωγικές δομές, η κλωστουφαντουργία θα συνεχίζει τις μπίζνες της στα Σκόπια, η εξωτερική πολιτική και η συνεργασία με Ρωσία-Κίνα (ενέργεια-εμπόριο) σε βασικούς τομείς θα παραμένει σε επίπεδο εθιμοτυπικών επισκέψεων. Εφόσον δεν υπάρξει δομική προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγών έναντι των πολυεθνικών, η ανεργία θα παραμένει στα ίδια επίπεδα.Ακόμα και αν με μαγικά μηδενιζόταν το χρέος, εφόσον δεν συμβεί η δομική αλλαγή απαγκίστρωσης από την Ε.Ε. για τόνωση της εγχώριας παραγωγής, τότε το χρέος θα επανέκαμπτε δριμύτερο καθότι το ευρώ το μόνο που παρείχε στο χρέος ήταν ο φθηνότερος δανεισμός και άρα ταχύτερη ανάπτυξη αυτού. Καλή η κριτική σας τον Κουτσούμπα αλλά είναι παραπλανητικό-για να μην πω κατευθυνόμενο από εγχώριες ελίτ- να μην προτάσσετε την έξοδο την από τη Ε.Ε.έναντι της ανέξοδης αλλαγής νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε στο blog. Μόνο που παραβιάζετε ανοιχτές θύρες.

      Διαγραφή
    2. Ποια θύρα παραβίασα με την τοποθέτησή μου; Θα περίμενα μία αντίστοιχη και από εσάς που να αντικρούει τα επιχειρήματά μου, στα πλαίσια της διαλεκτικής που φαντάζομαι υπερασπίζεται το blog σας.

      Διαγραφή
    3. Δεν απάντησα περισσότερο γιατί όποιος έχει ρήξει έστω ματιά σ' αυτό το blog γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα θέματα τα έχω αναλύσει πολλάκις. Και σε γενικές γραμμές συμφωνώ μ' αυτά που λέτε. Γι' αυτό άλλωστε είμαι της άποψης ότι δεν μπορείς να φύγεις μόνο από την ευρωζώνη. Οφείλεις να φύγεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

      Διαγραφή
    4. Όπως έχω παρατηρήσει από τα γραπτά σας εδώ και χρόνια, αλλά και από την απάντησή σας εδώ, το αντιμετωπίζετε πολύ επιδερμικά σαν να είναι ένα πάρεργο της όλης κρίσης χρέους ενώ η ένταξη στην Ε.Ε. είναι η δομική αιτία δημιουργίας αυτού.
      Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των άλλων σχολιαστών του blog του οποίου εσείς θέτετε την ατζέντα, η οποία κινείται πλην ελάχιστων εξαιρέσεων στην έξοδο από το ευρώ. Μόνο ο απεγκλωβισμός από την Ε.Ε. μπορεί να επαναπροσδώσει στη χώρα την εθνική της κυριαρχία. Έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει διαγραφή χρέους εντος Ε.Ε. αναίμακτα??Τότε θα την πατήσετε σαν τον Τσίπρα, αν αποδεχτούμε-για την οικονομία της συζήτησης- τις καλές του προθέσεις και την άγνοιά του σχετικά με την συστημική υπερελίτ.
      Απορώ γιατί δεν το προτάσσετε σθεναρά... από φόβο μην σας ταυτίσουν με το ΚΚΕ?? Το οποίο είναι το μόνο συνεπές σε αυτήν τη θέση κόμμα κοινοβουλευτικό ή μη, αλλά δεν θέλει να αναλάβει τον ιστορικό του ρόλο παραπέμποντας την ρήξη με την Ε.Ε. στη λαϊκή κυριαρχία και ζωήν του μέλλοντος αιώνος αμην -λες και υπάρχει ποτέ περίπτωση να προκύψει λαϊκή κυριαρχία με το ανθρώπινο υλικό πλήρως εκπασοκισμένο αισθητικά,σε όποια παραφυάδα και αν ανήκει δεξιά ή αριστερά.

      Διαγραφή
    5. Επειδή το πας φιρί-φιρί σε ρωτώ πώς νομίζεις ότι θα βρεθείς εκτός ΕΕ; Ποιά θα είναι τα πρώτα αποφασιστικά μέτρα που θα πάρεις για να φύγεις από την ΕΕ; Προσωπικά γράφω ενάντια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από τη δεκαετία του '80. Στα γραπτά μου θα βρεις όχι συνθήματα, αλλά συγκεκριμένη τεκμηρίωση του γιατί οφείλουμε να φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ. Είμαι από τους πρώτους που μίλησα και έγραψα για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, για το six και two agreements, κοκ. Μου κάνει εντύπωση πώς δεν τα είδες όλα αυτά. Όμως ξέρω και κάτι που αγνοείς, ότι για να φύγεις από την ΕΕ θα πρέπει να φύγεις πρώτα και κύρια από την ευρωζώνη. Η κυριαρχία που ασκεί η ΕΕ εκτός ευρωζώνης σε ένα κράτος μέλος είναι μέσω των οδηγιών. Και οι οδηγίες εφαρμόζονται μόνο και εάν το επιτρέπουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Με την ευρωζώνη είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η κυριαρχία ασκείται είτε το θέλει μια κυβέρνηση, είτε δεν το θέλει, διότι σου ελέγχουν το νόμισμα και το τραπεζικό σύστημα. Γι' αυτό και το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο, είναι να απαντήσει κανείς πώς θα φύγει η χώρα από το ευρώ. Ο κόσμος επειδή έχει εμπειρία, το ξέρει πολύ καλά αυτό. Γι' αυτό και επιμένει στο ευρώ. Η έξοδος από την ΕΕ είναι φυσικό αποτέλεσμα της αποδέσμευσης από το ευρώ και την ευρωζώνη. Και να θέλεις δεν μπορείς να μείνεις εντός ΕΕ, άμα φύγεις από το ευρώ. Κι ο λόγος είναι απλός. Η έξοδος από το ευρώ προϋποθέτει προστατευμένη οικονομία και έλεγχο κίνησης κεφαλαίου. Κάτι που δεν συνάδει με τα λεγόμενα κοινοτικά κεκτημένα. Να γιατί το μιλάς για έξοδο από την ΕΕ χωρίς να ξεκαθαρίζεις το πώς και με ποιό τρόπο θα φύγεις από το ευρώ, σε κάνει Κουτσούμπα, δηλαδή υποχείριο της προπαγάνδας υπέρ του ευρώ.

      Διαγραφή
    6. Μα η έξοδος από το ευρώ είναι δεδομένη σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. Ίσα ίσα που αντίθετα απ’ ότι λέτε, ο μόνος μηχανισμός εξόδου από το ευρώ (αν δεν είναι εκούσιος λόγω έλλειψης ρευστού) είναι η έξοδος από την Ε.Ε.. Το θέμα είναι να μην επανακάμψει με μια επανένταξη εξπρές μετά το νέο νόμισμα και με το χρέος να παραμένει και μάλιστα σε ευρώ.
      Τα άμεσα μέτρα εξόδου από την Ε.Ε. είναι δεδομένα: 1) Διαγραφή του Χρέους που δημιουργήθηκε μετά την πλαστογραφία των στατιστικών στοιχείων το 2010-για την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς λαούς θα πρέπει να υποστηριχθεί και με ειδικά δικαστήρια για τους αυτουργούς, ηθικούς και μη.
      2-Εθνικοποίηση των τραπεζών και αποκοπή από την ΕΚΤ
      3-Έλεγχοι κεφαλαίων και αυστηρή πάταξη φαινομένων μαύρης αγοράς
      4-Ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων-συμβάσεων της περιόδου των μνημονίων.
      5-Προσέγγιση (προγενέστερη) Ρωσίας και Κίνας για παροχή στήριξης σε εθνικά θέματα, ενέργεια, εμπόριο. Για τη Ρωσία ειδικά, αν μπει στην ατζέντα της συζήτησης και η παραχώρηση μιας βάσης στην Κάρπαθο στο μέλλον, η βοήθεια θα είναι δεδομένη. Με την Κίνα μπορεί να συμφωνηθεί η προώθηση κινεζικών προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά με τη μορφή ελληνικών εξαγωγών, όπως κατά κόρον κάνει η Τουρκία.

      Κάνετε ένα δομικό λάθος να υποστηρίζετε ότι με την δραχμή θα υπάρχει οικονομική κυριαρχία, γιατί μόνο νομισματική θα υπάρχει. Η οικονομική επικυριαρχία της Ένωσης επί ημών δεν είναι απότοκο των οδηγιών που αν θέλουμε εφαρμόζουμε-αν είναι δυνατόν. Το Μάαστριχτ δεν είναι Οδηγία, είναι Συμφωνία αναγνωρισμένη πλήρως από την σημερινή Κυβέρνηση, με συντάκτη της Συνθήκης, τον Υπουργό Εξωτερικών. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Λαφαζάνηδες και οι Στρατούληδες δεν μιλούν για μονομερή έξοδο από την Ε.Ε. αλλά μόνο για το νόμισμα. Εφόσον δεν την προτάσσετε σαν κυρίαρχο αίτημα και απλά παραπέμπετε σε εκπεφρασμένες θέσεις παλιών σκονισμένων γραπτών σας, τότε απλά αποκρύπτετε το αίτιο της απώλειας της οικονομικής μας κυριαρχίας και κηρύττετε ευχολόγια που παραπλανούν τον κόσμο που σίγουρα δεν γνωρίζει οικονομικά και παρακολουθεί μόνο συστημικά ΜΜΕ.

      Διαγραφή
    7. Δυστυχώς δεν ξέρεις τι λες και το χειρότερο δεν καταλαβαίνεις ούτε καν τι σου λέει ο άλλος. Τα 5 πράγματα στα οποία αναφέρεσαι είναι συνθήματα-στόχοι, όχι το πώς θα γίνει να φύγεις στην πράξη από την ΕΕ. Και για να φύγεις πρέπει να λύσεις το "αίνιγμα" του νομίσματος. Πώς θα υπάρξει νομισματική κυκλοφορία από την πρώτη μέρα, πώς θα συγκροτήσεις ένα ριζικά διαφορετικό πιστωτικό σύστημα, κοκ. Τι σημαίνει εθνικοποίηση τραπεζών και αποκοπή από την ΕΚΤ; Πώς γίνεται αυτό; Εκτός κι αν ελπίζεις να στα λύσει η Ρωσία. Αν όντως ελπίζεις κάτι τέτοιο, τότε καλά κρασά!
      Προφανώς δεν τα ξέρεις και επειδή δεν τα ξέρεις, απλά τα αγνοείς. Που είδες ακριβώς το "δομικό λάθος"; Πότε και πού υποστήριξα ότι με τη δραχμή θα υπάρχει οικονομική κυριαρχία; Απλά αυτό που λέω είναι χωρίς δραχμή δεν νοείται όχι μόνο οικονομική, αλλά ούτε εθνική κυριαρχία. Τόσο απλά.'
      Η Συμφωνία είναι νομικοπολιτική δέσμευση που προϋποθέτει αποδοχή από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτή η νομικοπολιτική δέσμευση είναι πολύ πιο εύκολο να καταγγελθεί, από την νομισματική και πιστωτική εξάρτηση. Αν σου ελέγχουν το νόμισμα και την πίστη, δεν έχουν ανάγκη κανενός είδους νομικοπολιτική δέσμευση για να σε υποτάξουν.
      Τέλος, αρνούμαι να κάνω διάλογο με κουφό. Αρνούμαι να κάνω διάλογο με κάποιον που τυχαίνει να μην έχει ακούσει καμιά από τις 1.300 ομιλίες και διαλέξεις μου στο διαδίκτιο, δεν έχει διαβάσει κανένα μου κείμενο που το αίτημα με σαφήνει είναι το εξής: έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Έχετε ένα κόλλημα: δεν αντιλαμβάνεσται την αλφα-βήτα. Πρόβλημά σας. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με κάποιον αρνείται ακόμη και να αντιληφθεί τι του λέω.

      Διαγραφή
    8. Αρνείστε να κάνετε διάλογο με κάποιον που δεν έχει ακούσει τις 1300 ομιλίες σας και δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη σε 10 γραμμές που έγραψα, παραποιώντας τα λεγόμενά μου. Το έχω γράψει από την αρχή ότι η έξοδος από την Ε.Ε. , η έξοδος από την Ευρωζώνη, η Διαγραφή του χρέους θα είναι μονομερείς ενέργειες και ταυτόχρονες.
      Σας ανέφερα αυτά που πρέπει να γίνουν την αμέσως επόμενη μέρα, αναμφίβολα το να κοπεί νόμισμα χρειάζεται ένα προπαρασκευαστικό στάδιο, αλλά αυτή τη δικαιολογία χρησιμοποίησε και ο Τσίπρας ώστε να μην προβεί σε ρήξη. Αν και την επόμενη μέρα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει "δραχμοποιημένο" ευρώ, σφραγισμένο από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι να κοπεί το νέο νόμισμα, αφού αυτή είναι η κύρια ανησυχία υμών και του Λαφαζάνη προκειμένου να έρθετε σε ρήξη.
      Δυστυχώς ο τρόπος σας καταδεικνύει και την αγωγή και την ηγετική στόφα σας. Συνεχίστε να παραπλανείτε τον κόσμο με δευτερεύοντα διλήμματα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας που με βοήθησε να διαπιστώσω ότι γι'αυτή τη δουλειά είστε ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ.
      Χαίρετε

      Διαγραφή
    9. Δεν πειράζει, ας είστε εσείς πελώριος. Δεν είστε καν σε θέση να διαβάσετε και να αντιληφθείτε τι σας λέει ο άλλος και θέλετε και διάλογο. Τι να σας πω; Αρνούμαι τον διάλογο με κουφούς, που το μόνο ξέρουν μόνο από το δικό τους μονόλογο. Σας ρωτάτω πώς και μου παπαγαλίζεται το ίδιο. Αν δεν έχετε σοβαρό πρόβλημα κατανόησης, τότε αυτό δείχνει ότι πάσχετε από το κόμπλεξ αυτο επιβεβαίωσης. Κι όπως λέει κι ο Καλαμίτσης: Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα, που νομίζεις ότι κάτι ξέρεις και είσαι.

      Διαγραφή
  14. '' Ο κ. Κουτσούμπας και η ηγεσία του Περισσού βάλθηκε σ' ολόκληρη την προεκλογική περίοδο να μας πείσει ότι οι εκλογές αυτές δεν αφορούν το ποιός θα κυβερνήσει, αλλά το ποιός θα είναι αντιπολίτευση. Δηλαδή είτε συνεχίσουν να κυβερνούν οι εντεταλμένοι δολοφόνοι του λαού, είτε υπάρξει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση είναι το ίδιο και το αυτό.''

    Αυτα ειναι λεγομενα σου στις 25/1/2015

    Πιστευεις οτι διακιωθηκε η αποψη σου περι αντιμνημονιακης κυβερνησης?

    Σε συνδυασμο με τη μη συμμετοχη του ΕΠΑΜ στις εκλογες του Γεναρη, πιστευεις οτι επηρεασες καποιο κοσμο υπερ της τωρινης κυβερνησης προπαγανδιζοντας τη ως αντιμνημονιακη?

    Πιστευεις οτι τετοιες ''αφελειες'' εκ μερους σου, επιτρεπονται στην ηλικια σου και με την πειρα σου ως πολιτικος και οικονομικος αναλυτης?

    Αυτον τον οποιο χαρακτηρισες ως υποδεεστερο του μπαμπουινου, πιστευεις οτι ειχε
    δικιο στη θεση του τελικα για το δημοψηφισμα?

    Πιστευεις οτι το ΟΧΙ εγινε τελικα χειροτερο ΝΑΙ απο το αρχικο?

    Ησουν παλι '' αφελης '' προπαγανδιζοντας το ΟΧΙ μαζι με κυβερνηση και λοιπες λινατσες? Δευτερη '' αφελεια '' μεσα σε 6 μηνες?

    Τελικα ποτε θα μας πεις για ολους αυτους που κρυβονται στο ΚΚΕ? Ξερεις εσυ, πρακτορες και λοιποι τσατσοι οπως εχεις πει με δικα σου λογια. Οι 350000 ψηφφοροι του ΚΚΕ περιμενουν την αληθεια σου και με ενα σαλτο να βρεθουν στο πλαι σου. Μαπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια έχει δικαιωθεί. Διότι υπάρχουν πάντα δυό γραμμές σ' ένα επαναστατικό κίνημα. Εμπλοκή με τις δυνάμεις του λαού και βλέπεις πώς προχωράς (Μαρξ). Ή πολιτική αδιαφορία (Κουτσούμπας). Ο Περισσός έχεις σαν θέση την πολιτική αδιαφορία. Από την στιγμή που δεν ελέγχει τα πράγματα αυτός, κηρύσσει την αδιαφορία. Όποιος το κάνει αυτό, είναι πράκτορας του εχθρού.
      Αν προσχωρήσει κανείς στην άποψη Κουτσούμπα θα πρέπει να ανοίξει έναν τάφο, ίσως τον τάφο του Ινδού και να χωθεί μέσα. Όπως σχεδιάζει να κάνει ο Περισσός για όλη την κοινωνία. Μην ξεχνάς ότι εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα τα καταφέρει η λεγόμενη αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Αν το έλεγα ή το πίστευα, τότε θα είχα συνεργαστεί με κάποιο από τα αντιμνημονιακά κόμματα. Από την άλλη με ενδιαφέρει να κρατώ επαφή με τις μάζες που λόγω αυταπατών πίστευαν σε μια τέτοια κυβέρνηση.
      Επίσης, η ανάδειξη αντιμνημονιακής κυβέρνησης έδωσε διέξοδο από το αδιέξοδο. Έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να αναμετρηθεί με τις αυταπάτες του. Κι επομένως ένα σοβαρό κομμάτι αυτού του κόσμου, με βάση τη δική μας δουλειά και κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.
      Όσο για το δημοψήφισμα εκείς έδειξε ο Περισσός τα αληθινά του ταξικά χρώματα. Ήθελε να πει ναι, αλλά είπε άκυρο. Ολόκληρη η δουλειά του ήταν για το ναι. Να κόψει όσο μπορούσε από το ΟΧΙ. Αυτή ήταν η αποστολή Κουτσούμπα. Κι αυτό δείχνει πόσο Τυρίμος είναι.
      Καμιά αφέλεια. Ήξερα πολύ καλά ότι θα είναι όχι κι ότι το οχι αυτό είναι αδύνατο να το διαχειριστεί ο Τσίπρας. Κι επομένως ανοιχτό πεδίο λαμπρό για δυνάμεις σαν το ΕΠΑΜ να το διεκδικήσει στη συνείδηση και του νου του λαού. Αντίθετα το ΚΚΕ συνετρίβη όταν το "ψηφοδέλτιό" του δεν συγκέντρωσε ούτε το 1%. Ούτε καν οι ψηφοφόροι του δεν ακολούθησαν τη "γραμμή" ξεπουλήματος της ηγεσίας.
      Βλέπεις, εμείς θεμελιώνουμε την τακτική μας ότι οφείλουμε να δίνουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους τις μάχες που αφορούν εκατομύρια Ελλήνων. Ενώ ο Κουτσούμπας πρωωθεί τη γνωστή από το 19ο αιώνα σεχταριστική λογική, καταγγέλω και μένω στο περιθώριο αξιοποιόντας χρεοκοπήμένες αναρχικές λογοκοπίες.
      Όπως το 1940 αληθινός κομμουνιστής είναι εκείνος που ανταποκρίθηκε στο γράμμα του Ζαχαριάδη και στήριξε ανεπιφύλακτα το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, έστω κι αν ειπώθηκε από τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά. Ενώ εκείνος που ακολούθησε την επιλογή της άρνησης στράτευσης γιατί ο πόλεμος ήταν δήθεν ιμπεριαλιστικός κι από τις δυο πλευρές, ήταν υποχείριο της ασφάλειας και των πρακτόρων της.
      Τέλος, για τους πράκτορες μέσα στο ΚΚΕ ρώτα τον Ανδρουλάκη. Έχει γράψει βιβλίο ολόκληρο. Και ειλικρινά χέστηκα για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αν είναι σαν εσένα μαλακοπίτουρα. Το σημερινό ΚΚΕ παλιομαλάκα είναι καταφύγιο πνευματικής και κοινωνικής καθυστέρησης, όπως ακριβώς και η ΧΑ. Είναι τα δίδιμα εξτρέμ που χρειάζεται το καθεστώς για να συντηρεί το εμφύλιο μέσα στην κοινωνία. ϊδια μύτρα, ίδιοι χρηματοδότες, ίδια νοοτροπία, ίδια ηθική. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν τολμάς εσύ και είδος σου να γράψεις επώνυμα. Έτσι είναι ότι το όνειρό σου είναι να μοιάσεις με τον κατιμά και τον υπόκοσμο της πολιτικής, υιοθετείς τις ηθικές των κουκουλοφόρων. 'Αλλωστε από το Τυριμοκωμείο του Περισσού προέρχεσαι. Τι άλλο να περιμένει κανείς. Μαλακοπίτουρα.

      Διαγραφή
    2. 0 ΚΑΖΑΚΗΣ ΘΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΑ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΙΕΙΝΕΚΕΣ .... και θα δειχνει με το δακτυλο το ΚΚΕ σαν εχθρό.
      Κατι παρόμοιο έκαναν και οι κουκουλοφόροι στην καταχή που από την μια που κουναγαν τα σημαιάκια των Ράλληδων και από την άλλη πολεμούσαν το ΚΚΕ.
      Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ με τον Συριζα και το δημοψήφισμα αυτό απέδειξε

      Διαγραφή
    3. Απλώς ο Καζάκης όπως και ο κάθε μικροαστός έχει αυταπάτες για τον χαρακτήρα της σοσιαλοδημοκρατίας γιαυτό πιάστηκε κότσος στο δημοψήφισμα μαϊμού
      Απλώς και αυτός έβαλε το λιθαράκι του για να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ , το ίδιο θα κάνει και αύριο με την ΛΑΕ .
      Κατά τα αλλά του φταίει το ΚΚΕ που είπε εξ αρχής την αλήθεια
      Αλλά σε αυτή την χώρα όποιος βοηθά στην αποβλάκωση του λαού επιβραβεύεται από το συστημα εξουσίας , αντίθετα όποιος λέει εξ αρχής την αλήθεια για το τι είναι ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ, κ.λ.π παρατρεχάμενοι πολεμιέται από το σύστημα , σε αυτό βοηθούν όλοι οι παρατρεχάμενοι τύπου Καζάκη

      Διαγραφή
    4. Φίλε τώρα που καταρρακώθηκαν όλες οι αυταπάτες του Καζάκη περί αντιμνημονικού ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα –γιατί από ότι φαίνεται αυτός ο «μέγας οικονομολόγος» έχει μυαλό μπαμπουίνου –
      Δεν κάνει γιαυτό καμιά αυτοκριτική, αλλά στρίβει δια του αρραβώνα.

      Διαγραφή
    5. Οι κολοτούμπες και τα παπατζίδικα κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τελικά στην Ελλάδα μια οικτρή συμφωνία. Διότι όταν από την μια να απορρίπτει την συμφωνία με τους
      δανειστές από την άλλη κάνεις δημοψήφισμα και στηρίζεις το όχι στην «πρόταση
      Γιούνκερ» και όταν κερδίζει στο δημοψήφισμα το όχι με 62% , αμέσως μετά να πηγαίνεις και να κάνει μια πιο επαίσχυντη συμφωνία, χειρότερή από αυτήν που απέρριψε ο λαός, αυτό τι λέγεται παρά λοβοτομή του λαού .
      Μπράβο στο ΚΚΕ που έδειξε ότι διακατέχεται από ΑΡΕΤΗ και παρέμεινε μακράν από τα λαϊκίστικα κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ Διότι η πραγματική προοπτική είναι η αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων σχεδιασμό της οικονομίας και μηδενική ανεργία που δα οδηγήσεις στην πρόοδο την Ελλάδα και σε ευμάρεια και ευτυχία τους πολίτες όπως σταθερά και αταλάντευτα προτείνει το ΚΚΕ, μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα

      Διαγραφή
  15. εμενα παλι δημητρη δε με νιαζει να ...κακοχαρακτηριζω το ...τιμημενο κομμα κι ας τοχα ψηφισει παλιοτερα επι παπιας ρηγας ! Θελει λοιπον η πουτανα να κρυφτει, μα η χαρα δεν την αφηνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρε καζακη,σε παω γιατι οταν τα παιρνεις δε καταλαβαινεις τιποτα. Τοσο μπινελικι απο αρχηγο κομματος δε νομιζω να χει πεσει ποτε παγκοσμιως! Λες τα πραγματα με τ'ονομα τους και προσωπικα το εκτιμω αφανταστα. Φυσικα με αυτο το στομα δε πας πουθενα,πολιτικα μιλωντας,φανταζομαι το χεις καταλαβει αλλα στα παπαρια σου. Ειναι και ο ραγιας ομως που δεν καταλαβαινει αλλιως...
    Μακαρι να βρουμε τ'αρχιδια σα λαος και να τους στειλουμε στο διαολο,και την αστικη τους ευγενεια τους την χαριζουμε. Χωσε κι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές το ΚΚΕ δικαιώθηκε για ακόμα μια άλλη φορά Διότι με οξυδέρκεια προέβλεψε τα παπατζίδικα κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον κάλπικο τρόπο που θα διαχειρίζονταν το δημοψήφισμα,. Όλα αυτά οδήγησαν τελικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπογράψει με τους δανειστές, ένα νέο επαίσχυντο μνημόνιο., ΑΠΛΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ , όσους πίστεψαν και επένδυσαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του ΣΥΡΙΖΑ και όσου καλλιέργησαν την αυταπάτη για αριστερή κυβέρνηση (π.χ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΠΑΜ και .λοιποί) ) , Η προοπτική είναι με το ΚΚΕ στον αγώνα για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή ένωση με κοινωνική ιδιοκτησία, μονομερή διαγραφή του χρέους, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με μηδενική ανεργία , όλα αυτά θα οδηγήσουν σε πραγματική πρόοδο την Ελλάδα σε ευμάρεια και ευτυχία τους Έλληνες πολίτες μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα της υποταγής στους δανειστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή