Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Πρέπει ν' ανοίξουν αμέσως οι τράπεζες και η κυβέρνηση να μην επιτρέψει κούρεμα.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρόκειται να διαπράξει ένα ακόμη τραγικό σφάλμα. Εναποθέτει το άνοιγμα των τραπεζών στη συνδρομή ELA της ΕΚΤ. Εγκληματική επιλογή. Η παροχή έκτακτης ρευστότητας δεν είναι δωρεάν χρήμα από τον Ντράγκι, αλλά επαχθής δανεισμός. Όσο περισσότερο δανείζονται οι συστημικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, τόσο αυξάνει το χρέος τους προς αυτό, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους για να μην καταρρεύσουν.

Ήδη οι τράπεζες έχουν χρέος προς το ευρωσύστημα που υπερβαίνει τα 120 δις ευρώ. Η ΕΚΤ ήδη έχει θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό bail in, ο οποίος περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων (χαμηλότερα των 100 χιλιάδων), κούρεμα συμμετοχών και τραπεζικών ομολόγων. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι τράπεζες κυριολεκτικά οργίασαν το τελευταίο εξάμηνο να εκδίδουν δικά τους ομόλογα (αξίας άνω των 54 δις ευρώ) με εγγύηση της κυβέρνησης.


Οι τράπεζες λοιπόν πρέπει να ανοίξουν άμεσα με ίδια μέσα. Χωρίς προσφυγή στην ΕΚΤ. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παρθούν τα εξής μέτρα:

1. Επιβολή έκτακτης φορολογίας άνω του 40% για κάθε ευρώ που τοποθετείται στο εξωτερικό με αναδρομική ισχύ εξαμήνου. Μ' αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η διαρροή καταθέσεων και χρήματος στο εξωτερικό, που στο εξάμηνο έχει υπερβεί τα 38 δις ευρώ.

2. Εγκατάσταση ειδικών εκκαθαριστών στις συστημικές τράπεζες συνοδεία εισαγγελέων για να αναλάβουν την εκκαθάριση ενεργητικών και παθητικών. Η εκκαθάριση θα είχε σαν στόχο να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα θα αποκαλύψει τυχόν ατασθαλίες, θαλασσοδάνεια, ξέπλυμα χρήματος, κοκ., προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι ενέχονται σ' αυτά.

3. Υπό την ευθύνη των εκκαθαριστών θα πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία συναλλαγής με το κοινό και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων και να διευκολυνθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας. Οι τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 52 δις ευρώ κυρίως σε κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ και πρέπει να χρησιμοποιηθεί υπέρ της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τεράστια ευθύνη, αν η χώρα οδηγηθεί σε bail in. Δεν μπορεί η διάσωση των τραπεζών και των τραπεζιτών να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επειδή έτσι διατάζουν οι δανειστές. Προτεραιότητα έχει η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Όπως και η λύτρωση επιτέλους από το υφιστάμενο σαράφικο, τοκογλυφικό και εντελώς αυθαίρετο τραπεζικό σύστημα.

18 σχόλια:

  1. Καλύτερα δεν είναι να μείνουν απείραχτα τα 52 δις σε ομόλογα Λουξεμβούργου και Μ. Βρετανίας; Δεν θα είναι πολύ πιο χρήσιμα όταν θα κάνουμε προσπάθεια να στρώσει η ελληνική οικονομία με νέα δραχμή; Τότε που θα χρειαζόμαστε το συνάλλαγμα; Άλλωστε, ακόμα και αν κάνουν το κούρεμα (που θα το κάνουν βεβαίως), όταν πάμε στο εθνικό νόμισμα θα ισχύουν πάλι ακούρευτες οι λογιστικές αυτές εγγραφές στις τράπεζες, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφετε ότι "πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία συναλλαγής με το κοινό". Κι αν αρχίσουν μαζικές αναλήψεις; τι είναι στην πράξη το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 52 δις ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λοιπόν; Τι θα πάρουν εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι απαιτήσεις που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι μικρές. Η καταθετική βάση έχει ήδη εξανεμιστεί. Ο εκκαθαριστής δεν θα ελέγξει μόνο τα δάνεια, αλλά και τις καταθέσεις. Δηλαδή σε ποιόν ανήκουν και από πού προέρχονται. Ιδίως αν προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έως ότου πιστοποιηθούν ειδικά οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν θα επιτραπεί να ρευστοποιηθούν.
      Το χαρτοφυλάκιο των 52 δις ευρώ είναι κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Οι τράπεζες χρειάζονται για τις ημερήσιες συναλλαγές τους περί τα 2,5 δις ευρώ. Μπορούν κάλλιστα να ρευστοποιηθούν αντίστοιχης αξίας τίτλοι από αυτά τα ομόλογα, τα οποία στη δευτερογενή έχουν πολύ υψηλή μεταπωλητική αξία.

      Διαγραφή
    2. Έχω την αίσθηση από την περιρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο περισσότερος κόσμος θα προσπαθούσε να αποσύρει το σύνολο των χρημάτων του από τις τράπεζες, υπό τον φόβο μην τα χάσει εντελώς. Ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι λογικό ή βάσιμο, πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτό υπάρχει - αφού και οι νοοτροπίες ακόμα διαμορφώνουν καταστάσεις.
      Αλλά εγώ κολλάω σ' αυτό: πώς καταλήξαμε εκεί αφού δεν άλλαξε κάτι συγκεκριμένο στην πορεία, τη στρατηγική, τις αποφάσεις, τη λογική της οικονομίας στη χώρα. Λέω για το τελευταίο διάστημα - λίγων μηνών ή χρόνων: υπήρξε μια αναγγελία για δημοψήφισμα και τίποτα άλλο, πέρα από λόγια παχιά, ασυνάρτητα που συνηθίσαμε να ακούμε και να συζητάμε. Οπότε τί μεταφράστηκε σε κρίση (ρευστότητας ή δεν ξέρω τί); Άρα σκέπτομαι πως μάλλον το αδιέξοδο ήταν ήδη εδώ, ή τουλάχιστον πάρα πολύ κοντά. Και αυτό είναι ένα συμπέρασμα λοιπόν, ότι μας φέρνουν, μεθοδευμένα, σε αδιέξοδο.
      Ταυτόχρονα το κλίμα πανικού σίγουρα καλλιεργείται κιόλας. Πρωτίστως από τα ΜΜΕ, αλλά σίγουρα η κυβέρνηση δεν έκανε και τίποτα για να το ανατρέψει. Άρα τότε όλο αυτό μεθοδεύτηκε κιόλας, και δεν μιλάμε καν σε βάθος χρόνου. Πώς ακριβώς; Δεν ξέρω.

      Σίγουρα θα μπορούσατε να πείτε πολλά περισότερα και να δώσετε απαντήσεις πολύ πιο ολοκληρωμένα. Και χρειάζεται. Αλλά έτσι κι αλλιώς, από τη μεριά μου, όσο κι από όλους του πολίτες που έχουν την πρακτική δυνατότητα, σίγουρα απαιτείται μελέτη...

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη τα ομόλογα που αναφέρεις, κάποιοι λένε πως έχουν εκχωρηθεί στην ΕΚΤ. Τι ισχύει τελικά;

      Διαγραφή
    4. Δεν ισχύει. Στην ΕΚΤ δίνονται δάνεια και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη ένας συνάδελφος σου οικονομολόγος μου λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ ως εγγύηση για τη ρευστότητα που τους παρέχει (120+ bil). Ti να του απαντήσω; Μου λέει μπούρδες;Έχουμε κάποιο έγγραφο να τον παραπέμψω;

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Δημήτρη.
    Μία μόνο ερώτηση: όταν μας λένε ότι χρωστάμε σε κράτη, με ποια μορφή χρωστάμε αυτά τα χρήματα; Μέσω του ESM με εγγυήσεις των κρατών, ή με απευθείας δάνειο από τα ίδια τα κράτη; Κοινώς, τα κράτη έχουν επιλογή να γλιτώσουν το φόρτωμα των χρεών, ή είναι υποχρεωμένοι να μείνουν με τα χαρτιά στα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κράτη μας έχουν δανείσει με περίπου 53 δις ευρώ από το πρώτο πακέτο. Όλα τα υπόλοιπα είναι από το ΕΤΧΣ (EFSF), τα οποία αντλούνται από τις αγορές με ομόλογα του Ταμείου. Τα κράτη είναι απλά εγγυητές. Δεν έχουν καταβάλει ούτε ευρώ.

      Διαγραφή
  4. Δημήτρη γράφεις: "με αναδρομική ισχύ εξαμήνου"

    Παρακαλώ ορίζεις το παραπάνω πιό καθαρά.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριε Καζακη,
    Ειναι κρισιμο να μας διαφωτισετε, αν ισχυει κατι που δεν εχει πολυακουστει και γραφτει οτι μπορει η ελληνικη κυβερνηση σε απαντηση στον εκβιασμο ΕΚΤ, να προβει "στην άσκηση, άμεσα, ή έμμεσα, ενός διπλού seigniorage, με την εκτύπωση τοπικού νομίσματος, αλλά και κάποιων ποσοτήτων χαρτονομίσματος, σε ευρώ, προκειμένου, υπό την κήρυξη του νομικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, να αντιμετωπισθεί η κρίση"
    (βλεπε
    http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2012/05/seigniorage.html
    http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2012/05/greece-its-time-to-print-euros-5001974.html
    )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντελώς παλαβοί είστε. Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη θέλετε. Αυτά δεν γίνονται. Το κούρεμα θα γίνει διότι πρέπει ο λαός να τιμωρηθεί που ψήφισε συριζα ώστε να μην ξαναψηφίσει αριστερό κόμμα για πολλά-πολλά χρόνια. Και φυσικά θα την πληρώσουμε και εμείς οι άσχετοι που δεν ψηφίσαμε συριζα αλλά και κάποιοι αγκιτάτορες όπως εσείς που υποστηρίζετε αντιστασιακές λύσεις τύπου "ΟΧΙ". Στη χώρα μας θα μπει μια τεράστια επιγραφή "Εδώ υπήρχε η Ελλάδα" (κατά το γνωστό "Εδώ υπήρχε η Κάνδανος") για παραδειγματισμό των υπολοίπων αντιδραστικών. Οι τράπεζες δεν μπορούν ν΄ανοίξουν γιατί όλοι θα πάνε να τραβήξουν τα λεφτά τους, ούτε η κυβέρνηση είναι σε θέση να αποτρέψει κούρεμα τη στιγμή που ζητάει νέα δάνεια και άφεση παλαιού χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη
    θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα επιμορφωτικό σεμινάριο αφιερωμένο στην λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος, τόσο σε Εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο γιατί θα βοηθούσε πολύ κόσμο να κατανοήσει και να μάθει τελικά πόσο ρόλο έπαιξε στην καταστροφή της χώρας
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη
    θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα επιμορφωτικό σεμινάριο αφιερωμένο στην λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος, τόσο σε Εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο γιατί θα βοηθούσε πολύ κόσμο να κατανοήσει και να μάθει τελικά πόσο ρόλο έπαιξε στην καταστροφή της χώρας
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΑΚΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ; ΙΚΑ-ΦΟΡΟΙ-ΜΙΑΘΟΔΟΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ.... ΔΕΗ-ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ;;;;; ΟΛΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙ"ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Π.Ν.Π..;;;;;; ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ;;;;; ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν οι βολεμένοι χρειάζονται τις τράπεζες για τις "βρωμοδουλίτσες" τους, εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το μόνο που ζητάμε είναι τα δεδουλευμένα μας. Έχεις δίκιο, κ. Καζάκη. Να ανοίξουν οι τράπεζες , κι αν δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ας χρεωκοπήσουν ,να τελειώνουμε. Να ανοίξουν οι τράπεζες , γιατί ο κάθε νοικοκύρης είναι καλύτερη τράπεζα για ένα ελεύθερο κράτος. Αν π.χ μου είχε δοθεί το εφάπαξ για το οποίο πλήρωνα τριάντα χρόνια , θα διακινούνταν στην αγορά και θα την ενίσχυε. Αυτή είναι η σωστή "ανακεφαλαιοποίηση". Να έχει ο κάθε εργαζόμενος περίσσευμα. Για την πρώτη πρότασή σου έχω κάποιον ενδοιασμό. Η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό, αναδρομικά για το τελευταίο εξάμηνο, μπορεί να γίνει εντός ευροζώνης; Είναι , νομίζω, κρατικός παρεμβατισμός, ασύμβατος με τις συνθήκες της Ε Ε. Και κάτι άλλο : Μόνο από τις τράπεζες διακινείται μαύρο χρήμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα. Όσον αφορά στο (1), γιατί να φορολογηθεί κάποιος για χρήματα στα οποία ήδη έχει φορολογηθεί; Μήπως εννοείται αυτούς που δεν μπορούν να δείξουν το "πόθεν έσχες";

    Επιπλέον, κ. Καζάκη, θυμάμαι ότι προτείνατε στις εκπομπές σας εδώ και χρόνια στους καταθέτες να αναλάβουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, γιατί είναι "κουφάρια" και γιατί είναι προς το συμφέρον του κόσμου να χρεοκοπήσουν νωρίτερα. Σε ερώτησή ακροατών, είχατε προτείνει ως σχετικά ασφαλές καταφύγιο τράπεζες εκτός ευρωζώνης. Πώς συνάδει αυτό με το παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή